Застраховането за и против - вашето мнение?

Споделете всичко, което ви вълнува – любопитни факти, мнения или размишления. Общи приказки по общи теми.

Застраховането за и против - вашето мнение?

Мнениеот rositka » 10 Фев 2012, 16:59

Застраховките са гаранцията ни за малко по спокоен живот.Били то живот ,автокаско,или домашно имущество.Всички те са направени с цел да ни помогнат в трудни моменти.А дали е така? Знаем ли когато сключваме застраховки какви са точно условията ? Или когато настъпи неблагоприятният момент се чудим дали дадената щета се покрива от нашата застраховка?
За мен лично една застраховка си е самоуважение и колкото по висока култура имаме трябва да разберем ,че е не само необходимост ,а и инвестиция.Друг е въпроса какво и как ни се предлага като застраховка? Разясняват ли ни правата и за какво всъщност даваме парите си?
rositka
 
Мнения: 26
Регистриран на: 10 Фев 2012, 09:09

Re: Застраховането за и против

Мнениеот Memento » 11 Фев 2012, 15:28

Личните ми наблюдения над застраховките живот са, че българина още няма необходимата застрахователна култура за да започне масово да прави застраховки живот. В стълбицата на необходимостите те са остават много назад, хората трудно свързват двата края и е невъзможно да ги убедиш, че е нужно да дават по 50-60 лева минимум на месец за застраховка живот.
Аватар
Memento
 
Мнения: 700
Регистриран на: 11 Яну 2012, 11:13

Re: Застраховането за и против

Мнениеот rositka » 12 Фев 2012, 12:57

Конкретно животозасраховането е малко по обширна тема. Но си мисля ,че не е толкова проблема в заделянето на определена сума за месец ,а че не се вярва в предлаганата услуга . И защо ли ? Недай Боже се случи нещо та се започва ходене по мъките, то не са инспекции то не са лекари...И накрая кой ли остава доволен??? ;)
rositka
 
Мнения: 26
Регистриран на: 10 Фев 2012, 09:09

Re: Застраховането за и против

Мнениеот Memento » 13 Фев 2012, 13:20

rositka написа:Конкретно животозасраховането е малко по обширна тема. Но си мисля ,че не е толкова проблема в заделянето на определена сума за месец ,а че не се вярва в предлаганата услуга . И защо ли ? Недай Боже се случи нещо та се започва ходене по мъките, то не са инспекции то не са лекари...И накрая кой ли остава доволен??? ;)


За един средностатистически българин, проблема е точно заделянето на определена сума на месец особено ако е за нещо някъде си там което е нематериално, неясно и в бъдеще време. Сумата за една средно добра застраховка живот е около 100 лева на месец, колко хора които взимат средни заплати за страната познаваш които могат да си ги позволят точно за застраховка "Живот"?
Аватар
Memento
 
Мнения: 700
Регистриран на: 11 Яну 2012, 11:13

Re: Застраховането за и против

Мнениеот Milenstz86 » 15 Фев 2012, 11:20

За да добием ясна представа за застрахователния пазар тук в страната, ще се наложи да се върнем малко назад във времето. След падането на комунизма и отварянето на страната ни към пазарната икономика се зародиха тъмните времена на прехода. Поне за едно десетилетие както застрахователния така и другите пазари бяха оставени без регулация и надзор. Затова не е случайно, че се е наблюдавало появата на всевъзможни фирми с предмет на дейност "застраховане". Тези фирми в крайна сметка подлъгват и ограбват клиентите си с фалшиви застраховки. Друга част пък просто фалирват и завличат клиентите си.
Тази порочна практика бе прекратена със закон, който регулира сектора и лицензира фимите желаещи да извършват застрахователна дейност. Въпреки това и до ден днешен витае усещането за несигурност подхранвано и от медиите. Далеч съм от мисълта, че всичко вече е вече ясно и прозрачно. Все още се срещат доста случай в който не се изпълняват застрахователните договори.
Ако трябва да бъда честен застраховките са нещо полезно и чистия си вид те са за защита от риск. Но ние още не сме узрели да прозрем същността им. все още има хора, който вярват че застраховката е само за общо застраховане, т.е за колата и дома. Целия спектър от продукти влючва и живото застраховането, което има характер на спестожен влог, а също така и финансова помощ при злополука. Затова аз казвам "ЗА" застраховките, но и за ясни и прозрачни правила и регулации защитаващи потребителите и педлагащите.
Milenstz86
 
Мнения: 22
Регистриран на: 15 Фев 2012, 09:34

Re: Застраховането за и против

Мнениеот Memento » 15 Фев 2012, 11:51

Последното нещо което застрахователят иска е да изпълни договор при настъпило застрахователно събитие. Дано не ви се налага да търсите повечко пари от крупна застраховка, голямо ходене по мъките е! Дори големи застрахователни компании правят проблем най-вече заради некоректни техни служители. В днешно време всеки който може да чете и пише може да стане застрахователен агент.
Аватар
Memento
 
Мнения: 700
Регистриран на: 11 Яну 2012, 11:13

Re: Застраховането за и против

Мнениеот Milenstz86 » 15 Фев 2012, 14:11

За съжаление си прав. Аз лично предивреме щях да ставам застрахователен агент. След като разбрах какви са критериите за бодбор на кадри ... Определено не е за разправяне. Човек определено трябва много да внимава. За съжаление и при небанковите финансови институции, които дават кредити е същото положение. Само че тък става дума за кредити и за лихварски лихви
Milenstz86
 
Мнения: 22
Регистриран на: 15 Фев 2012, 09:34

Re: Застраховането за и против

Мнениеот Memento » 15 Фев 2012, 16:01

Аз за кратко бях агент на една малка словенска компания, нищо лошо само, че кризата ги отвя сериозно затвориха си масово офисите и оставиха само централно управление. Въпреки, че всяка компания и те включително са презастраховани в Мюних Ре и парите са що годе подсигурени, стана голяма каша. Ако ще се доверявате на застраховател поне се доверете на някоя световноизвестна фирма.
Аватар
Memento
 
Мнения: 700
Регистриран на: 11 Яну 2012, 11:13

Re: Застраховането за и против - вашето мнение?

Мнениеот Lollipop » 23 Фев 2015, 11:13

Аз лично бих се застраховала и застраховка живот бих си направила. Все пак имам дете, защо да не помисля за него? :mrgreen: Но това бих го направила по-нататък, още се чувствам млада и не ми се иска да се обременявам с мисълта за смъртта ми.
Иначе съм си направила застраховка на целия апартамент - всичко ми е застраховано. Месец след застраховката ни ми изгоря хладилника и ми дадоха 400лв. за нов, въпреки че бях внесла само 1 вноска по застраховката! Е кое му е лошото? :)
Аватар
Lollipop
 
Мнения: 2728
Регистриран на: 14 Ное 2014, 15:55

Re: Застраховането за и против - вашето мнение?

Мнениеот Rali_hr » 29 Ное 2016, 13:58

Съмнително ми се струва, не всички са коректни, за да си изплатят застраховките. Разбрах, че някои въртят и изчакват да минат 5 години давност, за да не и изплатят исканията към тях!
Аватар
Rali_hr
 
Мнения: 3333
Регистриран на: 18 Ное 2014, 14:54

Следваща

Назад към Общи приказки

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron