СЛЪНЧЕВО ИЗГАРЯНЕ

Долекарска помощ при спешни случаи!!! Ръководства за първа помощ при спешни случаи.

СЛЪНЧЕВО ИЗГАРЯНЕ

Мнениеот Dr Violina Todeva » 01 Май 2011, 17:18

Слънчевото изгаряне се дължи на прекомерно излагане на ултравиолетова радиация – UVA и UVB лъчи, която предизвиква възпалителна реакция на кожата. Клиничната картина става видима след не по-малко от 30 минути. Почти всеки човек някога е изгарял на слънце и не е застрахован това да не му се случи. Най-голям риск имат хората, които са на плаж, риболов, селскостопански работници и дори тези, които са на разходка. Хората със светла кожа и децата също са с по-висок риск. Напоследък има и друг модерен „източник“ за изгаряния - солариумите.

Рядко слънчевото изгаряне може да е фатално за живота, но въпреки това крие много сериозни рискове. Едни от най-често срещаните странични ефекти от слънчевото изгаряне са кожният рак и фотостареенето. Естествено слънчевите лъчи, освен вредни могат да бъдат и много полезни – умереното излягане на слънце подпомага образуването на витамин Д.

Леките форми на изгаряния водят до зачервяване на кожата. При по-изразените форми може да настъпи шок и дори смърт. При изгаряне 2-6 часа след експозиция на слънце кожата се зачервява като най-изразено е зачервяването на 12-24 час. При тежките случаи може да има образуване на мехури, дехидратиране (загуба на течности), нарушение на електролитния баланс и инфекция. Възможно е да има и други общи симптоми: втрисане, повишена температура, гадене, повръщане, грипоподобна симптоматика. При по-тежките случаи с образуване на мехури след 4-7 дни може да настъпи и излющване на кожата.

Ако изгарянето Ви притеснява най-добре се консултирайте с лекар.

Незабавно потърсете лекар, ако имате някой от следните симптоми:
1. Силна болка;
2. Тежко изгаряне;
3. Главоболие;
4. Объркване;
5. Гадене или повръщане;
6. Влошаване на придружаващо заболяване (високо кръвно, сърдечни или бъбречни заболявания, диабет и др.);
7. Припадък.

Какво може да направите сами вкъщи?

Най-доброто, което може да направите е да се предпазите от слънчево изгаряне.

Ако все пак това се случи може да направите следното:

1. Незабавно прекратете излагането на слънце – като се покриете или преминете на закрито пространство. Напуснете соларната кабина.

2. Облекчаване на дискомфорта:

• Може да се използват някои медикаменти (нестероидни противовъзпалителни средства) – аспирин или ибупрофен. Ефектът е толкова по-добър, колкото по-рано се приемат.

• За леките изгаряния може да използвате студени компреси, които да подновявате на всеки 15-20 минути. Може да вземете и студен душ.

• При подсушаване използвайте меки кърпи и не търкайте кожата.

• Използвайте подходящ емолиент (овлажняващ крем) за тяло – с лека консистенция и без аромати.

• Избягвайте да слагате соли, масла или парфюми, защото те могат да влошат състоянието и да повишат чувствителността на кожата.

• Избягвайте лосиони, които съдържат локални анестетици, защото те влошат състоянието и да повишат чувствителността на кожата и могат да Ви направят алергични към този медикамент.

• Избягвайте да се епилирате и бръснете.

• Докато не се възстановите не се излагайте на слънце.

3. Приемайте много течности.

При по-тежки случаи консултацията с лекар е задължителна. Обикновено се използват системни кортикостероиди за няколко дни. Могат да се прилагат и локални кортикосероиди, но са със по-слаб ефект. В някои случаи може да се наложи да се използват силни болкоуспокояващи.

При наличието на мехури има риск от инфекция и може да се използват локални или системни антибиотици.

При дехидратиране или в съчетание с топлинен удар може да се наложи приемане в болница и прилагане на интравенозни инфузии (вливане на течности). Тези, които имат много сериозно изгаряне могат да бъдат транспортиране до специални центрове за лечение на изгаряния.

Каква е прогнозата?

