Стара Загора: Гражданско сдружение „Алтернатива 55”

Светът на здравето в дати.

Стара Загора: Гражданско сдружение „Алтернатива 55”

Мнениеот FramarLekari » 19 Мар 2012, 13:45

images (1).jpg
images (1).jpg (8.49 KiB) Прегледано 319 пъти
На 18 декември 2007 Генералната Асамблея на ООН прие резолюция 62/139, която обявява 2-ри Aприл за MЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА АУТИЗМА. В съществуването си досега ООН е приела само три подобни документа,един от които е за аутизма!

- Пъзелът като основен мотив в тази панделка отразява загадъчността и сложността на аутизма.
- Различните цветове и форми изобразяват многообразието и уникалността на хората, живеещи с разстройството.
- Яркостта на лентата е символ на надежда – надежда, че различните проучвания в областта и информирането на хората като теб за това какво е аутизма, ще доведат до позитивна промяна.

МЕЖДУНАРОДНИЯТ ДЕН НА АУТИЗМА алармира обществеността за епидемичното разрастване на аутизма до мащабите на глобална здравна криза.

Аутизмът е сериозно нарушение. Макар навремето да се считаше, че този тип разстройства са рядкост, клиничните изследвания показват, че разпространението на аутизъм и на разстройства от аутистичния спектър (ASD) са 60 на 10 000 души, твърдят от международната асоциация Autism-Europe.

Понякога аутизмът е комбиниран с други увреждания, например синдром на Даун, епилепсия, синдром на Рет, Туберозната склероза, умствена изостаналост. Наред с “класическия аутизъм”, нарушения като синдрома на Аспергер и первазивни разстройства на развитието (Pervasive Developmental Disorder - Not Otherwise Specified - PDD-NOS) също се включват в ASD. Мнозинството от аутистите са мъже. По последни данни, около 60 на сто от хората с ASD са от нормално до много талантливи.

В САЩ през последните 20 години, броят на децата с диагноза аутизъм е нараснал 10 пъти. По данни на Autism Society of America от 2010 г., едно на всеки 110 деца има разстройство от аутистичния спектър.

В Европа един на всеки 150 души страдат от ASD.
- Във Великобритания аутистите са над половин милион;
- В Белгия са около 73 500.
- В България не е налична официална статистика за броя на децата с аутизъм, но по неофициална информация, те са между 16 000 и 20 000.
Специалистите на www.framar.bg предоставят консултация, която не може да замени преглед при квалифициран и правоспособен лекар.
FramarLekari
 
Мнения: 1898
Регистриран на: 29 Мар 2011, 19:23
Местоположение: България

Re: Стара Загора: Гражданско сдружение „Алтернатива 55”

Мнениеот FramarLekari » 19 Мар 2012, 13:46

По случай 2 април, международния ден за информираност по проблемите на аутизма, от 22 март до 2 април
Гражданско сдружение „Алтернатива 55” организира
ИНФОРМАЦИОННА КАМПАНИЯ

Целта на кампанията е повишаване информираността на обществото относно състоянието „Аутизъм” и подобряване качеството на живот на децата с такъв синдром и техните семейства.

В рамките на кампанията ще бъдат проведени :

22 март от 15,30 часа
Конферентна зала- Фондация „ Обществен дарителски фонд –Стара Загора”.
Кръгла маса на тема : Ранна интервенция и рехабилитация при децата с аутистичен синдром.
Поканени за участие са представители на институции, НПО ,ВУЗ.


26 март-30 март, от 9 до 13 часа всеки ден
В Център за социална рехабилитация и интеграция на деца „ Алтернатива”
Седмица на отворените врати : консултации за деца и родители; предоставяне на информация за специалисти.


2 април, от 17 часа
В Център за социална рехабилитация и интеграция на деца „ Алтернатива”
Дискусия на тема: Какво е необходимо да направи обществото ни за определяне на нуждите, социализацията и развитието на растящия брой деца с аутизъм в България и подкрепа на техните семейства.
Поканени за участие са родители и представители на институции.

Кампанията се организира в партньорство с Община Стара Загора и Фондация „ Обществен дарителски фонд –Стара Загора „
Специалистите на www.framar.bg предоставят консултация, която не може да замени преглед при квалифициран и правоспособен лекар.
FramarLekari
 
Мнения: 1898
Регистриран на: 29 Мар 2011, 19:23
Местоположение: България

Re: Стара Загора: Гражданско сдружение „Алтернатива 55”

Мнениеот FramarLekari » 19 Мар 2012, 13:48

КРЪГЛА МАСА „РАННА ИНТЕРВЕНЦИЯ И РЕХАБИЛИТАЦИЯ ПРИ ДЕЦАТА С АУТИСТИЧЕН СИНДРОМ”.

22 март 2012 г.
Конферентна зала Ф-я « Обществен дарителски фонд- Стара Загора «

ПРОГРАМА15.30 – 15.40 Откриване. Приветствие от Община Стара Загора .

15.40 – 15.50 Представяне на Информационната кампания пред
участниците в Кръглата маса.
Анастасия Василева , ръководител на ЦСРИ

15.50 – 16.10 «Ранно откриване на проявите на аутистичния синдром и
насочване към диагностика».
Д-р Рени Колева, педиатър

16.10 – 16.30 «Подкрепа на семействата с деца с аутистичен синдром чрез
Програмата за ранна интервенция».
Александра Димитрова, психолог.

16.30 – 16.50 «Подготовката на педагогическите кадри за работа с деца с
аутистичен сендром «
Д-р Бояна Буюклиева , ПФ на ТрУ - председател на ПК по
наука,образование и защита правата и интересите на
децата към Общински съвет-

16.50 – 17.30 ДискусияПоканена за участие е директорката на първия в страната «Център за социална рехабилитация и интеграция на лица с проблеми от аутистичния спектър». Центърът се управлява от Асоциация « Аутизъм «, София.
Специалистите на www.framar.bg предоставят консултация, която не може да замени преглед при квалифициран и правоспособен лекар.
FramarLekari
 
Мнения: 1898
Регистриран на: 29 Мар 2011, 19:23
Местоположение: България

Re: Стара Загора: Гражданско сдружение „Алтернатива 55”

Мнениеот FramarLekari » 05 Апр 2012, 09:22

Приключи кампанията на Гражданско сдружение „Алтернатива 55” във връзка с 2 април-Световен ден за информираност за аутизма.

За пети пореден път много страни от Европа, Америка, Азия отбелязват 2 април като световен ден за информираност за аутизма. Нашата информационна кампания бе проведена в периода 22 март до 2 април 2012 г., с подкрепата на Община Стара Загора, Фондация „Обществен дарителски фонд-Стара Загора„ и медийното партньорство на Телевизия Стара Загора и вестник „Новината„.
На Кръглата маса на тема „Ранна диагностика, интервенция и рехабилитация при децата с аутистичен синдром” участваха 25 представители на общинска администрация, РЗИ, ДСП, ОЗД, Омбудсман, представители на НПО от Стара Загора, София и Сливен.
- За особеностите в развитието на аутстичните деца и необходимостта от ранна диагностика говори д-р Рени Колева, педиатър, детски ендокринолог.
- Възможностите за подкрепа на семействата с деца с проблеми в развитието чрез Програмата за ранна интервенция при деца, по която сдружението работи по под-проект към Фондация „Карин дом„-Варна представи Александра Димитрова, психолог.
- Бояна Буюклиева, преподавател в ПФ на Тракийски университет и председател на ПК по „Наука, образование и защита правата и интересите на децата” към Общински съвет-Стара Загора, запозна присъстващите с подготовката на педагогическите кадри за работа с деца със СОП и с родителите им.
- Добри практики в подкрепа на деца и младежи с аутизъм сподели директорката на първия в страната „Център за социална рехабилитация и интеграция на лица с проблеми от аутистичния спектър” към Асоциация „Аутизъм„–София Ани Андонова.

От 26 до 31 март, в седмица на отворените врати, родители, представители на НПО и на медиите се запознаха на място в Център „Алтернатива„ с предоставяните услуги за деца с аутизъм и родителите им; бяха проведени и 2 съботни великденски ателиета .

На 2 април кампанията бе закрита със заключителна среща- дискусия между родители на деца, посещаващи ЦСРИ ”Алтернатива„ с представители на Постоянна комисия по социални дейности към Общински съвет-Стара Загора, Дирекция по социално подпомагане, Отдел „Закрила на детето”, Обществен посредник. Бяха обсъдени изведените чрез анкета с родителите проблеми, свързани с грижата, развитието и интегрирането на децата с аутистичен синдром. Като изключително сериозен проблем се изтъква трудното и късно поставяне на диагноза и необходимостта от разкриване на здравна пътека за диагностика и лечение при деца с аутизъм. Родителите настояват и за разкриване на по- голям брой услуги за деца с такъв синдром, за създаване на по-добра подкрепяща среда към техните деца в детските заведения и училищата.

Обединени от любовта към децата с аутизъм, в двора на Центъра открихме ГРАДИНА ЗА ДЕЦАТА С АУТИСТИЧЕН СИНДРОМ. Всички цветя са дарени; всяка саксия с цвете, носещо името на дете посещаващо Центъра, носи посланието ни, че към децата с проблеми в развитието всички ние трябва да се грижим с много обич и постоянство. И че основната цел на всички ни е да вдъхнем надежда на все по-големия брой родители на деца с аутизъм, че обществото все повече се ангажира в тяхна подкрепа.
Специалистите на www.framar.bg предоставят консултация, която не може да замени преглед при квалифициран и правоспособен лекар.
FramarLekari
 
Мнения: 1898
Регистриран на: 29 Мар 2011, 19:23
Местоположение: България


Назад към Здравен календар

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron