Глутенът е вид протеин, намиращ се в пшеницата, ечемика, овеса и ръжта, който е жилав и твърд и се намира в почти всички тестени изделия и зърнени закуски. Някои хора са нетолерантни към глутен и могат да получат храносмилателни смущения или по-сериозни алергични реакции. Ето и едни от най-лесно достъпните храни без глутен:
Ядки
Целите бадеми, лешници, кестени, фъстъци не съдържат глутен, освен ако не са преработени с друг продукт като пшеница например. Сухите печени видове е добре да бъдат избягвани, защото често са обработени с брашно.
Ориз
Според експертите всички видове ориз са без съдържание на глутен.
Бобови култури
Бобовите култури също не съдържат глутен в цялостната си форма. В това число влизат грах, леща, нахут, както и всички разновидности на фасула.
Други храни без съдържание на глутен са амарант, елда, кокосово брашно, качамак, просо, картофено брашно, сусам, сладки картофи.