Д-р Илиян Савов – въпроси от област неврология

Стари, неактуални, заключени теми.

Re: Вътрешна хидроцефалия. Въпрос.

Мнениеот Dr Ilian Savov » 06 Фев 2014, 16:03

Val10 написа:
Dr Ilian Savov написа:
Val10 написа:Здравейте на 20 годни съм и наскоро разбрах че имам хидроцефалия с нормално налягане. Въпроса ми е изисква ли се хирургична намеса при, този случай или има и алтернативни методи ?

Изследването на ЯМР показа че. Вентрикулната система е симетрична с разширени латерални вентрикули и трети вентрикул, без данни привентрикуларен интерстициален еде от дифизионните образи. От дифизионните образи в трети вентрикул се вижда малък конгломерат около 10 -мм с липсващ сигнал, вероятно от остатъчни хемосидеринови депозити. Четвърти вентрикул е непроменен.

Заключението е. Нормална МРТ НАХОДКА ЗА МОЗЪЧНИЯ ПАРНХИМ. ВЪТРЕШНА ХИДРОЦЕФАЛИЯ БЕЗ ДАННИ ЗА ПОВИШЕНО ЛИКВОРНО НАЛЯГАНЕ.

Здравейте !

Хидроцефалията с нормално налягане - не налага неврохирургична намеса - при липса на клинична симптоматика. Такава би се наложила- шънтиране - при провишено интракраниално налягане.

Лечението на това състояние е симптоматично и се провежда от невролог ! уместно е поне веднъж годишно да се консултирате, включително и при липса на оплаквания !

Успех !

д-р Савов

Благодаря за информацията.

Радвам се, че съм Ви помогнал с информация !

д-р Савов
Dr Ilian Savov

Re: Д-р Илиян Савов – въпроси от област неврология

Мнениеот BANNKERA » 07 Фев 2014, 17:23

Здравейте,
На 35 години съм. Активно спортувам и до настоящия момент не ми се е налагало да ползвам услугите лекар, но от два - три месеца се появиха следните сипмтоми и не знам на какъв лекар да отида.
1. ускорен и силен пулс около 160-170/ мин. със замайване за около 10-20 секунди. в офиса в автомобила. През около три- пет дена.
неколкократна консултация с кардиолог заключение, че сърцето е в нормални показатели. / първи пристъп сутрешен крос със потапяне във студена вода - практикуване на което от около 4 месеца със редовен фитнес от 20 години/
2. Само замайване лек световъртеж без ускорен пулс.
3. Високо артериално налягане - събужнане със 170/100 овладяно за около две седмици със медикаменти. към момента нормално без прием на медикаменти.
4. Болки във врата, както в тила така и отпред.
Извършено бе вливане за три - четири дена на МАНИТОЛ и извършено изследване с ЯМР, ЕЕГ и пълни кръвни изследвание ПКК, глюкоза, холестерол, щитовидна жлеза, АСАТ АЛАТ, метанифрини и т.н. всичко в нормата.
От две седмици описаните по-горе симтоми отшумяха и се изолираха следните, които незнам неврологични ли са или на психическа основа, но доста ми ПРЕЧАТ.
1. не здрав сън / сън 7-8 часа неспокоен/
2. изтръпване на главата в тилната област по време на сън и рядко по нагоре и събуждане с обърканост за секунди. /не всяка вечер/
3. По-трудно ставане от сън със умора. /всяка сутрин/
4. през деня: обща-силна отпадналост, бърза упоряемост, след храна още по силна отпадналост, чуство за сънливост, много лека замаяност, отпаднала концентрация.
5. Редки леки пулсиращи гъделичкащи болки в тила на врата и рядко леко по-нагоре
Благодаря за отделеното внимание на моят въпрос!!!
BANNKERA

Мнениеот Dr Ilian Savov » 08 Фев 2014, 13:52

BANNKERA написа:Здравейте,
На 35 години съм. Активно спортувам и до настоящия момент не ми се е налагало да ползвам услугите лекар, но от два - три месеца се появиха следните сипмтоми и не знам на какъв лекар да отида.
1. ускорен и силен пулс около 160-170/ мин. със замайване за около 10-20 секунди. в офиса в автомобила. През около три- пет дена.
неколкократна консултация с кардиолог заключение, че сърцето е в нормални показатели. / първи пристъп сутрешен крос със потапяне във студена вода - практикуване на което от около 4 месеца със редовен фитнес от 20 години/
2. Само замайване лек световъртеж без ускорен пулс.
3. Високо артериално налягане - събужнане със 170/100 овладяно за около две седмици със медикаменти. към момента нормално без прием на медикаменти.
4. Болки във врата, както в тила така и отпред.
Извършено бе вливане за три - четири дена на МАНИТОЛ и извършено изследване с ЯМР, ЕЕГ и пълни кръвни изследвание ПКК, глюкоза, холестерол, щитовидна жлеза, АСАТ АЛАТ, метанифрини и т.н. всичко в нормата.
От две седмици описаните по-горе симтоми отшумяха и се изолираха следните, които незнам неврологични ли са или на психическа основа, но доста ми ПРЕЧАТ.
1. не здрав сън / сън 7-8 часа неспокоен/
2. изтръпване на главата в тилната област по време на сън и рядко по нагоре и събуждане с обърканост за секунди. /не всяка вечер/
3. По-трудно ставане от сън със умора. /всяка сутрин/
4. през деня: обща-силна отпадналост, бърза упоряемост, след храна още по силна отпадналост, чуство за сънливост, много лека замаяност, отпаднала концентрация.
5. Редки леки пулсиращи гъделичкащи болки в тила на врата и рядко леко по-нагоре
Благодаря за отделеното внимание на моят въпрос!!!

Здравейте !
Благодаря Ви за пълното описание на проблемите ! Вероятно сте били хоспитализиран в лечебно заведение с оглед цитираните изследвания ! Единствено не ми е ясно защо ви е правен Mannitol - това е осмотичен диуретик и се прилага при мозъчен оток ! хубаво е, че резултатите от изследванията са в норма.
Да разбирам притесненията ви - смятам че е уместна обстойна неврологична консултация и запознаване с епикризата. Възможно е наслагването и на психичен момент към оплакванията.

Съветвам Ви да си намерите добър невролог, на който да имате доверие и да започнете съвместно уточняване на проблемите и тяхното лечение !
В медицината много често факторът време е изключително важен са овладяване на систоянието и недопускане то да хронифицира !

Надявам се че съм Ви бил полезен !

Може да се свържете с мен на посочения тук телефон , при желание от Ваша страна !

Успех

д-р Савов - невролог
Dr Ilian Savov

Мнениеот beni_64 » 08 Фев 2014, 21:51

Здравейте,д-р Савов!На 49 г съм и от три години съм с изкуствена тазобедрена става.Преди няколко месеца при преместване на тежко получих много силна болка ,разпростираща се отзад на крака,пареща,и то оперираният ми крак.Притеснена се консултирах с лекарката,която ме оперира и тя бе категорична,че болката не се дължи на проблем със самата става,а на възпален седалищен нерв.При простуда отново се възпали нерва и болките са непоносими.Концентрирани са отзад на крака ,в прасеца и в бедрената кост.Усещам стягане и конвулсии на мускула на крака.Притеснена съм и не се чувствам добре.Какво бихте ме посъветвали?Благодаря Ви предварително.
beni_64

Мнениеот Val10 » 09 Фев 2014, 09:38

Д-р Савов бях на консултация при неврохирург в Пловдив, при Д-р Б. Калнев, и той ми каза, че това е хидроцефалия и се налага хирургична намеса за да ми сложат чип. Въпроса ми е защо се налага да ми слагат такъв чип при положение че на ЯМР резултатите показаха че ликворното налягане във мозъчните вентрикули е нормално.

ИЗСЛЕДВАНЕТО ОТ ЯМР

Изследването на ЯМР показа че. Вентрикулната система е симетрична с разширени латерални вентрикули и трети вентрикул, без данни привентрикуларен интерстициален еде от дифизионните образи. От дифизионните образи в трети вентрикул се вижда малък конгломерат около 10 -мм с липсващ сигнал, вероятно от остатъчни хемосидеринови депозити. Четвърти вентрикул е непроменен.

Заключението е. Нормална МРТ НАХОДКА ЗА МОЗЪЧНИЯ ПАРНХИМ. ВЪТРЕШНА ХИДРОЦЕФАЛИЯ БЕЗ ДАННИ ЗА ПОВИШЕНО ЛИКВОРНО НАЛЯГАНЕ.
Val10

Мнениеот milenana » 10 Фев 2014, 20:04

Зравейте. На 30 години съм, от Бургас. За 3 години си "секвам" кръста 4 пъти. Преди месец отново. Всеки път ми отказваха направление за скенер и миналия месец, при поредния отказ поради липса на направления си платих и си направих по свое желание скенер. Установи се медианен дисков пролапс VL4_L5, съпътстван от диско-остеофитен комплекс; промените формират доминантно остеогенен тип стеноза на спиналния канал, а в неврорецесусите- редуцира периневралната мастна ламела. Малки остеофити личат от ръбовете на артикуларните фасети. Заключението- Дискова болест - HD VL4_L5 MED. Такааам. Тук ми се обясни от лекуващият ме невролог, чието име няма да назова, че имам дискова херния и ми изписа 4 вида лекарства- 2 от които силни болкоуспокоителни. До тук добре, но болката почти изчезна, но на нейно място вече 2-ра седмица има едно парене, щипене и сърбене на болното място в областта на кръста. Бих искала просто да знам това нормално ли е или е по-скоро притеснително? Благодаря Ви предварително.
milenana

Мнениеот Dr Ilian Savov » 11 Фев 2014, 16:03

beni_64 написа:Здравейте,д-р Савов!На 49 г съм и от три години съм с изкуствена тазобедрена става.Преди няколко месеца при преместване на тежко получих много силна болка ,разпростираща се отзад на крака,пареща,и то оперираният ми крак.Притеснена се консултирах с лекарката,която ме оперира и тя бе категорична,че болката не се дължи на проблем със самата става,а на възпален седалищен нерв.При простуда отново се възпали нерва и болките са непоносими.Концентрирани са отзад на крака ,в прасеца и в бедрената кост.Усещам стягане и конвулсии на мускула на крака.Притеснена съм и не се чувствам добре.Какво бихте ме посъветвали?Благодаря Ви предварително.

Здравейте !

Уместно е правилно лечение на ишиаса - с подходящи медикаменти и /или физиотерапия. Съветвам Ви да се консултирате с невролог ! Без преглед - не мога да Ви предпиша медикаменти !

Успех !

д-р Савов
Dr Ilian Savov

Мнениеот Dr Ilian Savov » 11 Фев 2014, 16:06

Val10 написа:Д-р Савов бях на консултация при неврохирург в Пловдив, при Д-р Б. Калнев, и той ми каза, че това е хидроцефалия и се налага хирургична намеса за да ми сложат чип. Въпроса ми е защо се налага да ми слагат такъв чип при положение че на ЯМР резултатите показаха че ликворното налягане във мозъчните вентрикули е нормално.

ИЗСЛЕДВАНЕТО ОТ ЯМР

Здравейте !

Отговор на този въпрос е редно да Ви даде колегата предложил тази интервенция !

Ако желаете може да се свържете с мен за консултация - и реална оценка от моя страна за необходимостта за такава интервенция - спрямо актуалното Ви неврологично състояние в момента !

Успех !

д-р Савов
Dr Ilian Savov

Мнениеот Dr Ilian Savov » 11 Фев 2014, 16:11

milenana написа:Зравейте. На 30 години съм, от Бургас. За 3 години си "секвам" кръста 4 пъти. Преди месец отново. Всеки път ми отказваха направление за скенер и миналия месец, при поредния отказ поради липса на направления си платих и си направих по свое желание скенер. Установи се медианен дисков пролапс VL4_L5, съпътстван от диско-остеофитен комплекс; промените формират доминантно остеогенен тип стеноза на спиналния канал, а в неврорецесусите- редуцира периневралната мастна ламела. Малки остеофити личат от ръбовете на артикуларните фасети. Заключението- Дискова болест - HD VL4_L5 MED. Такааам. Тук ми се обясни от лекуващият ме невролог, чието име няма да назова, че имам дискова херния и ми изписа 4 вида лекарства- 2 от които силни болкоуспокоителни. До тук добре, но болката почти изчезна, но на нейно място вече 2-ра седмица има едно парене, щипене и сърбене на болното място в областта на кръста. Бих искала просто да знам това нормално ли е или е по-скоро притеснително? Благодаря Ви предварително.

Здравейте !

Имате дисков пролапс - според резултата от КТ.
Без да знам лекарствата и актуалното Ви неврологично състояние в момента - не мога да дам професионална оценка. Лечението на това състояние е комплексно - с правилна комбинация от медикаменти и/или физиотерапия. Съветвам Ви да вземете второ мнение от невролог ! При желание от Ваша страна може да се свържете с мен на посочения телефон.

Успех !

д-р Савов - невролог
Dr Ilian Savov

Мнениеот PRZ » 15 Фев 2014, 23:25

Здравейте д-р Савов,
От две седмици получих нова невралгия - този път от дясната страна. Имах много силни болки в областта на горната част на ръката (простираха се и на самото тяло отпред и отзад, на гърба). Личната лекарка ме лекува (главно с мехлем за мазане, защото сега не мога да пия лекарства), този път не ходих на невролог. Притеснява ме това, че от време на време все още усещам болки и от двете страни (опасващи средата на гърба). Явно не съм излекувана.
Бих искала да Ви попитам дали да отида отново на невролог, или направо да потърся физиотерапевт за физиотерапия? Има ли връзка тази невралгия с дисковите ми хернии? Благодаря Ви!
PRZ

ПредишнаСледваща

Назад към Архив