Хомеопатията - въпроси, отговори, коментари

В този раздел на нашия форум можете да задавате въпроси, свързани с Алтернативна, холистична медицина, хомеопатия и лечебно хранене, да споделяте мнения и да получите съвет.

Хомеопатията - въпроси, отговори, коментари

Мнениеот sise » 17 Апр 2011, 18:15

Хомеопатията е терапевтичен метод в медицината, който се основава на принципа на лечение чрез подобие.
Според този принцип, вещества, които в големи дози могат да предизвикат определени симптоми при здрав човек, се използват в много малки количества за лечение на същите тези симптоми при болен. Хомеопатията използва разредени субстанции с цел стимулиране на естествените възстановителни процеси на организма.

Критики към хомеопатията?

Въпреки че хомеопатията е призната като форма на лечение в някои страни, тя е обект на значителни научни спорове и критики. Множество научни изследвания показват, че хомеопатичните препарати са неефикасни и че предложените механизми за тяхното действие са неправдоподобни. Научната общност често се позовава на хомеопатията като на псевдонаука и измама, а някои медицински асоциации я определят като форма на шарлатанство. Въпреки това, има хора, които твърдят, че са изпитали полза от хомеопатичното лечение, което подчертава субективния характер на личния опит и възприятие. Важно е да се отбележи, че хомеопатията не трябва да замества конвенционалните медицински методи за лечение на сериозни заболявания. Пациентите винаги трябва да търсят съвет от квалифициран медицински специалист преди да започнат всякакъв вид лечение.
sise

Re: ХОМЕОПАТИЯ -АЛТЕРНАТИВА ЛИ Е НА ТРАДИЦИОННИТЕ ХАПЧЕТА

Мнениеот sise » 17 Апр 2011, 21:29

Мисля, че хомеопатиятията действа повече чрез внушение, върху сетивните ни органи, и затова не считам че тя може да бъде равностойна в повечето отношения на традиционната медицина . Научно е доказано, че в 40-45% от случаите е тя дества като плацебо " Лъжливо хапче", което влияе в положителна насока на силата на мисълта, че можеш да се оправиш, че ще се идлекуваш и т.н. Според мен хомеопатията не повлиява значителен обем заболявания, а само мисълта че ще си помогнем чрез нея ни кара да се чувстваме по-добре... Дано да има хора които да споделят положителните си отзиви по отношение на хомеопатичните продукти, но аз не мисля че ще са много.
sise

Мнениеот Ivaylo » 17 Апр 2011, 23:02

Имам познати, които лекуват децата си само така...Растат като едни прекрасни и здрави деца. Явно са силни в пропагандата или...и аз не знам... :roll:
Аватар
Ivaylo

Мнениеот bisertaskov » 18 Апр 2011, 13:06

Лекуваме бебето само с хомеопатия и до сега успешно. Какъвто и да е ефекта важното е че не ни блъскат малкия с антибиотици :!:
Дръж главата си ниско наведена (скромност), очите да гледат високо (амбиция), устата затворена (спокойствие); изгради себе си върху синовно уважение и помагай на другите.
bisertaskov

Мнениеот perla197811 » 19 Апр 2011, 11:00

Хомеопатията е метод на лекарствено лечение, създаден от немския лекар Ханс-Кристиян Самуел Ханеман през 18 век. Принципът при хомеопатията е лекуване на подобното с подобно (Simila similibus currentur). Това разбиране е известно като закон на подобието. На пациентите, които имат определени симптоми се дава в малки дози лекарство, което при здрави хора предизвиква симптоми подобни на тяхното страдание и т.н. и т. н. Но, според мен, понякога и тя е безсилна!
Аватар
perla197811

Мнениеот southern_sun » 19 Апр 2011, 14:35

Една приятелка лекува само така децата си, макар " лекува" да е силно казано. Тя твърди, че с хомеопатия е засилила имунитета на децата си и те не боледуват толкова често.
southern_sun

Мнениеот jonsanT » 29 Апр 2011, 08:29

Според една клиентка,хомеопатия е да хвърлиш 1 кофа аспирин в морето,след това да изпиеш чаена лъжичка морска вода и да чакаш да ти мине главата :mrgreen:
Аватар
jonsanT

Мнениеот OrHiDeA » 29 Апр 2011, 15:21

По принцип и аз мисля като теб JonsonT, но въпреки това не мога да си обясня защо на някои хора им помага толкова.... :o
Аватар
OrHiDeA

Мнениеот jonsanT » 30 Апр 2011, 15:47

Със сигурност ефекта не е само плацебо,защото хомеопатията действа и върху животни :roll:
Аватар
jonsanT

Мнениеот southern_sun » 02 Май 2011, 16:30

jonsanT написа:Със сигурност ефекта не е само плацебо,защото хомеопатията действа и върху животни :roll:

И как точно става това?
southern_sun

Следваща

Назад към Алтернативна, холистична медицина, хомеопатия и лечебно хранене