Стартира приема на заявления на кандидат-приемни родители по проект „И аз имам семейство” в Община РусеОт месец май 2012 г. започна приемането на заявления от кандидатите за приемни родите-ли по проект „И аз имам семейство”, по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” по схема за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG051PO001-5.2.11 „Приеми ме”, по който Община Русе е партньор. Приоритетно ще се търсят семейства за децата от 0 до 3 години. Услугата приемна грижа е доброволна, професионална и заместваща. Приемни-те родители ще получават възнаграждение за отглеждане на дете, а професионалните приемни ро-дители ще получават и трудово възнаграждение, определено в процент от минималната работна заплата за страната, съобразно броя на децата. Приемен родител с едно дете ще получава 130% от минималната работна заплата, за две де¬ца 140% и за три деца съответно 150%. Освен тези средства приемният родител ще получава месечна издръжка за всяко дете, като за дете от 0 до 3 г. е 260 лв.; от 3 до 14 г. е 227.50 лв; от 14 до 18 г., а ако учи до 20 г. – 260 лв.
Към средствата за месечна издръжка на дете, настанено в приемно семейство, се изплащат и месечни помощи за дете до завършване на средно образование, съгласно чл. 7, ал. 2 от Закона за семейните помощи за деца. Средствата за месечната издръжка на дете, настанено в приемно семейство се отпускат без да се взима под внимание размера на доходите на приемното семейство, въз основа на договора за настаняване на детето по чл. 27, ал. 5 от Закона за закрила на детето.
При по¬да¬ва¬не на за¬я¬в¬ле¬ни¬е¬то кан¬ди¬да¬ти¬те за при¬ем¬но се¬мей¬с¬т¬во при¬ла¬гат към не¬го сле¬д-ни¬те до¬ку¬мен¬ти, опи¬са¬ни в чл. 8, ал.1 от Наредбата за условията и реда за кандидатстване, подбор и утвърждаване на приемни семейства и настаняване на деца в тях, както следва:
Документи за кандидатстване за приемни родители:
1. Заявление по образец.
2. Копие от документ за самоличност.
3. Документ от ЕСГРАОН, че не са поставени под запрещение, не са лишени от родителски права или не са с ограничени родителски права.
4. Декларация, че не са налице обстоятелствата по чл. 32, т. 4 - 7 от Закона за закрила на детето.
5. Медицинско удостоверение, че не страдат от болестите по чл. 32, т. 8 от Закона за закрила на детето и болести по чл. 61, ал. 1 и чл. 146, ал. 1, т. 1 и 2 от Закона за здравето.
6. Документ, удостоверяващ, че кандидатите не получават месечни социални помощи по реда на Закона за социалното подпомагане освен в случаите на кандидати за професионално приемно семейство.
7. Свидетелство за съдимост.
8. Документ, удостоверяващ, че срещу кандидатите за приемно семейство не е образувано наказателно производство за умишлено престъпление от общ характер.
Прилагаме въпросника, който е необходимо да попълните, за да Ви помогне във вземане на решение за кандидатстването Ви за приемен родител. След като го обсъдите със семейството си и в случай, че желаете да продължите кандидатурата си и да посетите информационна среща, моля свържете се с екипа по приемна грижа към Община Русе - Анета Стойчева-Гъркова и Жулиета Иванова, на адрес: гр. Русе, бул. „Липник” 14, ет. 2, стая 212 /в сградата на Комплекс за социални услуги за деца и семейства/, тел. за връзка: 082/ 813 380; 0884 877 595, e-mail:
ruse_priemime@abv.bg или Ина Петрова – администратор по проекта, на адрес: гр. Русе, ул. „Черно море” № 2, стая 31, тел: 082/ 881 737; 0895 433 688.