Спиране на дишането и сърдечната дейност

Долекарска помощ при спешни случаи!!! Ръководства за първа помощ при спешни случаи.

Спиране на дишането и сърдечната дейност

Мнениеот Dr Galina Kisyovа » 30 Май 2011, 17:49

Спиране на дишането

Признаци:

Липсва дишане; липсва шум от дишане; недостиг на въздух; замаяност; ускорен пулс; синкавочервен цвят на кожата; разширени зеници; загуба на съзнание.

Първа помощ при спиране на дишането:

Тежките нарушения на дишането изискват незабавна намеса в рамките на първите 3-5 минути след инцидента. Приложена своевременно, дихателната реанимация (изкуствено дишане) може да спаси живота на много хора. Ако човек престане да диша, поради каквато и да е причина, той трябва да получи кислород до белите си дробове в рамките на четири минути, за да се избегне увреждането на мозъка.

Ето какво трябва да направите, ако има пострадал с липса на дишане:

Сложете пострадалия да легне на гръб и застанете от едната му страна. Викнете и го разтресете, за да проверите дали е в безсъзнание. Проверете дали има дишане:
Проверяваме дали диша.JPG
Проверяваме дали диша.JPG (4.68 KiB) Прегледано 19359 пъти


Ако човекът не е претърпял травма, например падане или автомобилна катастрофа, започнете чрез освобождаване на дихателните пътища, като повдигнете брадичката и наклоните главата му назад. Главата на пострадалия се поставя максимално извита назад, като под плешките се поставя сгъната дреха, а долната челюст се поддържа и избутва в посока отдолу напред. При пострадали със съмнение за нараняване на шийната част на гръбначния стълб не накланяйте прекалено главата назад. Трябва внимателно леко да наклоните главата назад, да отворите устата и да издърпате долната челюст напред и нагоре. При пострадали в безсъзнание, поради намаления или липсващ мускулен тонус, езикът често пада назад към гълтача – “гълтане на езика”. Това се явява една от най-честите причини за задушаване на пострадалите.

Важно е преди да започнете изкуственото дишане да почистите устната кухина от секрети, кръв, повърнати материи и твърди чужди тела с помоща на ципка или с пръсти. Притиснете с два пръста ноздрите на пострадалия. Сложете прeдпазно устройство върху устата на пострадалият за избягване на директен контакт с устата на пострадалия – чиста марля, защитна маска. Обхванете с вашите устни устата на пострадалият и вдухайте въздух в устата му, като в същото време следите с поглед дали се повдига гръдният му кош. Всяко едно вдухване трябва да е с продължителност от 1 секунда. Направете две бързи изкуствени вдишвания като се съобразите с възрастта на пострадалия. Проверете дали има дихателна дейност. Ако няма дишане, хванете с пръсти носа на пострадалия, поемете дълбоко дъх, плътно покрийте устата на пострадалия и вдъхнете четири пъти бързо и дълбоко. Ако гръдният кош не се повдигне, проверете дали няма нещо, което пречи на дишането. Почистете устата и носа, като използвате пръста си във форма на кука. Проверете пулса на шията и вижте дали има сърдечна дейност. Ако има пулс - продължете изкуственото дишане с по едно силно вдъхване на всеки 5 мин. или 12 вдъхвания в минута.

Изкуствено дишане.JPG
Изкуствено дишане.JPG (8.48 KiB) Прегледано 19359 пъти


Ако пострадалият е дете на възраст между 1 и 8 години, направете две по-малки вдишвания. Ако пострадалият е бебе, направете едно кратко вдишване. Ако човекът е с травма, не наклонявайте брадичката; преместете долната челюст напред и направете изкуствено дишане. За възрастен, правете 1 вдишване на всеки 5 сек. За деца под осем години и за бебета правете 1 вдишване на всеки 3 секунди. Нормалния ритъм на дишане е от 20 до 12 пъти на минута за възрастен, и 20-30 пъти на минута за деца.

Спряла сърдечна дейност

Признаци:

Липса на съзнание; спряло дишане; липса на пулс; смъртна бледост; цианоза(синкаво оцветяване на кожата или видимите лигавици); отсъствие на пулс на каротидната и феморалната артерия.

Първа помощ при спиране на сърцето:

Пострадалият се поставя легнал по гръб върху твърда подложка, а оказващият помоща застава от едната му страна. При спиране на сърцето първото, което можете да направите е силен удар с юмрук в областта на сърдечния мускул. Да се отстранят веднага всички стягащи дрехи и да се осигури свеж въздух.
Пулс на а. каротис.jpg
Пулс на а. каротис.jpg (7.25 KiB) Прегледано 19359 пъти


Ако пострадалия няма пулс започнете веднага сърдечно-белодробна реанимация- сърдечен масаж и изкуствено дишане. Ритъма за възрастен е на 15:2, а за дете и новородено 5:1. Сърдечният масаж и изкуственото дишане да се продължат до идването на помощ без прекъсване.
Къде на поставим длани при сърдечен масаж.JPG
Къде на поставим длани при сърдечен масаж.JPG (9.51 KiB) Прегледано 19359 пъти


Прави се сърдечен масаж като оказващият помоща поставя дланите си прекръстосани една върху друга в областта на долната трета от гръдната кост и енергично с тласъчни движения осъществява натиск върху нея, така че тя да хлътне към гръбначния стълб с 3-4 см. След всеки натиск оставете гръдният кош да се върне в изходното си положение. Всяко едно притискане трябва да трае около 0.5 секунди. Интензивността на тласъците е 60 пъти в минута.

Провеждане на КПР.JPG
Провеждане на КПР.JPG (13.71 KiB) Прегледано 19359 пъти


При кърмачета и малки деца сърдечния масаж се прави с една длан малко под средата на гръдната кост, но по високо от колкото при възрастни. При големи деца- с двете длани поставени върху долната половина на гръдната кост. Упражнява се силен рязък натиск, така че предната гръдна стена да подаде с 1.5-2.5 см при кърмачета и 3-4 см при по-големи деца. Сърцето се притиска между гръдната кост и гръбначния стълб с честота 100 за кърмачета, 80 за малките деца и 60 за по-големите деца.

Комбиниран сърдечен масаж и изкуствено дишане:

- от един човек - изкуствено дишане/сърдечен масаж – 1/5 пъти (на всеки 5 притискания на сърцето се прави едно вдухване)

КПР.JPG
КПР.JPG (7.05 KiB) Прегледано 19349 пъти


- от двама души - изкуствено дишане/сърдечен масаж – 2/15 пъти( на всеки 15 притискания на сърцето следват 2 бързи и енергични вдухвания).

КПР2.jpg
КПР2.jpg (6.21 KiB) Прегледано 19359 пъти


Критерии за ефективност на сърдечния масаж:


- Поява на пулс на каротидната или феморалната артерия.

- Изчезване на бледостта и цианозата. Кожата и лигавиците порозовяват.

- Зениците се свиват и реагират на светлина, а очните ябълки започват да се движат.

- Появява се самостоятелно дишане.

Изкуственото дишане и сърдечният масаж се правят до тогава, докато се възстановят жизнените функции-пулс и дишане или продължават до идването на екипа на Спешна помощ без прекъсване.

Има някои важни условия, които трябва да спазвате и те включват:

- Не оставяйте пострадалия сам, а продължете реанимацията до пристигане на помощ.

- Не правете сърдечен масаж, ако пострадалия има пулс. Гръдната компресия, при наличие на нормален пулс може да доведе до спиране на сърцето.

- Да не се дава нищо на пострадалия да яде или пие.

- Да се ​​избягва движението на главата или врата на болния, ако е възможно да има нараняване на гръбначния стълб. Ако пострадания диша свободно трябва да го оставите в това полжение в което сте го намерили, без да го местите. За да проверите за дишане трябва да слушате за дъх от устата или носа на жертвата и да гледате дали има движение на гърдите.

- Не удряйте шамари на лицето на пострадалия и не хвърляйте вода по лицето му, да се опита да го съживите.

- Не поставяйте възглавница под главата на жертвата.
Д-р Галина Кисьова
Педиатър, МБАЛ "Тракия"-ЕООД
Консултант за националния здравен портал- Framar.bg
телефони: 0882948468; 0898227819
email: dr.kisyova@abv.bg
Dr Galina Kisyovа
 
Мнения: 747
Регистриран на: 29 Мар 2011, 14:43

Re: Спиране на дишането и сърдечната дейност

Мнениеот southern_sun » 02 Юни 2011, 11:03

Много поучително !!! От сега на татък ще знам как да реагирам в подобна ситуация.
southern_sun
 
Мнения: 1182
Регистриран на: 31 Мар 2011, 21:36

Re: Спиране на дишането и сърдечната дейност

Мнениеот totka_lukanova » 19 Авг 2011, 16:57

Оле, дано не ми се налага, да попадам в такива ситуации.
totka_lukanova
 
Мнения: 224
Регистриран на: 27 Апр 2011, 14:40

Re: Спиране на дишането и сърдечната дейност

Мнениеот Bella » 21 Сеп 2011, 11:22

Най-добре е в такива моменти да се запази хладнокръвие, всеки момент на паника може да е фатален. Ако си наясно какво правиш, действай светкавично!!!
Аватар
Bella
 
Мнения: 233
Регистриран на: 20 Сеп 2011, 15:17

Re: Спиране на дишането и сърдечната дейност

Мнениеот valiart » 24 Окт 2011, 17:36

Хммм, много отговорно и сериозно е това!
Аватар
valiart
 
Мнения: 1138
Регистриран на: 18 Окт 2011, 12:24


Назад към Първа помощ

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта