Кръвотечение

Долекарска помощ при спешни случаи!!! Ръководства за първа помощ при спешни случаи.

Кръвотечение

Мнениеот Dr Galina Kisyovа » 14 Май 2011, 16:33

Под кръвотечение се разбира изтичането на кръв от съдовете в тъкани или кухини на организма (коремна, гръдна, в става и др.) или към външната среда. Най-честата причина за кръвотечение са травматичните увреждания на организма. Силно кръвотечение настъпва при увреждане на големи или много кръвоносни съдове. Най-опасни са големите артериални кръвотечения. При нараняване на големи артерии или вени за много кратко време се губи голямо количество кръв и настъпва шок.

За нормалното функциониране на всички тъкани и органи в организма е необходимо определено количество циркулираща кръв, която да доставя кислород и хранителни вещества на клетките. Кръвта, която се съдържа в тялото е около 1/12 от теглото на човек, като загубата на 1/3 от това количество, води до сериозна опасност за здравето и живота му. Това означава, че загубата на 1.5 – 1.7 литра кръв е опасно за живота, а загубата на 2 – 2.5 литра е смъртоносно. Признаците на остра кръвозагуба са: бледа кожа, ускорена сърдечна дейност, мек и едва долавящ се пулс, ниско кръвно налягане, ускорено и повърхностно дишане, голямо количество кръв около пострадалия, които е унесен и дезориентиран.

Съобразно вида на наранения кръвоносен съд се различават:

- Артериално кръвотечение – кръвта е с яркочервен цвят и изтича със силна пулсираща струя, като височината на струята зависи от налягането на кръвта в наранения кръвоносен съд. Тези кръвотечения бързо довеждат до развитие на остра анемия.
Артериално  кървене.JPG
Артериално кървене.JPG (5.57 KiB) Прегледано 24949 пъти


- Венозно кръвотечение- кръвта изтича бавно и има тъмночервен цвят.
Венозно кървене.JPG
Венозно кървене.JPG (4.48 KiB) Прегледано 24948 пъти


- Капилярно кръвотечение- изтича умерено количество кръв и кървенето спира само или след поставяне на превръзка.
Капилярно кървене.JPG
Капилярно кървене.JPG (4.28 KiB) Прегледано 24947 пъти


Според мястото на кръвотечението се различават:

външно кръвотечение, при което кръвта изтича от раната навън.

вътрешно кръвотечение, при което изтичането на кръвта става в тъканите, органите или телесните кухини.

Всяка рана е съпроводена с външно кървене. Повечето рани кървят слабо в продължение на няколко минути. От своевременна намеса се нуждаят само раните с обилно и продължително кървене.

Методи, които може да използвате за временно кръвоспиране (то цели спиране на кръвозагубата до момента, в който е възможно окончателно кръвоспиране или такова настъпва междувременно):

Кървенето от ръка или крак спира по-бързо, ако съответния крайник се повдигне нагоре. Сложете детето или възрастният да легне и поставете 1-2 възглавници под крайника.

Ако раната продължава да кърви обилно, притиснете я със стерилна марля или с чиста кърпа, докато кръвта спре или докато решите да я превържете.
Притискане с марля.JPG
Притискане с марля.JPG (6.42 KiB) Прегледано 24947 пъти
Почистете и превържете раната, докато крайникът е все още повдигнат.

Ако раната е чиста (например при порязване с нож) и е кървила обилно я измийте
Измиване на ръката.JPG
Измиване на ръката.JPG (7.22 KiB) Прегледано 24949 пъти
или само внимателно почистете ръката около раната с кислородна вода на парченце памук.

Ако разрезът е замърсен, трябва да бъде почистен отвътре. Ако раната е замърсена с пръст или пясък може да я промиете с кислородна вода. Почистете кожата на ръба на раната с тампон йод – бензин, риванол или кислородна вода. Поставете суха или влажна стерилна марля.

Когато превързвате рана, която е кървила много или все още кърви, използувайте повече слоеве марля (или нагънати чисти парченца плат), за да се образува дебела превръзка. При плътно залепване с лекопласт или увиване с бинт превръзката притиска раната по-силно и намалява вероятността за ново кървене. Това е принципът на компресивната превръзка.

Какво не трябва да правите при първична обработка на рана:

Не трябва да се пипа с ръце раната; не трябва да се прониква в нея с нестерилни инструменти; не вадете дълбоко проникнали части от дрехи или околната среда, не поставяйте силно дезинфекционно средство/ йод или йод-бензин/; при открити фрактури не се опитвайте да наместите стърчащата кост в раната. Не посипвайте раната с тютюн или други течности, тъй като допълнително внасяте инфекция. Промиването с урина също е опасно. Поставянето направо върху раната на лейкопласт или памук е неправилно.

За да спрете временно кръвотечението, можете да направите следното: поставете върху раната притискаща превръзка- покрийте раната със стерилна марля без да поставяте лекарства върху нея. Върху марлята поставете памук, а върху него малък, неразвит бинт (той ще тампонира раната). Върху бинта по възможност поставете малко, твърдо тяло, което да притисне неразвития бинт към раната. След това превържете с бинт или ако нямате бинт с триъгълна кърпа.

Ако има артериално кървене направете пристягаща превръзка над раната с турникет, гумен маркуч на Есмарх или подръчни средства. Под турникета или есмарха се поставя марля или мека кърпа, поради опасност от некроза на кожата в областта на пристягането. Притиснете артерията с ръка в раната. Притиснете с пръсти или юмрук главния артериален съд на подходящо място- проксимално от нараняването (за крайник това означава по нагоре от разкъсването на съда).

Притиснете с пръсти или юмрук главен артериален съд в зависимост от това откъде е кървенето:

- ако е в областта на главата, притиснете с палец сънната артерия.

– ако е в областта на мишницата и подмишницата: притиснете подключичната артерия над ключицата върху първото ребро; притеснете аксиларната артерия коста на мишницата в подмишничнатата ямка; повдигнете наранения крайник по-високо от нивото на сърцето.
Притискане на подключичната артерия.JPG
Притискане на подключичната артерия.JPG (6.36 KiB) Прегледано 24949 пъти


– при кръвотечения от предмишницата и подбедреницата максимално стегнете крайника в лакетната или колянната става, като поставите в ямката бинт, носна кърпа или друга мека материя.
Притискане на артериите на ръката.JPG
Притискане на артериите на ръката.JPG (5.07 KiB) Прегледано 24949 пъти


– бедрената артерия се притиска с юмрук в слабинната гънка.
Притискане на бедрената артерия.JPG
Притискане на бедрената артерия.JPG (3.42 KiB) Прегледано 24949 пъти


Много важно е да запомните, че пристягащата превръзка не трябва да се държи повече от 50-60 минути. Притискането на артериален съд трябва да бъде не повече от един час при студено време и не повече от един час и половина при топло време. След изтичането на посочения срок превръзката се отпуска за няколко минути, след което се пристяга отново. В противен случай рискувате да предизвикате гангрена на крайника. Внимавайте и колко пристягате, да не е нито прекалено силно, нито прекалено слабо.

Ако пострадалият лежи на тротоара трябва да бъде изолиран от студа и влагата. Не бързайте да сваляте каската му, ако има такава (това е опасно в случаи на гръбначни травми). Ако откриете пострадал на открито и е зима трябва да го пренесете, ако състоянието му позволява (не местете пострадал, преди да се убедите, че това е подходящо) по най-бързия начин до някакво помещение. Завийте го с одеало и разхлабете стегнатите дрехи, колани и връзки. Ако можете му сменете облеклото, като мокрите дрехи, ръкавици, шапка и чорапи ги сменете със сухи и затоплени. Ако сте в планината и трябва да изчакате идването на помощ и пострадалият е в съзнание му дайте топло кафе или чай. Даването на алкохол е абсолютно забранено. Обездвижване на крайника се налага при счупване на кости, изкълчване, тежки навяхвания, големи разкъсно-контузни рани на крайниците, тежки артериални кръвоизливи. За обездвижване може да използвате готови шини или подръчни материали (ски, борд, щеки и каквото имате подходящо). Моделирането на шината извършвайте на здравия крайник.
Д-р Галина Кисьова
Педиатър, МБАЛ "Тракия"-ЕООД
Консултант за националния здравен портал- Framar.bg
телефони: 0882948468; 0898227819
email: dr.kisyova@abv.bg
Dr Galina Kisyovа
 
Мнения: 747
Регистриран на: 29 Мар 2011, 14:43

Re: Кръвотечение

Мнениеот southern_sun » 16 Май 2011, 10:15

Веднъж дъщеря ми се беше порязала много жестоко и се наложи да се справям без превързочни материали. Единствено защото съм изкарала курс по долекарска помощ ми помогна да спра кръвта и да превържа детето.
southern_sun
 
Мнения: 1182
Регистриран на: 31 Мар 2011, 21:36

Re: Кръвотечение

Мнениеот bisertaskov » 19 Май 2011, 23:29

Срязах си вената на китката (без да искам не нарочно :D ) кръвотечението беше доста,направо като фонтан, с другата ръка притиснах силно мястото и така до спешната помощ.
Дръж главата си ниско наведена (скромност), очите да гледат високо (амбиция), устата затворена (спокойствие); изгради себе си върху синовно уважение и помагай на другите.
bisertaskov
 
Мнения: 588
Регистриран на: 23 Мар 2011, 10:22

Re: Кръвотечение

Мнениеот southern_sun » 25 Май 2011, 09:24

bisertaskov написа:Срязах си вената на китката (без да искам не нарочно :D ) кръвотечението беше доста,направо като фонтан, с другата ръка притиснах силно мястото и така до спешната помощ.

Много смело, като знам какви мъже има, на които им става зле от кръв и припадат. Когато дойде екип на бърза помощ ще се чуди да свестява ли пациента си или да го превръзва.
southern_sun
 
Мнения: 1182
Регистриран на: 31 Мар 2011, 21:36

Re: Кръвотечение

Мнениеот totka_lukanova » 26 Май 2011, 13:28

А когато срязването е толкова дълбоко, че пръстът се държи едва-едва или по-лощото е отрязан на цяло, как трябва да постъпим? Защото така една позната си беше отрязала пръста и неможаха после да го зашият отново, защото е трябвало да го сложи в лед.
totka_lukanova
 
Мнения: 224
Регистриран на: 27 Апр 2011, 14:40

Re: Кръвотечение

Мнениеот Dr Galina Kisyovа » 26 Май 2011, 14:52

totka_lukanova написа:А когато срязването е толкова дълбоко, че пръстът се държи едва-едва или по-лощото е отрязан на цяло, как трябва да постъпим? Защото така една позната си беше отрязала пръста и неможаха после да го зашият отново, защото е трябвало да го сложи в лед.


В тази ситуация наистина е важно да се отреагира много бързо и освен да се спре кървенето, трябва и отрязаната част от пръста да се постави в много лед. След това по най-бързия начин трябва да предвижите пострадалия до дежурните кабинети на най-близкия Център за Спешна Медицинска Помощ.
Д-р Галина Кисьова
Педиатър, МБАЛ "Тракия"-ЕООД
Консултант за националния здравен портал- Framar.bg
телефони: 0882948468; 0898227819
email: dr.kisyova@abv.bg
Dr Galina Kisyovа
 
Мнения: 747
Регистриран на: 29 Мар 2011, 14:43

Re: Кръвотечение

Мнениеот funda » 07 Юни 2011, 13:40

На мой познат му падна едно стъкло от врата върху крака...беше грозна картинка :cry: Добре, че все пак всичко завърши добре...
funda
 
Мнения: 5
Регистриран на: 06 Апр 2011, 20:52

Re: Кръвотечение

Мнениеот zuzu70 » 18 Окт 2011, 17:33

Искам да попитам как се процедира при обилно кръвотечение от носа,какво можем да направим на първо време?
zuzu70
 
Мнения: 31
Регистриран на: 30 Мар 2011, 16:11

Re: Кръвотечение

Мнениеот Margo » 19 Окт 2011, 11:44

zuzu70 написа:Искам да попитам как се процедира при обилно кръвотечение от носа,какво можем да направим на първо време?

Не съм лекар, но мога да отговоря! Пострадалия(или по-точно тоя, на който му тече кръв от носа) се поставя в легнало положение като трябва да гледате главата да е на по ниско от краката. Накарайте пострадалия да вдигне дясната си ръка. Нека така да полежи поне половин час за да не започне прокървяване отново.
Margo
 
Мнения: 691
Регистриран на: 08 Апр 2011, 20:46

Re: Кръвотечение

Мнениеот Dr Galina Kisyovа » 20 Окт 2011, 22:25

zuzu70 написа:Искам да попитам как се процедира при обилно кръвотечение от носа,какво можем да направим на първо време?


Напълно погрешно е разбирането, че при кръвотечение от носа човек трябва да легне по гръб, защото може да се задави, тъй като кръвта се стича назад към дихателните пътища, което е много опасно. Затова при кръвотечение от носа първо трябва да седнете и да наведете глава напред и надолу, за да се стича кръвта напред през носа, а не назад към дихателните пътища. Обикновено кървенето спира при притискане на ноздрата към носната преграда за 5 минути. Ако това не помогне поставете в ноздрата, която кърви суха марля, навита на фунийка, като единия край на марлята да остане навън от носа. Памук вместо марля е възможен избор, но е по-неудачен. Ако въпреки тези мерки кървенето не спре и е обилно е необходимо да потърсите лекарска помощ.
Д-р Галина Кисьова
Педиатър, МБАЛ "Тракия"-ЕООД
Консултант за националния здравен портал- Framar.bg
телефони: 0882948468; 0898227819
email: dr.kisyova@abv.bg
Dr Galina Kisyovа
 
Мнения: 747
Регистриран на: 29 Мар 2011, 14:43

Следваща

Назад към Първа помощ

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта