yana212 написа:Здравейте...преди 4 дни се върнах от 10 дневно балнеолечение.На 6 ден от престоя си след екстензия се появи силна болка,но за три дни почти отшумя.В деня на завръщането ми започна отново болка в мускула на задната буза на дупето, както и задната част на бедрото и в горната външна част на прасеца това всичко на десния крак, все едно жилата ме опъва, бедрото в задната част ми вибрира (както когато ти мига окото, или трепти някой мускул) така и прасецът, а преди да ме заболи кракът ме заболя много опашната кост, после задната дясна буза, бедрото (цялата ябълка)и прасецът,стъпалото ми е изтръпнало ..днес вече не вибрира и болката е по малка но подобрение друго няма.Стъпалото все още е изтръпнало. Имам ЯМР но от миналата година-ето резултата:Запазена физиологична лумбална лордоза.Телата на прешлените са със запазени форма и размери.На ниво Л4-Л5 диска е с белези на дегенерация и дехидратация.На ниво Л5-S1 се изобразява медианна дискова херния с десцендиращ медианно и парамедианно в ляво ход,компресираща текалния сак.Не личат патологични сигналноинтензни фокуси в миелона,конус медуларис и кауда еквина.Моля дайте ми съвет какво да предприемам за напред и възможно ли е изстръпването в ходилото да премине?Трябва ли да се движа или е по-добре да почивам повече?
Здравейте !
Екстензиите и мануалната терапия - ако не са прецизирани по обем и продължителност, понякога могат да предизвикат изостряне на съществуващ до момента проблем, който е бил в ремисия !
Съветвам Ви да се въздържате от натоварване и физическо обременяване на кръста и краката през следващите дни ! С оглед резултата от МРТ и Вашите оплаквания, вероятно се касае за изостряне на радикулита на основа - дисковата херния на ниво L5-S1 !
Разбира се, че оплакванията Ви могат да отзвучат след адекватно лечение ! За целта, Ви съветвам да се обърнете към невролог - за прецизиране на актуалното Ви състояние и предприемане на подходящо лечение !
В случай, че сте от София и при желание от Ваша страна - в качеството си на невролог - може да се обърнете за консултация и към мен, като се свържете на посочения телефон за записване на час !
Успех !
д-р Савов - невролог