Какво трябва да знаем за хранителните добавки за издръжливост?
На пазара можем да открием толкова много богат от асортимент от хранителни добавки за мускулна маса, азотни брустери, протеини, горене на мазнини, но как да изберем най-ефективните,които да увеличат издръжливостта при аеробни и анаеробни тренировки, забавят мускулната умора, позволяват продължителни и натоварващи тренировки .
Бета Аланин- Изследванията показват, че ефектите от бета-аланин са най-силни, когато е приемът е разпределен на четири дневни дози. Разтварят се 1,6 гр (½ чаена лъжичка) бета-аланин в сок или вода при всяка доза. Въпреки това, може да приемате и пълната доза 6,4 гр (2 чаени лъжички) непосредствено преди тренировка за постигане на оптимални резултати.
Инозин - Както знаете, аденозин трифосфатът (АТФ) е енергията за мускулното съкращение. За да се направи каквото и да е движение, е необходим АТФ, който се синтезира най-напред от наличния креатин фосфат в мускулите, а по-късно от чернодробния гликоген. Продължителната и тежка тренировка изчерпва бързо енергийните запаси, умората настъпва и ефективността на извършваната работа рязко спада. Един от начините да противодействаме на това състояние и да увеличим работния капацитет на организма е използването на инозин.
GABA - GABA стимулира производството на растежен хормон, който от своя страна подпомага метаболизма на мазнините, а също така има силен мускулоизграждащ ефект. С годините нивата му у човека намаляват, в резултат на което топенето на мазнини става все по-трудно.
L- карнитин - Карнитин за сила, енергия и издръжливост
Освен за сваляне на килограми, л- карнитин може да се използва и за сила, енергия и издръжливост. Карнитинът прави тялото по енергично. Обяснениято затова е просто и всеки занимаващ се със спорт би трябвало да го знае. Карнитинът транспортира мазнините до митохондриите, където те се използват веднага за енергия. Ако обаче сте атлет, на когото е необходима издръжливост, не пренебрегвайте карнитина. Той може да ви помогне, като увеличи скоростта ви за по- дълги периоди от време. Други атлети го използват, защото има своиството да намалява образуването на млечна киселина в мускулите. Млечната киселина е отговорна за т.н. мускулна треска. Няма млечна киселина, няма мускулна треска. Въпреки че по-съвременни теории предполагат, че мускулната треска се дължи на миниатюрни разкъсвания в мускулната тъкан, причинени от неравномерно или необичайно натоварване.