Чуждо тяло в ухото (външен слухов проход)

Долекарска помощ при спешни случаи!!! Ръководства за първа помощ при спешни случаи.

Чуждо тяло в ухото (външен слухов проход)

Мнениеот Atanas Kutlev » 01 Апр 2013, 14:25

Попадането на чужд обект в ухото е често срещан проблем, особено при малки деца. По-голямата част от чуждите тела засядат във външния слухов проход, който представлява малък канал, завършващ с тъпанче.
vanshen sluhov prohod.jpg
vanshen sluhov prohod.jpg (78.93 KiB) Прегледано 6271 пъти

При повечето случаи на чуждо тяло в ухото не се касае за спешно състояние и отстраняването им може да се отложи за известно време. Целта на първа помощ при наличие на тела във външен слухов проход е пълното им премахване, възможно най-рано и безопасно.

Най-често срещани обекти във външния слухов канал при малки деца са: части от играчки, хартийки, мъниста, храна, семки и др. При възрастни попадането на обект в ухото става най-често по време на сън или случайно. В ухото е възможно да попаднат и живи обекти, най-често насекоми, мухи, дървеници, бълхи, комари, кърлежи и др.
predmeti vuv vanshen sluhov prohod.jpg
predmeti vuv vanshen sluhov prohod.jpg (15.37 KiB) Прегледано 6271 пъти
mravka vanshen sluhov kanal.jpg
mravka vanshen sluhov kanal.jpg (20.07 KiB) Прегледано 6271 пъти

Ушната кал (cerumen), по принцип, не е чуждо тяло, но често се натрупва във външния слухов канал и може да доведе до дискомфорт или намаляване на слуха, подобно на истинските чужди обекти.

Причини за попадане на чужд обект във външен слухов проход:
Попадането на чужд предмет в ухото при деца става най-често при игра или при наличие на тревожност (стрес).
• Насекомите могат да навлязат в ухото, обикновено, когато сте заспали. Спането на пода или на открито е предпоставка за възникване на инцидент.

Симптоми при чужд обект в ухото
Повечето хора усещат наличието на чужд обект в съответното ухо. Външният слухов канал, където обикновено засядат обекти, е много чувствителен. Тъпанчето, което се разполага в края на външния слухов проход, също е изключително чувствително.
Симптомите на чуждо тяло в ухото зависят от размера, формата и вида на обекта. Проблем представляват дребните и с гладка повърхност обекти, които могат да престоят продължително време, без да причиняват оплаквания. Чуждите тела с остри ръбове, набъбващите, обемисти и живи обекти причиняват оплаквания и пострадалите търсят помощ.
Болката е най-честия симптом. Ако обектът запушва по-голяма част от ушния канал, може да установите намаление на слуха от съответната страна.
• Обемистите и набъбващи чужди тела засядат, причинявайки усещане за пълнота и натиск.
Сърбеж във външния слухов канал може да причини позиви за повръщане (повдигане), което може да доведе да повръщане.
Кървене от ухото е много чест симптом, особено ако обектът е с остри ръбове или при опит за отстраняване на предмета и нараняване на външния слухов канал.
Продължително престояло чуждо тяло в ухото може да доведе до инфекция на външен слухов проход. В този случай, се открива гноен секрет, изтичащ от ухото.
• Наличието на живо чуждо тяло причинява значителен дискомфорт, дразнене, болка и шум в ушите. Движението на насекомото може да доведе бръмчене в ухото и може да бъде много неприятно.

Кога да потърсим медицинска помощ?
1. Ако се съмнявате за наличие на чуждо тяло в ухото.
2. Продължителна болка, дразнене, кървене или секреция от ухото са признаци на неправилно или непълно отстраняване обекта, или наличие на инфекция на външния слухов канал.
3. Чуждото тяло в ухото може да увреди тъпанчевата мембрана, което може засегне слуха.
4. Спешността на състоянието зависи от местоположението и вида на обекта.
5. Малки батерии, които обикновено са налични в много малки инструменти и играчки, могат да се разградят в ухото, а отделените химически вещества причинява усещане за парене в ухото.
6. Наличието на храна или част от растения налага спешно отстраняване, тъй като те набъбват във влажна среда.
7. Спешно отстраняване се налага, ако обектът причинява значителна болка или дискомфорт, особено при наличие на насекоми.

Първа помощ при наличие на чуждо тяло в ухото!
1. Ушната кал обикновено е с плътност на паста за зъби и се премахва с тампони за уши или подобен артикул. При почистването с тампони ушната кал може да се изтласка дълбоко в ушния канал. След това, ушната кал придобива твърда консистенция и много по-трудно се премахва. В такива случаи могат да се използва спрей за уши, за да се предотврати образуването на тапи от ушна кал.
2. Ако обектът се показва от ухото, използвайте пинцети, за да премахнете.
3. Задръжте засегнатото ухо надолу и внимателно въртете ушната мида. По този начин може да промените разположението на обекта и да го освободите.
otstraniavane na chugdo tialo ot vanshen sluhov kanal.jpg
otstraniavane na chugdo tialo ot vanshen sluhov kanal.jpg (25.4 KiB) Прегледано 6271 пъти

Ако тази техника не успее, се налага премахване на чуждото тяло от лекар, който може да види обекта с подходящо осветление и инструменти.
4. Използвайте мазнина само при наличие на насекоми, в противен случай чуждото тяло може да набъбне и да се усложни премахването му.
5. При наличие на жив обект в ухото, по принцип, е безопасно да се поставят няколко капки мазнина (напр. бебешко олио) или спирт във външния слухов канал. Това ще убие насекомото и дава възможност за безопасно придвижване до медицински кабинет за допълнителна помощ. Имайте предвид, че поставянето на мазнина или спирт в ухото е безопасно, само ако тъпанчето не пробито.

Какво не трябва да се прави при наличие на чуждо тяло в ухото?
1. Не притискайте с пръст външния слухов канал.
2. Не удряйте главата, за изкарате обекта.
3. Ако се касае за дете, не го разклащайте, за да отстраните обекта.
4. Ако чуждото тяло е разположено в дълбочина, не се опитвайте да го премахнете сами.
5. При наличие на секрет, изтичащ от ухото, не спирайте изтичането му и не запушвайте ухото.
6. Не се опитвайте да почиствате ухото.

Лечението в болнична обстановка при наличие на чуждо тяло в ухото включва следните процедури:
1. Екстракция (отстраняване) на чужди обекти посредством промивка, с кука за чуждо тяло или щипка.
2. При наличие на чужди тела от животински произход, във външния слухов канал се поставя мазнина или спирт, след което обекта се отстранява с щипки.
3. При наличие на набъбващи тела се използват кука или щипка.
4. Промивката на ушния канал се прави с вода с температура на тялото. Промивката се избягва при наличие на суха перфорация или хронични възпалителни процеси на ухото.
5. Ако обекта е направен от метал, може да се използва намагнетизиран метален инструмент, с които внимателно се издърпва обекта от ухото.
6. Малките и неспокойни деца се седират (медикаментозно), тъй като отстраняването на чуждите тела крие опасност от нараняване или перфорация (пробиване) на тъпанчевата мембрана.

Мерки след екстракция на чужд обект от външен слухов канал.
След оказване на първа помощ и отстраняване на обекта от ухото се налага последващ преглед. Ако при лицето няма сериозни оплаквания, прегледът може да се направи в 7-дневен срок. При наличие на постоянна секреция, дискомфорт или кървене се препоръчва преглед от лекар специалист по уши, нос и гърло (УНГ).
Atanas Kutlev
 
Мнения: 21
Регистриран на: 18 Фев 2013, 15:39

Re: Чуждо тяло в ухото (външен слухов проход)

Мнениеот slavova_75 » 04 Фев 2014, 13:55

Бях на гости на моя приятелка, която има малко детенце. Както си играеше незнайно, как си напъха малка част от играчка в ушенцето. В първият момент не можахме да се усетим, защо детенцето плаче истерично. Добре че играчката не беше влязла много на вътре и успяхме да я извадим сами!
slavova_75
 
Мнения: 37
Регистриран на: 03 Фев 2014, 14:42

Re: Чуждо тяло в ухото (външен слухов проход)

Мнениеот Viki Borisova » 29 Мар 2019, 09:30

Преди време в ухото ми остана едно памуче от клечка за уши. Не съм се и опитвала да си го вадя сама. Веднага отидох на лекар и той ми го извади.
Viki Borisova
 
Мнения: 94
Регистриран на: 22 Мар 2019, 11:22

Re: Чуждо тяло в ухото (външен слухов проход)

Мнениеот Elizos » 13 Дек 2020, 15:06

дравейте. Като почистяам една гнойна пъпка ми попадна гной в окото. Измих го обилно с вода. Какво друго мога да направя? Може ли да се случи нещо на окото
Elizos
 
Мнения: 8
Регистриран на: 03 Юни 2020, 22:24


Назад към Първа помощ

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта