от Даниела Стоянова » 02 Ное 2012, 16:20
Коментара ми не е за билколечението, а по скоро за използването на билките в кулинарията. Ако някой от читателите в този форум си пада по не традиционната кухня, това ще му се стори доста интересно.
МЕНТА
Ментата може да се използва както сушена така и свежа.
Ментата се използва за облекчение на стомашни болки, лош дъх или зачервено гърло.
Полезните свойства на тази билка, които се съдържат в ментата – карвон, лимонен, ментол и перилил алкохол – могат да възпрепятстват развитието на тумори.
Можете да използвате ментата в чайове и други напитки; сосове с кисело мляко или извара; задушени зеленчуци; винегрети; сосове за спагети; варени плодове. Подхожда на агнешко, говеждо и пилешко месо.
МАЩЕРКА
Тази билка е позната по-скоро на стандинавската кухня, но и в нашата кухня е често срещана като подправка.
Полезните свойства на мащерката се основават на потискане на растежа на туморните клетки и повишаване на синтеза на противораковите ензими. Флавоноидът лутеолин, съдържащ се в ментата, градинския чай и мащерката, има потенциални свойства да блокира раковите промени в клетките.
Мащерката можете да използвате като подправка в супи, задушени ястия, крем супи с морски дарове. Подхожда на морски дарове, пилешко и пуешко месо.
ГРАДИНСКИ ЧАЙ
Леко стипчивия вкус на градинския чай подхожда най-много на пилешко месо. В магазинната мрежа се предлага сушена, стрита или на свежи листа.
Полезните свойства на тази билка са: понижаване на риска от сърдечносъдови и ракови заболявания, подтискане развитието на тумори.
Градинския чай можете да използвате в ястия със свинско, пилешко месо, пици, спагети, зеленчуци на скара, сосове и маринати.
РОЗМАРИН
Характерния леко горчив вкус на розмарина се дължи на различните флавоноиди, които предпазват от рак на гърдата, и намалят растежа на туморните клетки.
Характерният вкус на розмарина е леко горчив. Билката се използва в прясно и сушено състояние.
В магазинната мрежа се предлага в прясно или сушено състояние.
Мащерката се използва в тесто за пици, хляб, маринати или сухи смеси за подправки на свинско, говеждо и пилешко месо.
ХРЯН
Този корен с пикантен вкус спада към сем. Кръстоцветни, което включва също броколи, зеле и кресон.
Острия и пиканетен вкус на хряна се дължи на химикал, наречен алилизотиоцианат, който помага при запушен нос и облекчава възпаленията на дихателните пътища, а вероятно предпазва от патогените с хранителен произход. Смята се, че кемпферолът- също съдържащ се в хряна – неутрализира канцерогените
Хрянът е подходящ като подправка за салати сосове, риба, говеждо и пилешко месо,картофени салати.