Д-р Илиян Савов – въпроси от област неврология

Стари, неактуални, заключени теми.

Д-р Илиян Савов – въпроси от област неврология

Мнениеот radiana22 » 28 Яну 2014, 19:48

Здравейте преди няколко дни ми правиха ядрено магнитен резонанс назначен от невролог бих ви помолил ако можете да ми помогнете в разчитането на резултата:
Неразширени субарахноидални пространства и мозъчни цистерни . Вентрикулната система е с нормално местоположение , форма и големина. Супратенториално се вижда с намалени размери и сигнално усилванев десния хипокампус. нАХОДКАТА КОРЕСПОНДИРА с дилацията на върха на десния страничен вентрикъл.Не се виждат сигнални промени в мозъчния паренхим-супра-и инфратенториално.
Структури в областта на турското седло -нормално изобразяване.
Направена МР-ангиография показва нормална архитектоника на съдовете,образуващи кръга на Willis на базиларната и на интракраниалната част на двете вертебрални артерии.
Направена МП-венография показва с различно кодиране скоростта на кръвопотока не се изобрази левия транзверзален синус.Поради съмнение за тробоза на същия бе направен контрастно МР венография.На последната се изобразиха ясно левите трансверзален и сигмоиден синуси.Трансверзалния синус се вижда филиформен конфлуенс.Посоката на сигмоидния синус се вижда колатерален венозен съд.
Заключение:
Находката от нативната и пост-контрастна е суспектна на частична тромбоза на левия трансверзален синус. Хипокампалната находка е суспектна за десностранна хипокампална склероза.
radiana22

Re: Д-р Илиян Савов – въпроси от област неврология

Мнениеот Dr Ilian Savov » 28 Яну 2014, 20:31

neli551 написа:Благодаря д-р Савов.Да,имаше парестези-изтръпване на дясната ръка и трите средни пръста,предимно нощем,но и през деня се случваше.Подобряваше се от топло,движение и масаж.Сега усещам,че по-са студени пръстите на тази ръка.На физиотерапията установих ,че е занижена чувствителноста на кожата в областа на рамото-настройваха ми доста по-силно електроимпулсите на дясно рамо за да ги усещам еднакво .Направих консултация с ортопед-травматолог-препоръча ми hialurgen-2-3 месеца,а аз прибавям и колаген на капсули(-жива молекула пише-чехско пр-во)ако не се повлияе от физиотерапиите и добавките-докторът каза,че ще ми направи артроскопия.С удоволствие бих направила посещение при Вас ,но на малко по-късен етап-след два месеца ,може би-да имам резултатите и от добавките.Направих си и биорезонансен тест -показа като предполагаема диагноза-периартрит и натоварване на гръбначно мозъчните нерви наС-5,С-6, Т-2,Т-3.Страхувам се от артроскопията-честно да си призная,ще изляза от строя и няма да мога да работя.Прогнозата може ли да е добра-да се доведе да пълно излекуване?И позволява ли се упражнения,след като имам болки при някои движения?

Здравейте ! След разясненията Ви - вероятно се касае за радикулопатия. понятие като биорезонанс - е неконвенционално изследване и съм крайно скептичен към него !
Бих Ви посъветвал да се въздържите от артроскопия - а също съм скептичен към хранителни добавки - за активно лечение !

Може да ме потърсите когато прецените !

Успех !

д-р Савов
Dr Ilian Savov

Мнениеот Dr Ilian Savov » 28 Яну 2014, 20:38

radiana22 написа:Здравейте преди няколко дни ми правиха ядрено магнитен резонанс назначен от невролог бих ви помолил ако можете да ми помогнете в разчитането на резултата:
Неразширени субарахноидални пространства и мозъчни цистерни . Вентрикулната система е с нормално местоположение , форма и големина. Супратенториално се вижда с намалени размери и сигнално усилванев десния хипокампус. нАХОДКАТА КОРЕСПОНДИРА с дилацията на върха на десния страничен вентрикъл.Не се виждат сигнални промени в мозъчния паренхим-супра-и инфратенториално.
Структури в областта на турското седло -нормално изобразяване.
Направена МР-ангиография показва нормална архитектоника на съдовете,образуващи кръга на Willis на базиларната и на интракраниалната част на двете вертебрални артерии.
Направена МП-венография показва с различно кодиране скоростта на кръвопотока не се изобрази левия транзверзален синус.Поради съмнение за тробоза на същия бе направен контрастно МР венография.На последната се изобразиха ясно левите трансверзален и сигмоиден синуси.Трансверзалния синус се вижда филиформен конфлуенс.Посоката на сигмоидния синус се вижда колатерален венозен съд.
Заключение:
Находката от нативната и пост-контрастна е суспектна на частична тромбоза на левия трансверзален синус. Хипокампалната находка е суспектна за десностранна хипокампална склероза.

Здравейте !

Резултатът на каквото и да е изследване не е професионално да бъде тълкувано само по себе си - без клиничното състояние на пациента - това са взаимно свързани причинно-следствени резултати ! Още повече че имате колега назначил изследването - и е редно той да ви коментира резултата от него, тъй като той ви е прегледал.
Едиствено ще коментирам, че са налице промени от нормата, за които Ви съветвам да не се бавите с повторното си посещение - за коментар и лечение !

В случай на желание от Ваша страна - можете да вземете и мнение от мен - след записване на час на посочения телефон !

Успех !

д-р Савов
Dr Ilian Savov

Мнениеот krisi_3 » 04 Фев 2014, 21:51

Здравейте,
Бих искала да попитам при невролог ли се диагностицира цистицеркоза на мозъка? Заразно ли е заболяването, при наличие на такова трябва ли да се лекуват всички членове на семейството?
Благодаря!
krisi_3

Вътрешна хидроцефалия. Въпрос.

Мнениеот Val10 » 05 Фев 2014, 18:07

Здравейте на 20 годни съм и наскоро разбрах че имам хидроцефалия с нормално налягане. Въпроса ми е изисква ли се хирургична намеса при, този случай или има и алтернативни методи ?

Изследването на ЯМР показа че. Вентрикулната система е симетрична с разширени латерални вентрикули и трети вентрикул, без данни привентрикуларен интерстициален еде от дифизионните образи. От дифизионните образи в трети вентрикул се вижда малък конгломерат около 10 -мм с липсващ сигнал, вероятно от остатъчни хемосидеринови депозити. Четвърти вентрикул е непроменен.

Заключението е. Нормална МРТ НАХОДКА ЗА МОЗЪЧНИЯ ПАРНХИМ. ВЪТРЕШНА ХИДРОЦЕФАЛИЯ БЕЗ ДАННИ ЗА ПОВИШЕНО ЛИКВОРНО НАЛЯГАНЕ.
Val10

Мнениеот Dr Ilian Savov » 05 Фев 2014, 18:20

krisi_3 написа:Здравейте,
Бих искала да попитам при невролог ли се диагностицира цистицеркоза на мозъка? Заразно ли е заболяването, при наличие на такова трябва ли да се лекуват всички членове на семейството?
Благодаря!

Здравейте !

Заболяването се диагностицира и лекува съвместно от невролог и инфекционист (заразни и паразитни болести)

Цистицеркозата (МКБ В 69) представлява ларвена форма на свинска тения. Образуват се мехури в редица органи - влючително и в мозъка. Водещото лечение е от инфекционист - и при наличие на засягане на ЦНС - и от невролог.
Пряко зарадяване може да се наблюдава при спукване на мехурите.

Уместно е да се консултирате с инфекционист - и провеждане на изследване на членовете от семейството !

Успех !

д-р Савов
Dr Ilian Savov

Re: Вътрешна хидроцефалия. Въпрос.

Мнениеот Dr Ilian Savov » 05 Фев 2014, 18:27

Val10 написа:Здравейте на 20 годни съм и наскоро разбрах че имам хидроцефалия с нормално налягане. Въпроса ми е изисква ли се хирургична намеса при, този случай или има и алтернативни методи ?

Изследването на ЯМР показа че. Вентрикулната система е симетрична с разширени латерални вентрикули и трети вентрикул, без данни привентрикуларен интерстициален еде от дифизионните образи. От дифизионните образи в трети вентрикул се вижда малък конгломерат около 10 -мм с липсващ сигнал, вероятно от остатъчни хемосидеринови депозити. Четвърти вентрикул е непроменен.

Заключението е. Нормална МРТ НАХОДКА ЗА МОЗЪЧНИЯ ПАРНХИМ. ВЪТРЕШНА ХИДРОЦЕФАЛИЯ БЕЗ ДАННИ ЗА ПОВИШЕНО ЛИКВОРНО НАЛЯГАНЕ.

Здравейте !

Хидроцефалията с нормално налягане - не налага неврохирургична намеса - при липса на клинична симптоматика. Такава би се наложила- шънтиране - при провишено интракраниално налягане.

Лечението на това състояние е симптоматично и се провежда от невролог ! уместно е поне веднъж годишно да се консултирате, включително и при липса на оплаквания !

Успех !

д-р Савов
Dr Ilian Savov

Re: Вътрешна хидроцефалия. Въпрос.

Мнениеот Val10 » 06 Фев 2014, 13:28

Dr Ilian Savov написа:
Val10 написа:Здравейте на 20 годни съм и наскоро разбрах че имам хидроцефалия с нормално налягане. Въпроса ми е изисква ли се хирургична намеса при, този случай или има и алтернативни методи ?

Здравейте !

Хидроцефалията с нормално налягане - не налага неврохирургична намеса - при липса на клинична симптоматика. Такава би се наложила- шънтиране - при провишено интракраниално налягане.

Лечението на това състояние е симптоматично и се провежда от невролог ! уместно е поне веднъж годишно да се консултирате, включително и при липса на оплаквания !

Успех !

д-р Савов

Благодаря за информацията.
Val10

Мнениеот Val10 » 06 Фев 2014, 13:33

Имам високо кръвно от 2-3 години както и чувствам нещо като налягане в главата (не винаги) дали това има нещо общо с тази диагноза ?
Val10

Мнениеот Dr Ilian Savov » 06 Фев 2014, 16:02

Val10 написа:Имам високо кръвно от 2-3 години както и чувствам нещо като налягане в главата (не винаги) дали това има нещо общо с тази диагноза ?

Здравейте !

Доколкото виждам сте на 20 години и стойности на завишено АН с такава давност налагат спешна консултация с кардиолог и назначаване на лечение ! Едва след негово мнение може да се консултирате и с невролог по този повод !

Успех !

д-р Савов
Dr Ilian Savov

ПредишнаСледваща

Назад към Архив