- ЕЛДА 1.jpg (77.67 KiB) Прегледано 5197 пъти
Наричат елдата „зрънце за милиони”, защото е богата на витамини и минерали, но и подходяща храна за всички възрастови групи. Триъгълните ѝ зрънца съдържат до 16% лесноусвоими белтъчини,витамини В,В1,В2,РР,Р,Е и минералите желязо, калций,бор, цинк, никел,магнеций, калий, фосфор. За разлика от картофите и другите зърнени храни, елдата е бедна на въглехидрати, което я прави подходяща храна за диабетици и хора, които страдат от затлъстяване.
Други, незаменими ползи са:
-извежда холестерола от кръвта
-прочиства от йоните на тежките метали
-препоръчителна храна при разширени вени и хемороиди
-може да бъде заместител на месото, заради високото съдържание на желязо (използва се при нисък хемоглобин)
-препоръчва се при артрит,ревматизъм, хипертония
-намалява пропускливостта и чупливостта на стените на кръвоносните съдове
Заради полезните си свойства, елдата е включена в много диети.
Широко разпространена е ДРАСТИЧНАТА диета с елда.
Помествам я тук, с предупреждението, че е хубаво преди да започнете, да направите консултация с лекар или диетолог:Диета с елда за отслабване с 10 кг за една седмица
С тази диета можете да отслабнете до 10 кг на седмица. Диета е много тежка, но - ефикасна.
Цяла седмица трябва да се хапва само специално приготвена елда.
Как да се приготви елдата?
Взима се една купа елда, върху нея се изсипва вряща вода, но не се вари, а престоява така през нощта.
Елдата може да яде с айран от 1%, но не повече от 1 литър на ден.
Този режим на хранене, е предназначен за 1 седмица, след това прекъснете за един месец, за да няма привикване.
Присъства ли елдата на вашата трапеза?
Споделете рецепти, за да променим храненето си и набавим необходимите за организма витамини и минерали.