Ето рецептите, които събрах:
» Компрес с яйце – сварява се яйцето, белтъка се разрязва на две части (жълтъка се маха), поръсва се с пудра захар (защо не знам), слага се външно на гърлото под сливиците (които са уголемени и се напипват), пристяга се с марля, отгоре найлон или шал да държи топло. Престоява се половин – 1 час и така през няколко часа, колкото пъти можете да издържите.
» Компрес с извара – изварата се затопля, разстила се върху марля, завързва се около гърлото, да „покрие” сливиците. Отгоре найлон или шал, да държи топло. Престоява се 7-8 часа (това вече е неприятно).
» Компрес с настърган картоф - същата процедура, върху марля, върху сливиците, при него не е нужно да се поддържа топлина (тоест найлон или шал отгоре). Седи се поне 1-2 часа.
» Гаргара със сода бикарбонат (но гаргара, не обтриване на сливиците!) през 2-3 часа.
» Гаргара с Тантум Верде (то е лекарствен препарат, но помага, затова го включвам тук, концентрата се разтваря във вода) през 2-3 часа.
» Гаргара с разтвор на ябълков оцет – това не съм го прилагала, предполагам, че ще е доста болезнено на и без това възпаленото място.
» Гаргара с отваря от лайка – не знам колко помага за лечение на инфекцията, но определено облекчава и успокоява болката.
» И не на последно място гаргара с разтвор на прополис (пчелният антибиотик) – вълшебно, може и като разтвор да се пие.
Какво да правим при високата температура?
Тъй като гнойната ангина винаги е придружена с висока температура, трябва да се приемат много течности - над 2л. за 24ч. Преглъщането е болезнено, но течностите наистина понижават температурата. И народната рецепта от баба – чай от лимон. Сварява се лимона с корите, разрязан на две половинки, отварата се прецежда, може и да се подслади – действа температуропонижаващо (не само заради вит.С, но предполагам и от етеричните масла в кората...)
Това е от мен, ще се радвам да споделяте и други рецепти.