Леките и неусложнени случаи на изгаряне обикновено предизвикват само дискомфорт и не крият риск от сериозни странични ефекти. Основните оплаквания са от сърбеж и парене. Възможно е да има излющване на горния слой на кожата. Пълното възстановяване настъпва до 7 дни.

При наличие на други заболявания като херпес, лупус, порфирия може да настъпи влошаване. В такъв случай посетете лекар.

Хроничното излагане на слънце води до преждевременно стареене на кожата с образуване на дълбоки бръчки, пигментни промени, образуване на брадавици, както и злокачествени кожни тумори. Влошава се и зрението от преждевременно образуване на катаракта (перде).

Как да се предпазите?

Най-доброто предпазване от изгаряне е избягване на слънцето. Това е много трудно приложимо и естествено не винаги е желано.

Ето защо, за да се предпазите от изгаряне може да носите широки шапки, дрехи с дълги ръкави и крачоли. Може да използвате слънцезащитни продукти. Има такива, които са предназначени за тяло, лице и дори за чувствителни зони като устните и около очния контур. За деца особено под 6 месечна възраст трябва да се използват подходящи и специално предназначени слънцезащитни кремове. Фактора на защита също е много важен, колкото по-висок е толкова по-добра защита. Имайте предвид, че слънцезащитния крем трябва да се подновява средно на около 2 часа, а ако сте на море и басейн и след всяко излизане от водата.

Приемът на някои лекарства може да доведе до сенсибилизиране към слънчевите лъчи. Ако приемате такива лекарства трябва да избягвате излагане на слънце. При прием на такива лекарства Вашия лекар ще Ви предупреди за този риск. Такива лекарства са: някои антибиотици, лекарства за лечение на псориазис, акне и др. Трябва да се избягва приемането на вещества, които въздействат върху вниманието - като алкохол.

Краткото и постепенно излагане на слънце може да доведе до пигментни промени в кожата, които обикновено се наричат тен. Образуването на такъв тен има защитно въздействие при по-нататъшно излагане на слънце, но в същото време води до изменения на кожата, които предизвикват по-бързо стареене и увеличават риска от рак на кожата.

Добре е да избягвате посещението на солариум, защото получаването на тен по този начин не се счита за здравословно.

Ето защо ако искате да се насладите на Вашата почивка на море, басейн или в планината не забравяйте:

1. Да си вземете слънцезащитен крем с подходяща защита от UVA и UVB лъчи. Необходимо е да го нанасяте в достатъчно количество около 20-30 минути преди излагане на слънце и да подновявате на всеки 2 часа, при по-интензивно потене или при излизане от водата.

2. Да не се излагате на слънце в интервала от 11 до 16 часа, когато риска от слънчево изгаряне е най-голям.

3. Да си вземете шапка с широка периферия (капела), особено, ако сте със светла и чувствителна кожа лицето и искате да избегнете образуване на пигментации или преждевременно стареене на кожата.
д-р Виолина Тодева
Специалист Дерматология, Венерология и Естетична Дерматология
www.todeva.com
violina@todeva.com
+ 359 88 7 851 865
Аватар
Dr Violina Todeva
Модератор
 
Мнения: 2797
Регистриран на: 29 Мар 2011, 14:41

Re: СЛЪНЧЕВО ИЗГАРЯНЕ

Мнениеот southern_sun » 02 Май 2011, 09:11

Ако знаех всичко това щях да си спестя много неприятности в детството си. Какви температури и изгаряния съм преживявала. За мен ходенето на море беше кошмар.
southern_sun
 
Мнения: 1182
Регистриран на: 31 Мар 2011, 21:36

Re: СЛЪНЧЕВО ИЗГАРЯНЕ

Мнениеот Dr Violina Todeva » 02 Май 2011, 11:58

southernsun написа:Ако знаех всичко това щях да си спестя много неприятности в детството си. Какви температури и изгаряния съм преживявала. За мен ходенето на море беше кошмар.

