Тайни семейни рецепти за здраве и красота - как да бъдем в полза на другите.
22 Май 2012, 15:03
nadya написа:eleonora написа:Баба Ванга има страхотни рецепти с билки, има и такава за отслабване, която според други мами е много ефикасна
Отслабване с билкиСлагате вода в голям съд на котлона и след като заври, добавяте 100 г от изсушената билка омайниче. След 5 минути отстранявате от котлона и изчаквате да изтине. Три последователни дни, след като сте взели душ, се поливате с прецедената отвара, а вечер пиете по 1 ч.ч. запарка от маточина.
Рецептите на Ванга са наистина уникални - имам книжката и й хвърлям по един поглед, когато ми се наложи. Бях я захвърлила в шкафа с други подаръци от свекито

Повярвайте ми - ще останете изумени колко болести могат да се излекуват с билки или с други, съвсем простички и лесни методи.
Синузита например, може да се излекува чрез инхалации с горско сено, което се бере само и единствено в планината. Ако пътувате и минавате през някое планинско село, просто попитайте местните хора, те ще ви упътят

Е споделете повече рецепти де, сезона на билкарите започва. Наближава и Еньовден, а всички знаем, че силата на билките е точно на този ден.
25 Юли 2012, 14:46
Някой чувал ли е за билката Мурсалски чай? Някой ще ми каже ли малко повече за тази билка?
18 Окт 2012, 21:25
Мащерката предпазва от инфекции, мощен антиоксидант, заболяване на горните дихателни пътища, подпомага за добрата хигиена на устата, облекчаване на ревматични заболявания и много други ползи. Най- популярната билка у нас с вековна история.
19 Окт 2012, 11:57
SunFlower написа:Някой чувал ли е за билката Мурсалски чай? Някой ще ми каже ли малко повече за тази билка?
Бях много малка когато за първи път пих Мурсалски чай, бяхме на почивка в Пирин и там предлагаха такъв чай. Знам от родителите си, че Мурсалския чай вирее на една определена надморска височина. Освен това Мурсалския чай е страхотен имуностимулант - идеална билка за студеното време.

- мурсалски чай.jpg (15.08 KiB) Прегледано 5533 пъти
За тези, които не са виждали Мурсалски чай мога да кажа,че е е многогодишно тревисто растение, което цъфти през юни – юли, има жълти цветове и приятен силен аромат. За приготвяне на лечебни отвари се използват надземните му части (които достигат до 50 см. височина), но за да действа пълноценно, трябва да бъде добре изсушено на цели стръкове до светлозелен цвят.
Билката расте предимно по скалисти терени на висока надморска височина, затова е позната още като Пирински чай, Шарпланински чай, Гръцки планински чай, Овчарски чай и др.
Дано да съм била полезна!
02 Ное 2012, 16:20
Коментара ми не е за билколечението, а по скоро за използването на билките в кулинарията. Ако някой от читателите в този форум си пада по не традиционната кухня, това ще му се стори доста интересно.
МЕНТА
Ментата може да се използва както сушена така и свежа.
Ментата се използва за облекчение на стомашни болки, лош дъх или зачервено гърло.
Полезните свойства на тази билка, които се съдържат в ментата – карвон, лимонен, ментол и перилил алкохол – могат да възпрепятстват развитието на тумори.
Можете да използвате ментата в чайове и други напитки; сосове с кисело мляко или извара; задушени зеленчуци; винегрети; сосове за спагети; варени плодове. Подхожда на агнешко, говеждо и пилешко месо.
МАЩЕРКА
Тази билка е позната по-скоро на стандинавската кухня, но и в нашата кухня е често срещана като подправка.
Полезните свойства на мащерката се основават на потискане на растежа на туморните клетки и повишаване на синтеза на противораковите ензими. Флавоноидът лутеолин, съдържащ се в ментата, градинския чай и мащерката, има потенциални свойства да блокира раковите промени в клетките.
Мащерката можете да използвате като подправка в супи, задушени ястия, крем супи с морски дарове. Подхожда на морски дарове, пилешко и пуешко месо.
ГРАДИНСКИ ЧАЙ
Леко стипчивия вкус на градинския чай подхожда най-много на пилешко месо. В магазинната мрежа се предлага сушена, стрита или на свежи листа.
Полезните свойства на тази билка са: понижаване на риска от сърдечносъдови и ракови заболявания, подтискане развитието на тумори.
Градинския чай можете да използвате в ястия със свинско, пилешко месо, пици, спагети, зеленчуци на скара, сосове и маринати.
РОЗМАРИН
Характерния леко горчив вкус на розмарина се дължи на различните флавоноиди, които предпазват от рак на гърдата, и намалят растежа на туморните клетки.
Характерният вкус на розмарина е леко горчив. Билката се използва в прясно и сушено състояние.
В магазинната мрежа се предлага в прясно или сушено състояние.
Мащерката се използва в тесто за пици, хляб, маринати или сухи смеси за подправки на свинско, говеждо и пилешко месо.
ХРЯН
Този корен с пикантен вкус спада към сем. Кръстоцветни, което включва също броколи, зеле и кресон.
Острия и пиканетен вкус на хряна се дължи на химикал, наречен алилизотиоцианат, който помага при запушен нос и облекчава възпаленията на дихателните пътища, а вероятно предпазва от патогените с хранителен произход. Смята се, че кемпферолът- също съдържащ се в хряна – неутрализира канцерогените
Хрянът е подходящ като подправка за салати сосове, риба, говеждо и пилешко месо,картофени салати.
20 Дек 2012, 00:02
Аз също вярвам много на билколечението. По скоро му си доверявам. Имам две дечица и в момента, в кой усетя, че настиват започвам да вара чайчета. В голяма част от случаите помагат.
28 Дек 2012, 10:59
Знаете ли, че мащерката е древна билка, която е използвана в медицината още от древните гърци, римляни и египтяни? Маслото от тази билка се извлича от пресните или изсушени цъфтящи върхове и листа, посредством парна дестилация... и има сладък и билков аромат.
То ободрява и подобрява умствената яснота и е много добър помощник в борбата със стрес, психически травми, депресия и гняв. Маслото от мащерка отваря и пречиства чакрата на слънчевия сплит. То действа благоприятно при кашлица, бронхти, настинки, астма, ишиас, ревматизъм, артрит, подагра и мн.др.
А вие, знаете ли нещо за тази билка?
28 Дек 2012, 12:55
Ако замените сутрешното кафе с чай от мащерка, ефектът няма да закъснее. Ще се почувствате по-свежи, бодри и здрави.
10 Яну 2013, 11:47
Тъй като ползвам много риган в кухнята, се заинтересувах за лечебните му свойства.
Натъкнах се на информацията, че етеричното масло от риган има успокояващо нервната система действие, стимулира храносмилателните жлези и засилва перисталтиката на червата.
Някои знае ли нещо повече за ригана?
26 Фев 2013, 10:06
denkaruseva написа:Някои знае ли нещо повече за ригана?
Кажеш ли риган, веднага в съзнанието ми изниква вкусна пица
Доказано е , че 1 грам пресен риган има 42 пъти по-голяма антиоксидантна сила спрямо ябълките, 30 пъти повече от картофите,12 пъти повече от портокалите.
Powered by phpBB © phpBB Group.
phpBB Mobile / SEO by Artodia.