Д-р Илиян Савов – въпроси от област неврология

Стари, неактуални, заключени теми.

Re: Нарушено равновесие и затруднено ходене

Мнениеот Dr Ilian Savov » 28 Май 2014, 13:35

M.Ivanova написа:Добър ден,

На 61 години съм, изкарах инсулт в края на декември 2013-та.
Кръвоизлив в зоната на тила причини нарушение на равновесието и на вървенето.
В момента няма следи от кръвоизлива в главата, но имам много сериозни затруднения на движението - световъртеж, слабост и треперене на краката и силни болки в слабините при вървене,чувствам се много отпаднала, изгубих апетит и постоянно плача ( дори и без основателна причина ) .
По време на хоспитализацията след инсулта ми беше поставена също и диагноза: диабет.

Всички ми казват, че трябва да се раздживам сама и да търпя болките, но с времето болките в слабините се усилват,не успявам да контролирам краката си (влача ги ) и когато се опитвам да вървя залитам напред .
Личия ми лекар отказва да ми даде направлени за хоспитализация , за да отида на рехабилитация.
Рехабилитацията би ли могла да ми помогне или причините трябва да се търсят другаде?
На какво биха могли да се дължат такъв вид болки и затруднения при вървене?
Благодаря Ви предварително за вашия отговор

Здравейте !

Рехабилитацията е от ПЪРВОСТЕПЕННО значение след преживян мозъчен инсулт. Възможно е болките да се дължат на увреждане на периферните нерви на краката - д. нар. болезнена диабетна полиневропатия. Уместно е уточняване на това състояние. !

Съветвам Ви да проведете физиотерапия и кинезитерапия в санаториални условия.

В качеството си на невролог и при желание от Ваша страна - можете да се свържете с мен на посочения тук телефон за записване на час за консултация !

Поздрави !

д-р Савов
Dr Ilian Savov

главоболие

Мнениеот mi2009 » 04 Юни 2014, 15:55

Здравейте.От два месеца съм с теменно главоболие.На втората седмица посетих невролог.Имах виене на свят и теменно главоболие.При един обстоен преглед не откриха нищо нередно.Поставиха ми диагноза мигренозно главоболие.Изписаха ми сибелиум мигренон и аулин.Пих ги две седмици и почувствах подобрение.След като ги спях пак започна теменно главоболие но този път без световъртеж.Да добавя че всеки месец преди цикъл съм с главоболие което трае 3 дни.Ходих на вторичен преглед и ми назначиха пълна кръвна картина с дефиринционно броене ,СУЕ,и кръвна захар.Всичко беше в нормите.Според вас мигрена ли е или нещо друго.Трябва ли да правя допълнителни изследвания.Просто искам второ мнение от специалист.Жена съм на 33г.с нормално тегло и кръвно налягане.Блгодаря предварително.
mi2009

Re: Д-р Илиян Савов – въпроси от област неврология

Мнениеот M.Ivanova » 04 Юни 2014, 16:43

Др Савов,
Благодаря ви за отговора!
В края на месец юни ще изкарам 10-дневна рехабилитация в рехабилитационна болница. Ако няма подобрение в състоянието ми, ще се свържа на посочения телефон за да си запазя час за преглед при вас.
M.Ivanova

Re: Д-р Илиян Савов – болки започващи от кръста поо нерва на

Мнениеот Михаела Ралева » 05 Юни 2014, 15:49

Здравейте д-р Савов,
От години имам болки започващи от кръста и изтръпване по нерва отстрани на целия крак до пръстите на краката. Преди известно време пръстите ми се качиха едно върху друго. Болките са силни и затрудняват движението ми. Докторите отдаваха болките в кръста и колената на ревматоиден артрит, който имам от 40 години.
След ЯМР, моля, за вашето мнение за поставената диагноза?
Ниво L3-L4 - лекостепенен бълджинг на диска. Спондилоартроза на интервертебралните стави.

Ниво L4-L5 - предна спондилолистеза I ст. Силно снишен интервертебрален диск, неравно очертани прешленни дискални повърхности със субхондрални промени в интензитета на костния мозък тип Модик II. Бълджинг на диска. Спондилоартроза на интервертебралните стави и остеофити проминиращи към латералните рецесуси и неврофорамените. Промените резултират в релативна централна стеноза на канала / сагитален р-р 11мм/ , двустранна рецесуална и фораминална стеноза.

Ниво L5-S1 - предна спондилолистеза II ст. Силно снишен интервертебрален диск, неравно очертани прешленни дискални повърхности със субхондрални промени в интензитета на костния мозък тип Модик II/ мастно заместване/. Бълджинг на диска. Спондилоартроза и сублуксация на интервертебралните стави. Промените резултират в централна стеноза на спиналния канал/ 8,2мм сагеитален р-р/, двустранна рецесуална и фораминална стеноза.
Михаела Ралева

Мнениеот urbietorbi » 09 Юни 2014, 09:00

Здравейте докторе, има ли някаква надежда за възстановяване на хора като мен, прекарали инсулт?, На53 години съм и преди три години преживях исхемичен инсулт и сега в следствие на това трудно движа лявата страна на тялото си, най-тежко се отрази на ръката, но и крака ми не е много в ред. Четох скоро за имплант, с помоща на който хора с инсулт движат роботизирана ръка с перспектива да движат и собствените си крайници,ДАЛИ СТЕ ЗАПОЗНАТ И БИХТЕ ЛИ ГО КОМЕНТИРАЛИ? Благодаря Ви предварително, моля и за някакъв съвет, защото искам да бъда полезен все още на семейството си, все-пак не съм престарял и имам още сили, макар и силно намалели! Поздрави и успехи в работата!
urbietorbi

Мнениеот bobi41 » 10 Юни 2014, 13:02

Здравей те д-р Савов.Пиша ви отново.Дисковата херния при мен стана двойна.L4-L5 частично вкалцен по периферията левостранен латерален дисков пролапс,обтуриращ левия интервертебрален отвор.L5-S1 частично вкалцен по периферияталевостранен латерален дисков пролапс,обтуриращ левия интервертебрален отвор.Опитах и балнолечение но не помага нищо.вече съм се насочил към операция.
bobi41

Re: главоболие

Мнениеот Dr Ilian Savov » 10 Юни 2014, 18:57

mi2009 написа:Здравейте.От два месеца съм с теменно главоболие.На втората седмица посетих невролог.Имах виене на свят и теменно главоболие.При един обстоен преглед не откриха нищо нередно.Поставиха ми диагноза мигренозно главоболие.Изписаха ми сибелиум мигренон и аулин.Пих ги две седмици и почувствах подобрение.След като ги спях пак започна теменно главоболие но този път без световъртеж.Да добавя че всеки месец преди цикъл съм с главоболие което трае 3 дни.Ходих на вторичен преглед и ми назначиха пълна кръвна картина с дефиринционно броене ,СУЕ,и кръвна захар.Всичко беше в нормите.Според вас мигрена ли е или нещо друго.Трябва ли да правя допълнителни изследвания.Просто искам второ мнение от специалист.Жена съм на 33г.с нормално тегло и кръвно налягане.Блгодаря предварително.

Здравейте !
От описанието Ви - вероятно са направени необходимите изследвания и компетентна неврологична консултация ! Възможно е да е мигрена. За да Ви дам второ мнение компетентно е необходимо да се запозная с Вашето актуално състояние и да ви прегледам ! При желание от Ваша страна можете да се свържете с мен на посочения тук телефон за записване на час за преглед !

Успех !

д-р Савов
Dr Ilian Savov

Мнениеот Dr Ilian Savov » 10 Юни 2014, 18:59

M.Ivanova написа:Др Савов,
Благодаря ви за отговора!
В края на месец юни ще изкарам 10-дневна рехабилитация в рехабилитационна болница. Ако няма подобрение в състоянието ми, ще се свържа на посочения телефон за да си запазя час за преглед при вас.

Здравейте !

На разположение съм, при желание от Ваша страна за второ мнение !

Успех !

д-р Савов
Dr Ilian Savov

Re: Д-р Илиян Савов – болки започващи от кръста поо нерва на

Мнениеот Dr Ilian Savov » 10 Юни 2014, 19:05

Михаела Ралева написа:Здравейте д-р Савов,
От години имам болки започващи от кръста и изтръпване по нерва отстрани на целия крак до пръстите на краката. Преди известно време пръстите ми се качиха едно върху друго. Болките са силни и затрудняват движението ми. Докторите отдаваха болките в кръста и колената на ревматоиден артрит, който имам от 40 години.
След ЯМР, моля, за вашето мнение за поставената диагноза?
Ниво L3-L4 - лекостепенен бълджинг на диска. Спондилоартроза на интервертебралните стави.

Ниво L4-L5 - предна спондилолистеза I ст. Силно снишен интервертебрален диск, неравно очертани прешленни дискални повърхности със субхондрални промени в интензитета на костния мозък тип Модик II. Бълджинг на диска. Спондилоартроза на интервертебралните стави и остеофити проминиращи към латералните рецесуси и неврофорамените. Промените резултират в релативна централна стеноза на канала / сагитален р-р 11мм/ , двустранна рецесуална и фораминална стеноза.

Ниво L5-S1 - предна спондилолистеза II ст. Силно снишен интервертебрален диск, неравно очертани прешленни дискални повърхности със субхондрални промени в интензитета на костния мозък тип Модик II/ мастно заместване/. Бълджинг на диска. Спондилоартроза и сублуксация на интервертебралните стави. Промените резултират в централна стеноза на спиналния канал/ 8,2мм сагеитален р-р/, двустранна рецесуална и фораминална стеноза.

Здравейте !

Поставеното заключение е рентгенологична (ЯМР находка) - от нея мога да заключа че е налице стеноза на спиналния канал и спондилолистеза (приплъзване, разместване на прешлените един спрямо друг). Поставянето на клинична диагноза е процес, който включва в себе си, наред резултатите от проведените изследвания и състоянието на пациента (историята на заболяването като такова и неврологичен преглед). В този ред на мисли, наред с правилата на добра медицинска практика - за да се произнеса категорично е необходимо да Ви прегледам и да се запозная със състоянието Ви ! При желание от Ваша страна, можете да се свържете с мен на посочения телефон за записване на час за преглед.

Поздрави !

д-р Савов
Dr Ilian Savov

Мнениеот Dr Ilian Savov » 10 Юни 2014, 19:14

urbietorbi написа:Здравейте докторе, има ли някаква надежда за възстановяване на хора като мен, прекарали инсулт?, На53 години съм и преди три години преживях исхемичен инсулт и сега в следствие на това трудно движа лявата страна на тялото си, най-тежко се отрази на ръката, но и крака ми не е много в ред. Четох скоро за имплант, с помоща на който хора с инсулт движат роботизирана ръка с перспектива да движат и собствените си крайници,ДАЛИ СТЕ ЗАПОЗНАТ И БИХТЕ ЛИ ГО КОМЕНТИРАЛИ? Благодаря Ви предварително, моля и за някакъв съвет, защото искам да бъда полезен все още на семейството си, все-пак не съм престарял и имам още сили, макар и силно намалели! Поздрави и успехи в работата!

Здравейте и благодаря за пожеланията Ви !

Бързам да уточня, че инсултът (мозъчния инфаркт) не е еднородно заболяване - бива исхемичен, хеморагичен и субарахноиден кръвизлив и смесен. С оглед вида - зависи и както дългосрочната така и краткосрочната прогноза. Основното, което е необходимо да бъде направено в първата година след преживяването на инсулта е рехабилитация ! Колкото повече време отминава, толкова вероятността да бъдат възстановени централните неврологични функции намалява. По отношение на цитирания от вас имплант - да запознат съм и има своето място - да електро-физично възстановяване предаването на нервните импулси, които се осъществяват от импланта, който на свой ред поема фунциите на загиналите неврони в огнището на инсулта. За жалост не съм запознат в България да има центрове в които това се прави. Също така и не се покрива - от задължителната здравноосигурителна система. Ако можете да си позволите консултация във водещи центрове в Европа - Германия, Англия, Скандинавски държави - можете да се консултирате там за такъв имплант !

Успех !
д-р Савов
Dr Ilian Savov

ПредишнаСледваща

Назад към Архив