Ухапване от кърлеж

Долекарска помощ при спешни случаи!!! Ръководства за първа помощ при спешни случаи.

Ухапване от кърлеж

Мнениеот Dr Violina Todeva » 04 Май 2011, 12:41

Кърлежите, както и комарите са един от най-важните преносители на различни заболявания при хората. Увреждането, което може да предизвика един кърлеж се дължи не толкова на самото ухапване, колкото на токсините и секретите, които отделят, както и микроорганизмите, които могат да предадат чрез слюнката при ухапване.

Кърлежите са членестоноги паразити, които се хранят чрез кръвосмучене от бозайници, птици, а в някои случаи и влечуги и земноводни. По цял свят съществуват над 800 вида кърлежи. Всеки кърлеж има четири чифта крачета. Двата чифта предни крачета са снабдени с вендузи, а двата чифта задни крачета - с дълги власинки. У мъжкия кърлеж и на последния чифт крачета също има вендузи, които спомагат за прикрепването му при оплождане.

При ухапване от кърлеж е добре ако той е паднал да го занесете на Вашия лекар, защото по този начин може да се определи потенциалната опасност от пренасяне на зараза.


Най-честите заболявания, които се предават от кърлежи

1. Лаймска болест (Борелиоза) – кърлежа, който пренася заразата е от род Ixodes, а бактерия, който причинява заразата е от род Borrelia.

2. Бабезиоза - кърлежа, който пренася заразата е от род Ixodes, а бактерия, който причинява заразата е от род Babesia (протозой).

3. Ерлихиоза - кърлежа, който пренася заразата е Amblyomma americanum, а бактерия, който причинява заразата е Ehrlichia chaffeensis и Ehrlichia ewingii.

4. Рецидивираща треска (Tick-borne relapsing fever) - кърлежа, който пренася заразата е Ornithodoros moubata, а бактерия, който причинява заразата е от род Borrelia.

5. Туларемия - кърлежа, който пренася заразата е Dermacentor variabilis (кърлеж, който паразитира при кучета, най-често в Америка) и Amblyomma americanum, а бактерия, който причинява заразата е Francisella tularensis.

6. Анаплазмоза (human granulocytic anaplasmosis or HGA) - кърлежа, който пренася заразата е Ixodes, а бактерия, който причинява заразата е Anaplasma phagocytophilum.

7. Колорадова треска (Colorado tick fever) - кърлежа, който пренася заразата е Dermacentor andersoni, а причинител е Coltivirus.
Енцефалит (Powassan encephalitis) - кърлежа, който пренася заразата е Ixodes и Dermacentor andersoni - причинител е РНК вирус.

8. Q-треска - кърлежа, който пренася заразата е Rhipicephalus sanguineus, Dermacentor andersoni и Amblyomma americanum, а бактерия, който причинява заразата е Coxiella burnetii.

9. Rocky Mountain spotted fever - кърлежа, който пренася заразата е Dermacentor variabilis (кърлеж, който паразитира при кучета, най-често в Америка), Dermacentor andersoni и по-рядко Rhipicephalus sanguineus, Amblyomma cajennense. Бактерия, който причинява заразата е от род Rickettsia.

10. Southern tick-associated rash illness (STARI) - кърлежа, който пренася заразата е Amblyomma americanum, инфекциозния агент все още не е установен.

Голяма част от тези заболявания не се срещат на нашите географски ширини.

Заболяванията, които се причиняват от кърлежи най-често са сезонни – от Април до Септември. Хората не са задължителна част от нормалния жизнен цикъл на кърлежа, но когато попаднат на подходящото място кърлежа може да замени нормалния си гостоприемник с човек. Кърлежите се крият в ниски треви и ако не намерят гостоприемник бързо загиват.


Симптоми и белези на ухапване от кърлеж

Ухапването от кърлежобикновено е безболезнено и повечето хора може дори да не разберат, че са били ухапани от кърлеж. При прикрепване кърлежите освобождават невротоксин, който прави самото ухапване безболезнено, но може да доведе до мускулна слабост и парализа. Отстраняването на кърлежа спира по-нататъшно отделяне на невротоксини и човек се възстановява напълно. На мястото на ухапване може да има зачервяване, сърбеж, парене и много рядко лека болка.

В повечето случаи ухапването от кърлежи не предизвиква никакви оплаквания.

Заболяванията, които се предават от кърлежи не се развиват веднага. Те започват дни дори и седмици след ухапването от кърлеж. Ето защо в повечето случаи, особено ако човек не е усетил ухапване от кърлеж може да отнеме известно време преди да се постави правилната диагноза.

След ухапване от кърлеж при разпространение на патогенен причинител може да се развие някой от следните симптоми: грипоподобни симптоми, висока температура; поява на обрив; объркване; слабост; болка и оток на ставите; сърцебиене; затруднено дишане; гадене и повръщане.

Ако се появят оплаквания след ухапване от кърлеж могат да се направят изследвания, като вида на изследванията до голяма степен зависи от оплакванията, както и от областта, в която е станало ухапването. В различни участъци различни са най-честите заболявания, които могат да възникват.


Какво може да направите сами при ухапване от кърлеж?

За съжаление повечето хора си мислят, че знаят как да премахнат кърлеж сами, но повечето от методите, които се използват само допълнително увеличават риска от предаване на инфекция, защото стимулират кърлежа да отделя слюнка.

Най-важната причина, поради, която е необходимо да се отстрани кърлежа е да се предпази човек от пренасяне на заболяване.
Често използваните методи като доближаване на топъл предмет (цигара, кибритена клечка), покриване или „боядисване“ на кърлежа с боя, лак за нокти, вазелин, газ могат да предизвикат освобождаване на секрет с патогенни причинители.

Трябва да се отстрани целия кърлеж. Това не е много лесна задача, защото кърлежа е плътно прикрепен. При самостоятелно вадене може да се разчлени кърлежа и част от него да остане в тялото. В такъв случай се увеличава риска от предаване на инфекцията, а мястото може да се инфектира или възпали.


Как да отстраните кърлеж?

1. Използвайте малки пинцети, които трябва да са плоски и извити. Трябва да носите ръкавици, за да се предпазите от разпространяване на инфекцията към ръцете.

2. Използвайки пинцетите хванете здраво кърлежа, колкото се може по-близо до кожата. Издърпайте внимателно докато излезе кърлежа. Въртенето на кърлежа няма да подпомогне за изваждането му, а дори напротив увеличава риска от това да се скъса главичката и съответно да се увеличи риска от инфекция.

вадене на кърлеж.jpeg
вадене на кърлеж.jpeg (6 KiB) Прегледано 24629 пъти


3. След като отстраните кърлежа не го мачкайте, защото се увеличава риска от предаване на инфекцията. Поставете кърлежа в плътно затворен съд или го залепете с тиксо върху хартия.

4. Ако главичката на кърлежа е останала потърсете лекар, който ще я отстрани. Ако е изваден целия кърлеж мястото изглежда като малка дупчица.

5. Внимателно почистете мястото на ухапване като първо измиете със сапун и след това поставите дезинфектант или локален антибиотик. Наблюдавайте мястото за поява на реакция поне няколко дни.

6. Не забравяйте след манипулацията да си измиете и дезинфекцирате добре ръцете.


Кога да потърсите лекарска помощ?

Ако имате някое от следните оплаквания или състояния незабавно потърсете лекар:

1. При поява на слабост, отнесеност, объркване, гадене и повръщане, сърцебиене, висока температура, главоболие, летаргия, парализа, поява на обрив.

2. Ако не може да отстраните кърлежа или след отстраняване остане главичката на кърлежа.

3. Ако общото състояние се влошава.

4. Ако сте бременна.

5. Ако имате заболяване или състояние, което уврежда имунната система – HIV, рак, ако провеждате химиотерапия.


Лечение след ухапване от кърлеж

Лечението след ухапване от кърлеж зависи от времето, което кърлежа е бил прикрепен към организма, както и от причинителя на заболяването. Най-често се използват следните средства:

1. Локални почистващи, дезинфектиращи и антибиотични средства.

2. Противосърбежни препарати.

3. Системни антибиотици – може да се наложи дори венозно приложение и приемане в болница.

4. Може да се наложи по-специфично лечение в зависимост от вида на причинителя.


Предотвратяване на ухапване от кърлеж

За да предпазите от ухапване от кърлеж може да следвате следните указания:

1. Избягвайте тревисти местности и най-вече такива, в които е известно, че има кърлежи.

2. Носете светли дрехи, за да забележите по-лесно ако Ви полази кърлеж.

3. Дръжте крачолите напъхани в обувките или чорапите.

4. Използвайте репеленти, особено такива, които са предназначени за кърлежи. Внимавайте с приложението на репеленти, следвайте инструкциите за употреба. Бъдете внимателни при бременни жени и деца. Някои репеленти не могат да се прилагат директно върху кожата.

5. Внимателно огледайте себе си, близките и домашния любимец, ако сте били на място, където е известно, че има кърлежи.

6. Погрижете се за домашните любимци – за тях също има подходящи репеленти.

7. Хора, които живеят в област, където има кърлежи и имали температура през последните два месеца не трябва да даряват кръв.

8. Вземането на антибиотици, за да се предпазите от Лаймска болест е противоречиво и е показано само за област, в които има повишена честота на това заболяване.

9. Все още няма ваксина.

В световен мащаб се разработват методи за биологичен контрол на популацията на кърлежите.


Прогноза след ухапване от кърлеж

Повечето ухапвания от кърлежи са безобидни и не предизвикват никакви проблеми. Колкото по-рано се отстрани кърлежа, толкова по-добре и риска от предаване на инфекцията е по-малък.

Прогнозата при предаване на зараза, която се пренася от кърлеж варива от много добра до много лоша и зависи от вида на причинителя и стадия на заболяването.

Четете още по темата: Защита от насекоми
д-р Виолина Тодева
Специалист Дерматология, Венерология и Естетична Дерматология
www.todeva.com
violina@todeva.com
+ 359 88 7 851 865
Аватар
Dr Violina Todeva
Модератор
 
Мнения: 2481
Регистриран на: 29 Мар 2011, 14:41

Re: Ухапване от кърлеж

Мнениеот black sheep » 05 Май 2011, 16:49

За съжаление, не всеки път разбираме, че сме ухапани от кърлеж и ... понякога има много сериозни последствия.
Чудесна статия!
Аватар
black sheep
 
Мнения: 58
Регистриран на: 29 Мар 2011, 16:59

Re: Ухапване от кърлеж

Мнениеот Violetta » 06 Май 2011, 13:14

Една вечер бяхме ходили на село и в банята открих кърлеж на крака ми. Започнах да пищя, но мъжът ми не загуби самообладание и ме заведе на Бърза помощ. Добре стана, че попаднахме на хора, а не просто на доктори.
Violetta
 
Мнения: 445
Регистриран на: 28 Апр 2011, 22:58

Re: Ухапване от кърлеж

Мнениеот zwezda » 07 Май 2011, 19:11

Трябва ли да се слага олио върху кърлежа преди да се извади? Вярно ли е че по този начин кърлежа може да излезе сам?
zwezda
 
Мнения: 52
Регистриран на: 31 Мар 2011, 22:15

Re: Ухапване от кърлеж

Мнениеот Dr Violina Todeva » 08 Май 2011, 11:56

zwezda написа:Трябва ли да се слага олио върху кърлежа преди да се извади? Вярно ли е че по този начин кърлежа може да излезе сам?

Здравейте!

За съжаление използването на олио също е едно от широко разпространените схващания за вадене на кърлеж. Използването на този метод крие риск от отделяне на секрети от кърлежа, а следователно ако пренасят някое заболяване от предаването му на човек.

Ето защо ако човек не е сигурен най-добре да посети лекар, а да не експериментира и да повишава риска за здравето си.
д-р Виолина Тодева
Специалист Дерматология, Венерология и Естетична Дерматология
www.todeva.com
violina@todeva.com
+ 359 88 7 851 865
Аватар
Dr Violina Todeva
Модератор
 
Мнения: 2481
Регистриран на: 29 Мар 2011, 14:41

Re: Ухапване от кърлеж

Мнениеот zwezda » 09 Май 2011, 16:58

Преди няколко години при вадене на кърлеж на приятеля ми лекаря използва течен азот.Използването на течния азот само обезболяваща роля ли има или повлиява и на кърлежа? Използването на този метод крие риск от отделяне на секрети от кърлежа в човека?
zwezda
 
Мнения: 52
Регистриран на: 31 Мар 2011, 22:15

Re: Ухапване от кърлеж

Мнениеот southern_sun » 10 Май 2011, 10:13

Преди години дъщеря ми откри кърлеж в косата си, но почесвайки се кърлежът сам падна. Тогава я заведох в инфекциозно отделение и там лекарят ми каза, че нищо не може да направи в момента да наблюдавам детето си и ако се появят симптоми като висока температура или обрив да се върна пак в отделението. За щастие нямаше проява на тези симптоми и всичко отшумя?
southern_sun
 
Мнения: 1182
Регистриран на: 31 Мар 2011, 21:36

Re: Ухапване от кърлеж

Мнениеот Dr Violina Todeva » 10 Май 2011, 18:11

zwezda написа:Преди няколко години при вадене на кърлеж на приятеля ми лекаря използва течен азот.Използването на течния азот само обезболяваща роля ли има или повлиява и на кърлежа? Използването на този метод крие риск от отделяне на секрети от кърлежа в човека?

Здравейте!

Съществува такова премахване на кърлежи, но за съжаление няма достатъчно медицински и научни публикации по отношение на това дали този начин намалява риска от зараза. Най-добре е веднага след като се забележи кърлеж той да бъде отстранен. Колкото по-кратко е времето толкова по-малък е риска.
д-р Виолина Тодева
Специалист Дерматология, Венерология и Естетична Дерматология
www.todeva.com
violina@todeva.com
+ 359 88 7 851 865
Аватар
Dr Violina Todeva
Модератор
 
Мнения: 2481
Регистриран на: 29 Мар 2011, 14:41

Re: Ухапване от кърлеж

Мнениеот southern_sun » 17 Май 2011, 14:09

Ако около забития кърлеж мястото е зачервено да се опитваме ли да вадим кърлежа или да отиваме незабавно при лекар?
southern_sun
 
Мнения: 1182
Регистриран на: 31 Мар 2011, 21:36

Re: Ухапване от кърлеж

Мнениеот Dr Violina Todeva » 17 Май 2011, 14:37

southernsun написа:Ако около забития кърлеж мястото е зачервено да се опитваме ли да вадим кърлежа или да отиваме незабавно при лекар?

Здравейте!

Зачервяването около кърлежа може да се дължи на няколко неща. По принцип е добре ако човек се притеснява, че няма да може сам да отстрани кърлежа да потърси лекар, защото е важно да се отстрани целия кърлеж.

Задължително трябва да се потърси лекар ако зачервяването около кърлежа се разшири, ако се появи оток, силна болка и температура или други оплаквания.
д-р Виолина Тодева
Специалист Дерматология, Венерология и Естетична Дерматология
www.todeva.com
violina@todeva.com
+ 359 88 7 851 865
Аватар
Dr Violina Todeva
Модератор
 
Мнения: 2481
Регистриран на: 29 Мар 2011, 14:41

Следваща

Назад към Първа помощ

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта