Galen написа:Здравейте. Откриха ми пулпит, ходих - извадиха нерва, проблема че всички зъби продължават да ме болят по същия начин.Почетох малко по темата, като причинители се посочват все външни фактори - каритес, травма и пр. А възможно ли е пулпит да се развие от проблем с нерва, т.е. болен нерв да развали зъба? Може би имам някакъв проблем с нервите, възможно ли е така да разрушат всичките ми зъби?
Здравейте, Galen,и Честита Нова 2014,
пулпит е възпаление на нерва, които се намира В зъба, причините за това могат да бъдат различни: най често кариес, които е достигнал до нерва, както споменахте, може да бъде и травма, но за това е лесно за откриване, тъй като преди това трябва да е имало травма в областта на зъба. Когато кариеса стигне до нерва, това предизвиква възпаление и при това нерва трябва да се отстрани, като по този начин се премахва и инфекцията. След премахването на нервите е възможно да се усеща болка в зъба особено при почукване, тя е тъпа и може да е постоянна, ако е по силна, нетърпима и не се повлиява от обезболяващи се обърнете към вашия зъболекар за възможната причина и лечение. Не се притеснявайте няма как да разрушите останалите си зъби, но за тази цел те трябва да се поддържат чисти и редовно да ги поддържате.
Поздрави,
д-р Камбов