Д-р Илиян Савов – въпроси от област неврология

Стари, неактуални, заключени теми.

Re: Д-р Илиян Савов – въпроси от област неврология

Мнениеот кокси » 14 Яну 2014, 20:51

Здравейте,
От 5 месеца съпругът ми,на 53 год.е, има проблеми с паметта,концентрацията и натрапчиви спомени от миналото.Има проблеми и със съня,нервите.Направиха му скенер на главата и 5 дена бе на системи с nacl,nootropil,продължава и в къщи да приема тебокан,торвалипин,юмекс и зопиклон...но не почувства и малко облекчение след едномесечен прием на хапчетата,дори започнаха болки в тестисите.В епикризата окончателната диагноза е G 52.8 увреждане на други уточнени чмн,придружаващи заболявания:дислипидемия.
Моля,да ми обясните,ако е възможно това заболяванв,защото от лекуващия невролог получих доста неясни обяснения.
кокси

Мнениеот hrisi_didi88 » 16 Яну 2014, 11:53

Здравейте,имам някаква пареща болка в областта на главата само от дясната страна на какво може да се дължи?
hrisi_didi88

Мнениеот Dr Ilian Savov » 17 Яну 2014, 11:47

romanol написа:Благодаря Ви за отговора д-р Савов,

Консултирани сме от проф. Литвиненко там правихме първото ЕЕГ- което е с иритативните промени. И неговото становище беше, че не е сигурен какъв тип точно са пристъпите.
Декември бяхме в Св.Наум при проф.Божинова (с идеята да се пуснат генетични изследвания заради моето състояние). И там поставиха диагнозата абсансна епилепсия или темпорална. Но януари по-време на ЕЕГ-то (видео-ЕЕГ) това което го направи си беше точно като пристъпите които прави и друг път, но нищо не се регисрира. При разчитането на ЕЕГ-то доц. Димова е написала, че клиничната изява отговаря на абсанси, но тъй като нищо не излиза на ЕЕГ-то се поставя под съмнение поставената диагноза. :(
Утре ще ходя за епикризата и ще споделя за пристъпите които е имала, но най-вероятно ще ни накарат да го спрем за да могат да ги диагностицират.
Четох в един учебник по клинична електроенцефалография, че в случай на разряд който е отдалечен от записващия електрод може да бъде пропуснат пароксизмална находка. Та в този ред на мисли ме интересува дали можем да отидем да пуснем някъде ЕЕГ с по-голяма покриваемост. Четох, че в Иван рилски имат ЕЕГ апарати с над 100 канала вярно ли е това или са градски легенди. Ако знаете такъв апарат моля насочете ни, ако трябва ще си платим. До тук имаме 3 будни ЕЕГ-та в норма и 1 сънно с изменения.

Здравейте !
След Вашите консултации в България - и поставяне под съмнение на диагнозата - мога да Ви препоръчам, при възможност от Ваша страна да се конултирате с детски невролог в Европа.

Не Ви съветвам да четете медицинка литература - медицината е пъзел който се реди над 10 години и цял професесионален живот на лекаря - се донарежда ! Едно парче на пъзела - по определен проблем - в случая ЕЕГ - гледан сам по себе си - може да окаже негативно влияние - най-вече на Вашето емоционално състояние !

Успех !
д-р Савов
Dr Ilian Savov

Мнениеот Dr Ilian Savov » 17 Яну 2014, 11:52

кокси написа:Здравейте,
От 5 месеца съпругът ми,на 53 год.е, има проблеми с паметта,концентрацията и натрапчиви спомени от миналото.Има проблеми и със съня,нервите.Направиха му скенер на главата и 5 дена бе на системи с nacl,nootropil,продължава и в къщи да приема тебокан,торвалипин,юмекс и зопиклон...но не почувства и малко облекчение след едномесечен прием на хапчетата,дори започнаха болки в тестисите.В епикризата окончателната диагноза е G 52.8 увреждане на други уточнени чмн,придружаващи заболявания:дислипидемия.
Моля,да ми обясните,ако е възможно това заболяванв,защото от лекуващия невролог получих доста неясни обяснения.

Здравейте !

Може да коментирам състояние и терапевтична стратегия - само когато - в качеството си на невролог съм прегледал пациента и предписал лечението !
Редно е коментар да направи лекуващия Ви невролог - вероятно по клинична пътека 7 - а имате и възможност за 2 прегледа в болницата до 30 дни след изписването !
Единстеното което мога да споделя - ЧМН - са черепномозъчни неври - паметови нарушения и оплаквания които имате - нямат пряка връзка !
Успех !
д-р Савов
Dr Ilian Savov

Мнениеот Dr Ilian Savov » 17 Яну 2014, 11:54

hrisi_didi88 написа:Здравейте,имам някаква пареща болка в областта на главата само от дясната страна на какво може да се дължи?

Здравейте !

Главоболието може да се дължи на много причини ! Да е като първично заболяване или като симптом на друго такова (вторично ) главоболие !

Съветвам Ви да се консултирате с невролог !

Успех !

д-р Савов
Dr Ilian Savov

Мнениеот romanol » 17 Яну 2014, 12:00

Благодаря за отговора.

За момента нямаме възможност да отидем на консултация извън България.
Затова ще се доверя на нашите детски невролози.
Дълбоко се надявам да уточнят причината за тези пристъпи.
Все пак надеждата ми остава още в проф.Божинова (тъй като тя беше отпуска докато лежахме там, този месец) и другата седмица ще отида да се консултирам лично с нея, какво ще се предприеме оттук нататък имайки предвид персистирането на пристъпите след редукцията на Конвулекса. :roll:

Отново благодаря за отделеното време.
romanol

Мнениеот pretty_lady » 18 Яну 2014, 04:03

Здравейте! Ще обясня подробно своят проблем.
Получих травма вляво в областта на гръдния кош, до голямата кост, близо до гърдата. В първите дни получих болки в гърба,при вдишване болката се засилваше многократно, а след известно време се спуснаха и към кръста. Посетих хирург, който ме изпрати на рентгенова снимка, която показа, че всичко е нормално. Изписа ми Волтарен и Нимезил на сашета. Болката не премина, а започна да обхваща и лявата гърда. Определям болката като нервна и остра. Посетих мамолог, който опипа гърдата и заключи, че няма бучки и че травмата е причинила хормонални смущения. Изписа ми Герикапс и Невробекс. След като и този път болката не отмина посетих невролог, който ми назначи рентгенови изследвания на ребрата в областта до лявата гърда, които показаха: "S-образна скилиоза на торакалния отдел и дълговидна кифоза с център TX 6-7. Стеснени изглеждат дискалните пространства на нива TX6-TX9." Изписани ми бяха Стрезам, Милгамма, Паракофдал и Миг 400. Определено имам подобрение, въпреки че тази вечер за първи път след започването на приема на лекарствата, усетих отново лека нервна болка в областта на гърдата. Забелязвам асиметрия в областта на рамената, която вероятно се дължи на скилиозата, причинена от травмата. Искам да Ви попитам как бих могла да се лекувам след назначената диагноза? Има ли място за притеснение за гърдата,сърцето и белите дробове?
pretty_lady

Мнениеот Dr Ilian Savov » 21 Яну 2014, 16:05

romanol написа:Благодаря за отговора.

За момента нямаме възможност да отидем на консултация извън България.
Затова ще се доверя на нашите детски невролози.
Дълбоко се надявам да уточнят причината за тези пристъпи.
Все пак надеждата ми остава още в проф.Божинова (тъй като тя беше отпуска докато лежахме там, този месец) и другата седмица ще отида да се консултирам лично с нея, какво ще се предприеме оттук нататък имайки предвид персистирането на пристъпите след редукцията на Конвулекса. :roll:

Отново благодаря за отделеното време.

Пожелавам Ви успех !

д-р Савов
Dr Ilian Savov

Мнениеот Dr Ilian Savov » 21 Яну 2014, 16:09

pretty_lady написа:Здравейте! Ще обясня подробно своят проблем.
Получих травма вляво в областта на гръдния кош, до голямата кост, близо до гърдата. В първите дни получих болки в гърба,при вдишване болката се засилваше многократно, а след известно време се спуснаха и към кръста. Посетих хирург, който ме изпрати на рентгенова снимка, която показа, че всичко е нормално. Изписа ми Волтарен и Нимезил на сашета. Болката не премина, а започна да обхваща и лявата гърда. Определям болката като нервна и остра. Посетих мамолог, който опипа гърдата и заключи, че няма бучки и че травмата е причинила хормонални смущения. Изписа ми Герикапс и Невробекс. След като и този път болката не отмина посетих невролог, който ми назначи рентгенови изследвания на ребрата в областта до лявата гърда, които показаха: "S-образна скилиоза на торакалния отдел и дълговидна кифоза с център TX 6-7. Стеснени изглеждат дискалните пространства на нива TX6-TX9." Изписани ми бяха Стрезам, Милгамма, Паракофдал и Миг 400. Определено имам подобрение, въпреки че тази вечер за първи път след започването на приема на лекарствата, усетих отново лека нервна болка в областта на гърдата. Забелязвам асиметрия в областта на рамената, която вероятно се дължи на скилиозата, причинена от травмата. Искам да Ви попитам как бих могла да се лекувам след назначената диагноза? Има ли място за притеснение за гърдата,сърцето и белите дробове?

Здравейте !

По описание на симптомите Ви, вероятно се касае за интеркостална невралгия. Разбира се, без реална анамеза и преглед няма как да се ангажирам с точна диагноза. В качеството си на невролог, мога да Ви предложа консултация в реални условия - ако сте от София. Работя след предварително записване на час на тел 0887174485 на посочения адрес !

Успех !

д-р Савов
Dr Ilian Savov

Мнениеот pretty_lady » 23 Яну 2014, 01:42

За съжаление не съм от София, но бих Ви помолила да ми препоръчате някакъв вид лечение. Болката не спира. Лекарите, при които вече бях, се отнасят несериозно към проблемът ми. Бих се опитала да дойда в София специално за преглед, но просто ми е необходима някаква алтернатива на болката дотогава. Нещо, което да лекува, а не само да притъпява болката.
Благодаря Ви!
pretty_lady

ПредишнаСледваща

Назад към Архив