За съжаление до скоро в България преобладаваше схващането, че излагането на слънце може да е само полезно и поради тази причина най-вече хората със светла кожа имат вече достатъчно увреждания.
Естествено ако излагането на слънце е примерено и се спазват сравнително малко правила можем да му се наслаждаваме. Изключения са само някои хора с определени кожни и системни заболявания.
д-р Виолина Тодева
Специалист Дерматология, Венерология и Естетична Дерматология
www.todeva.com
violina@todeva.com
+ 359 88 7 851 865
Аватар
Dr Violina Todeva
Модератор
 
Мнения: 2797
Регистриран на: 29 Мар 2011, 14:41

Re: СЛЪНЧЕВО ИЗГАРЯНЕ

Мнениеот southern_sun » 02 Май 2011, 12:05

Спомням си като малка майка ни мажеше с кисело мляко когато изгорим със сестра ми. Дали е помагало или ние така сме се настройвали за момент?
southern_sun
 
Мнения: 1182
Регистриран на: 31 Мар 2011, 21:36

Re: СЛЪНЧЕВО ИЗГАРЯНЕ

Мнениеот Dr Violina Todeva » 02 Май 2011, 12:08

southernsun написа:Спомням си като малка майка ни мажеше с кисело мляко когато изгорим със сестра ми. Дали е помагало или ние така сме се настройвали за момент?

Това, което е помагало е охлаждащия ефект на студено кисело мляко. Въпреки този охлаждащ ефект не се препоръчва да се използва - най-добре да се вземе хладен душ или студени компреси с марли.
д-р Виолина Тодева
Специалист Дерматология, Венерология и Естетична Дерматология
www.todeva.com
violina@todeva.com
+ 359 88 7 851 865
Аватар
Dr Violina Todeva
Модератор
 
Мнения: 2797
Регистриран на: 29 Мар 2011, 14:41

Re: СЛЪНЧЕВО ИЗГАРЯНЕ

Мнениеот radina » 02 Май 2011, 20:20

Идва лято и е необходимо да вземем мерки, слънчевото изгаряне носи вреди които подминаваме с лека ръка а трябва да погледнем сериозно на проблема. :!:
Глупости правят умните хора. За останалите е ежедневие
Аватар
radina
 
Мнения: 55
Регистриран на: 18 Апр 2011, 18:04

Re: СЛЪНЧЕВО ИЗГАРЯНЕ

Мнениеот zwezda » 07 Май 2011, 19:15

Може ли да се получи изгаряне от солариум?
zwezda
 
Мнения: 52
Регистриран на: 31 Мар 2011, 22:15

Re: СЛЪНЧЕВО ИЗГАРЯНЕ

Мнениеот Dr Violina Todeva » 08 Май 2011, 12:02

zwezda написа:Може ли да се получи изгаряне от солариум?

Здравейте!

От солариума също може да се получи изгаряне на кожата, особено при тези, които са със светла кожа и не желаят да следват указанията за по-малко излагане на ултравиолетови лъчи. Желателно е хората със светла кожа изобщо да не посещават солариум. За тях риска не само от стареене на кожата, но и от рак е многократно по-висок. Същото естествено касае и прекомерното излагане на открито без предпазни средства.
д-р Виолина Тодева
Специалист Дерматология, Венерология и Естетична Дерматология
www.todeva.com
violina@todeva.com
+ 359 88 7 851 865
Аватар
Dr Violina Todeva
Модератор
 
Мнения: 2797
Регистриран на: 29 Мар 2011, 14:41

Re: СЛЪНЧЕВО ИЗГАРЯНЕ

Мнениеот petko_ned_petkov » 08 Май 2011, 12:11

Мисля, че трябва да пишете и за слънчевия удар...Нещо еднакво често срещано, заедно с изгарянията.
petko_ned_petkov
 
Мнения: 13
Регистриран на: 08 Май 2011, 11:37

Re: СЛЪНЧЕВО ИЗГАРЯНЕ

Мнениеот Dr Violina Todeva » 08 Май 2011, 13:51

petko_ned_petkov написа:Мисля, че трябва да пишете и за слънчевия удар...Нещо еднакво често срещано, заедно с изгарянията.

Здравейте!

Рубриката първа помощ е от съвсем скоро и предстоят да бъдат публикувани поне още 20 теми, сред която ще е и тази, за която споменахте.
д-р Виолина Тодева
Специалист Дерматология, Венерология и Естетична Дерматология
www.todeva.com
violina@todeva.com
+ 359 88 7 851 865
Аватар
Dr Violina Todeva
Модератор
 
Мнения: 2797
Регистриран на: 29 Мар 2011, 14:41

Следваща

Назад към Първа помощ

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron