Регионалната среща „Тера Мадре Балкани 2012”
Този петък – 29 юни, от 17.00 ч. кметът на София, г-жа Йорданка Фандъкова и Карло Петрини, основател на Slow Food, ще открият официално регионалната среща „Тера Мадре Балкани 2012” в Университетска ботаническа градина на ул. „Московска” №49. Тази година проектът е съфинансиран от Столична програма „Култура” на Столична община и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата – 2019 г. Форумът се провежда за втори път и събира над 150 представители на мрежата на традиционни хранителни общности на Slow Food от 10 балкански страни.
Втората среща на мрежата Тера Мадре на Балканския полуостров ще се състои от 29 юни до 1 юли 2012 г. в Българската академия на науките и в Университетска ботаническа градина в центъра на София.
В няколко дискусионни панела, които ще се проведат в БАН ще се обсъди новата Обща селскостопанска политика на Европейския съюз и предизвикателствата и възможностите за дребните фермери в Общността и извън нея, бъдещето на регионалната мрежа Тера Мадре, оползотворяването на местните ресурси за устойчиво развитие в селските райони, както и ролята и връзките на младите хора с устойчивата храна. Значението на храната като елемент от културата на местните общности ще бъде предмет на обсъждане на кръгла маса, която ще се състои в Ботаническата градина /ул. „Московска” №49.
По традиция Slow Food ще има отворена програма в градината на ул. „Московска” №49, в която са предвидени три събития. Чрез тях любителите на традиционните и автентични вкусове ще се запознаят с уникални продукти от страните от региона. На открития базар със свободен достъп „Вкусете Балканите”, в събота – 30 юни, от 10:00 до 14:00 ч. ще могат да се видят и опитат храни от Балканите, които носят духа и аромата на мястото, в което се произвеждат и могат да се опитат само там - зелено сирене от Черни Вит и нафпавок от България, брънза де Бурдуф от Румъния, сладко от диви смокини от Македония, сладко от пожегачка слива от Босна и сирене в мях от Херцеговина, богато разнообразие от мед, вина и др. Интересно е, че понастоящем дори уникалните български традиционни продукти могат да бъдат опитани само, ако отидете в селото, в което пазят традициите на производството им.
Отново в събота – 30 юни, от 19:00 до 22:00 ч., по време на „Трапеза на открито” ще могат да бъдат опитани ястия, приготвени от младите членове на Slow Food със специфични продукти от Балканите. Комбинациите от уникални традиционни балкански вкусове ще забъркат младежи от Балканските страни в кухните на кулинарно училище Amuse Buche и сп. „Меню”, италиански готвачи от кухнята на „Остерия Барбароса”, Бояна Рачева и Борис Тасев от блог за качествена храна Foodies, Дешка Кротева от с. Горно Драглище, Йоланта Делибозова от „Вкусно с Йоли”, ученици от техникума по готварство в Самоков и представители на асоциация „Арабис” и на читалището от село Драговищица, Кюстендилско и др. Ще имате възможност да опитате висококачествен италиански зехтин и да наблюдавате демонстрация на традиционна италианска паста, организирани от Италианската търговска камара в София. Виното е предоставено от „Асоциация на независимите винари и лозари”. Венци Благоев Джазтет ще зарадват участниците с импровизации, в които може да се включи всеки участник.
В неделя - 1 юли, от 11:00 до 13:00 ч., е време за семейството, когато гости на Тера Мадре Балкани ще бъдат „Джаз за деца” с Венци Благоев и Мария Донева с нейните вкусни стихове. Предвидени са дегустация на сезонни плодове и интересни игри. Това неделно матине е с амбицията да покаже на май-малките, че храната може да бъде вдъхновение за музиканти и поети. В Университетската ботаническа градина ще звучат „зеленчуков джаз” с инструменти от различни зеленчуци. Децата ще се учат още как да правят селски бонбони с леля Дешка от Горно Драглище.
„Трапеза на открито” и „Вкусни звуци и стихове” са с достъп с билет на цена 15 лв., който може да се закупи онлайн от http://www.ticketstream.cz/bgts.
Със старта на форума ще бъде открита и изложба в централната сграда на БАН, на бул. „Цар Освободител”. Тя представя дейността на Slow Food, както и 11-те уникални продукти, подкрепяни от движението. Експозицията се допълва тематично и от личната колекция на г-н Тома Белев от автентични престилки от български народни носии. Изложбата може да бъде разгледана свободно в продължение на две седмици от 29-ти юни.
‘Тера Мадре Балкани’ прави своя дебют през 2010 г. в София като първата мрежа от хранителни общности от няколко страни на един и същи регион. Балканските държави имат много общи традиции в областта на храната, както и сходни социално-икономически условия. Ето защо опазването на наследството и традициите в техните селски райони изисква общи и навременни усилия, надхвърлящи националните граници. Сега, след две години, както Slow Food, така и мрежата Terra Madre са много добре представени в региона и обединяват голяма група от участници в т. ч. повече от 1500 членове на Slow Food, 11 президиума на Slow Food, 60 хранителни общности на Terra Madre, 15 образователни програми за възпитаване на вкуса в училищата и 25 готвачи. Slow Food подкрепя пряко повече от 25 проекта в страните на региона – от поддържане на малки, уникални производства, застрашени от изчезване (като зеленото сирене от Черни Вит, сладкото от диви смокини, чесънът от Любитовица), през картографиране на местните традиционни продукти и промоция на късите хранителни вериги, до дегустационни и образователни инициативи в училищата.
Тази година в срещата ще се включат над 150 делегати от 10 страни: Албания (15 представители), Босна и Херцеговина (14), България (45), Хърватска (8), Гърция (5), ЮНМИК Косово (3), Македония (20), Румъния (23), Сърбия (10) и Турция (10).
За форума:
Тера Мадре е световен форум на хранителните общности, лансиран от Slow Food през 2004 г. в Торино, Италия*. Той обединява дребни фермери и производители на храна, кулинари, хора от академичните среди и младежи за обсъждане на пътищата за подобряване на хранителната система и за производство на храна по устойчив, екологично чист и честен начин. След първото събитие се проведоха срещи на международно и национално ниво, които дадоха тласък на проекти, популяризиращи обмена на знания в света.
Събитието се организира от Асоциацията на Slow Food конвивиумите в България в сътрудничество със Slow Food International и с финансиране от Отворено общество и Столична програма “Култура” на Столична община. Събитието се реализира в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата - 2019 г. Организационни партньори са Фондация Нова култура, Европейски институт, Университетската Ботаническа градина в София и Институтът по биоразнообразие и екосистемни изследвания към Българската академия на науките. Интеримидж ООД осигурява логистична подкрепа на събитието, както и връзки с обществеността. Медиен партньор е сп. Меню.