Нов медикамент срещу множествената склероза- достъпен у нас

Светът на здравето в дати.

Нов медикамент срещу множествената склероза- достъпен у нас

Мнениеот FramarModRosi » 12 Фев 2013, 11:43

На 1 февруари, в лекарствения списък на националната здравноосигурителна каса (НЗОК) бе включена първата перорална терапия при Множествена склероза (МС), която вече ще бъде достъпна и у нас. Очаква се критериите за достъп до лечение на болестта да станат ясни през март. Новият медикамент fingolimod има различен, по - ефективен механизъм на действие от останалите медикаменти. Той ограничава авто агресивните атаки на имунната система върху централната нервна система и е с доказана ефективност при пациенти с високо активна пристъпно - ремитентна форма на множествената склероза.Медикаментът намалява с 61 на сто годишната честота на пристъпите, като задържа ниска честота в продължение на повече от 4 години, забавя прогресията на инвалидизацията от 30 до 37 на сто за период от две години, намалява степента на мозъчната атрофия.

Fingolimod не лекува заболяването, тъй като засега не е открито дефинитивно лечение на множествена склероза, но дава на болните нова надежда за по-редки пристъпи и ограничава физическите проблеми, причинени от болестта.
Fingolimod ще се отпуска по лекарско предписание за лечение на пристъпно - ремитентна форма на Множествена склероза при възрастни.
FramarModRosi
 
Мнения: 321
Регистриран на: 12 Дек 2012, 15:27

Re: Нов медикамент срещу множествената склероза- достъпен у нас

Мнениеот lyuta_chushka95 » 29 Авг 2019, 14:23

Като прочетох заглавието, се зарадвах, че най-сетне е намерено ефикасно лекарство срещу множествената склероза, но уви! "Fingolimod не лекува заболяването". Но пак е добре, че с него пристъпите ще са по-редки и за болните ще има по-голямо облекчение.
Аватар
lyuta_chushka95
 
Мнения: 383
Регистриран на: 21 Авг 2019, 10:55

Re: Нов медикамент срещу множествената склероза- достъпен у нас

Мнениеот petyo62 » 15 Ное 2019, 12:28

lyuta_chushka95 написа:Като прочетох заглавието, се зарадвах, че най-сетне е намерено ефикасно лекарство срещу множествената склероза, но уви! "Fingolimod не лекува заболяването". Но пак е добре, че с него пристъпите ще са по-редки и за болните ще има по-голямо облекчение.


За съжаление все още не е открито лекарство, което да лекува това заболяване.
petyo62
 
Мнения: 222
Регистриран на: 04 Сеп 2019, 12:18


Назад към Здравен календар

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта