Нов медикамент срещу множествената склероза- достъпен у нас

Светът на здравето в дати.

Нов медикамент срещу множествената склероза- достъпен у нас

Мнениеот FramarModRosi » 12 Фев 2013, 11:43

На 1 февруари, в лекарствения списък на националната здравноосигурителна каса (НЗОК) бе включена първата перорална терапия при Множествена склероза (МС), която вече ще бъде достъпна и у нас. Очаква се критериите за достъп до лечение на болестта да станат ясни през март. Новият медикамент fingolimod има различен, по - ефективен механизъм на действие от останалите медикаменти. Той ограничава авто агресивните атаки на имунната система върху централната нервна система и е с доказана ефективност при пациенти с високо активна пристъпно - ремитентна форма на множествената склероза.Медикаментът намалява с 61 на сто годишната честота на пристъпите, като задържа ниска честота в продължение на повече от 4 години, забавя прогресията на инвалидизацията от 30 до 37 на сто за период от две години, намалява степента на мозъчната атрофия.

Fingolimod не лекува заболяването, тъй като засега не е открито дефинитивно лечение на множествена склероза, но дава на болните нова надежда за по-редки пристъпи и ограничава физическите проблеми, причинени от болестта.
Fingolimod ще се отпуска по лекарско предписание за лечение на пристъпно - ремитентна форма на Множествена склероза при възрастни.
FramarModRosi
 
Мнения: 321
Регистриран на: 12 Дек 2012, 15:27

Назад към Здравен календар

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта