Гнойна ангина – домашни рецепти

Гнойна ангина – домашни рецепти

Мнениеот winterrose » 27 Фев 2013, 20:23

Искам да започна с предупреждението, че това не е никак леко заболяване, може да доведе до усложнения и вторични последствия, и задължително трябва консултация с лекар. Но има ли начин да минем без традиционния антибиотик, а примерно само с локален такъв? Оказа се, че може, с помощта на „бабините рецепти”. Тук-там срещнах някои от тях, но ми се щеше да са обобщени на едно място за по-лесно преглеждане. Първо – никога не се опитвайте механично да махате налепите – със сода, нишадър или гранофорин. Има опасност бактерията да проникне навътре в сливицата и да се получат много по-тежки инфекции.
Ето рецептите, които събрах:
» Компрес с яйце – сварява се яйцето, белтъка се разрязва на две части (жълтъка се маха), поръсва се с пудра захар (защо не знам), слага се външно на гърлото под сливиците (които са уголемени и се напипват), пристяга се с марля, отгоре найлон или шал да държи топло. Престоява се половин – 1 час и така през няколко часа, колкото пъти можете да издържите.
» Компрес с извара – изварата се затопля, разстила се върху марля, завързва се около гърлото, да „покрие” сливиците. Отгоре найлон или шал, да държи топло. Престоява се 7-8 часа (това вече е неприятно).
» Компрес с настърган картоф - същата процедура, върху марля, върху сливиците, при него не е нужно да се поддържа топлина (тоест найлон или шал отгоре). Седи се поне 1-2 часа.
» Гаргара със сода бикарбонат (но гаргара, не обтриване на сливиците!) през 2-3 часа.
» Гаргара с Тантум Верде (то е лекарствен препарат, но помага, затова го включвам тук, концентрата се разтваря във вода) през 2-3 часа.
» Гаргара с разтвор на ябълков оцет – това не съм го прилагала, предполагам, че ще е доста болезнено на и без това възпаленото място.
» Гаргара с отваря от лайка – не знам колко помага за лечение на инфекцията, но определено облекчава и успокоява болката.
» И не на последно място гаргара с разтвор на прополис (пчелният антибиотик) – вълшебно, може и като разтвор да се пие.

Какво да правим при високата температура?

Тъй като гнойната ангина винаги е придружена с висока температура, трябва да се приемат много течности - над 2л. за 24ч. Преглъщането е болезнено, но течностите наистина понижават температурата. И народната рецепта от баба – чай от лимон. Сварява се лимона с корите, разрязан на две половинки, отварата се прецежда, може и да се подслади – действа температуропонижаващо (не само заради вит.С, но предполагам и от етеричните масла в кората...)
Това е от мен, ще се радвам да споделяте и други рецепти.

:arrow: Ангина, фарингит и ларингит - мнения и въпроси
:arrow: Руска народна медицина при ангина
winterrose

Re: Гнойна ангина – домашни рецепти

Мнениеот yani4ka » 05 Мар 2013, 00:54

Аз съм правила компрес с топла извара много помага. Но най-често просто си изтривам налепите с мед и сода и това мигновено сваля високата температура, обаче гърлото боли поне още ден два. Последно, което ми се случи, пих два месеца Шуслерова сол №6 по други причини и сега развих изведнъж гнойна ангина, просто си изплюх налепите и не стигнах до истинско разболяване. Не знам дали точно солта помогна, защото пия и сребърна вода, но си мисля, че е от нея. Е още ме боли гърло, но нямам температура и налепи, просто е червено.
yani4ka

Мнениеот Viktor.Ivanov » 15 Юли 2014, 16:24

Търкането със сода е пълна глупост, не го практикувайте.
Понякога ми викат Докторе, защото не ми знаят първото име.
Viktor.Ivanov

Мнениеот rabotnata pchela » 25 Ное 2014, 15:55

Ако се търкате със сода има опасност да натровите кръвта си, изобщо не го правете! Има далеч по-добри начини, пийте лимонов сок пак е по-добре и по-безопасно!
Аватар
rabotnata pchela

Можем ли да лекуваме успешно гнойна ангина само с лимон и сода?

Мнениеот веселказасмяна » 11 Дек 2014, 14:25

От година насам малкият ми син постоянно е с гнойни ангини. Надявах се да мине този период, но ето пак, вече няма шанс да тръгне отново на градина този сезон, мисля :( :( :( :(

Чух, че ефикасен е методът с лимон и сода. Опитвали сме преди да обтриваме сливиците с мед и сода, но на детето му се гади и се е случвало да повръща, така де, без ефект минава тази процедура, само с много мъки.
lemon-baking-soda.gif
lemon-baking-soda.gif (29.72 KiB) Прегледано 4131 пъти
Интересно ми е как се използва лимона и содата, за да лекуваме успешно гнойна ангина :roll: Дано не трябва да обтриваме отново :(

Ще съм много благодарна, ако ми дадете точната рецепта, с която се лекува успешно гнойна ангина с лимон и сода, тъй като отново май на там сме тръгнали, а антибиотиците в повечето случаи не са нещото, на което можем да се доверим!
веселказасмяна

Re: Можем ли да лекуваме успешно гнойна ангина само с лимон и сода?

Мнениеот maminka » 11 Дек 2014, 14:34

Чувала съм, че се прави гаргара с лимон сок и сода, но за деца не зная дали не е опасно, рисковано е задавянето, а и не зная дали това може да се справи с гнойта! :?
maminka

Мнениеот silver933 » 11 Дек 2014, 14:47

Сигурно ще помогне, но е сложно да се прави гаргара, особено пък дете. Иначе знам, че сокът от лимон много добре пречиства сливиците, така че ако не успеете да направите гаргарата, направете си просто лимонов сок с малко мед вътре и може да пиете ;)
Аватар
silver933

Мнениеот Anka » 11 Дек 2014, 16:22

Няма ли да е много гадно и да шупти? Може обаче да е ефикасно, не съм пробвала. Но знам, че и содата и лимона по отделно вършат работа срещу гнойната ангина, така че защо да не и в комбинация :roll:
Аватар
Anka

Мнениеот gomez123 » 11 Дек 2014, 16:41

Чувала съм, но никога не съм опитвала да лекувам ангина със сладолед, но ако става въпрос за гнойна, може би нещата стоят различно? :? За сметка на това редовно се лекувам с леко разредена клеева тинктура :idea:
gomez123

Мнениеот Malina » 11 Дек 2014, 17:08

gomez123 написа:Чувала съм, но никога не съм опитвала да лекувам ангина със сладолед, но ако става въпрос за гнойна, може би нещата стоят различно? :? За сметка на това редовно се лекувам с леко разредена клеева тинктура :idea:

Няма как да се излекуваш със сладолед, защото проблемът в гнойната ангина са налепите, а със сладолед няма как да се махнат. Но дори и смученето на лукчета помага, изобщо преглъщането е много важно когато имаме гнойна ангина и изобщо болки в гърлото :!:
Не искам просто да живея - искам първо да обичам, а между другото да живея!
Аватар
Malina

Следваща

Назад към Мнения и въпроси на читатели, свързани със Заболявания уши, нос, гърло (УНГ)