Ухапване от змия - първа помощ, въпроси, отговори, коментари

В този раздел на нашия форум можете да задавате въпроси, свързани с нездравословни навици и предпазване от заболявания, да споделяте мнения и да получите съвет - недостиг на витамини и минерали, подсилване на имунитета, ваксини и имунизации, отказване от алкохол и тютюнопушене.

Re: Змия у дома...мисия възможна?

Мнениеот Margo » 20 Окт 2011, 12:50

От къде ще си я вземате? От зоомагазин или мислите да си я хванете от природата?
Margo

Мнениеот qproin » 20 Окт 2011, 17:29

Violetta написа:Децата ми искат да им взема змия за домашен любимец. Преди да се съглася, има ли нещо, което трябва да знам и което би било проблем? Змията не е отровна ,за разлика от мен... :evil: :lol:

Ми като цяло ми се струва доста проблемно на мен да си държиш змия в къщи, ама ти си знаеш.
qproin

Мнениеот Violetta » 20 Окт 2011, 20:32

Твърдо от магазин, какво ти ловене из природата, страх ме е... :P
Violetta

Мнениеот valiart » 22 Окт 2011, 23:23

Ужас! Много са ми неприятни тези създания...
Аватар
valiart

Мнениеот Margo » 24 Окт 2011, 11:05

Violetta написа:Твърдо от магазин, какво ти ловене из природата, страх ме е... :P

А като те е страх как ще го отглеждаш това животинче? Само заради детски каприз не си струва! Това животно иска почистване на терариума, иска отопление, специална храна, храни се през седмица, иска определена влажност на въздуха.Мислиш ли, че ще се справиш с всичко това?
Margo

Re: Ухапване от змия

Мнениеот Memento » 27 Яну 2012, 17:21

Българските змии не са толкова отровни колкото екзотичните си посестрими, бързата реакция и спазването на елементарните правила описани в темата са гаранция за успешно опазване и лечение.
Аватар
Memento

Мнениеот aninka » 08 Май 2012, 12:46

Доколкото знам, ухапването от наша змия не може да бъде смъртоносно :roll: А и съм чела, че не е препоръчително да се прави стегната превръзка над ухапаното място, въпреки, че това е всестранно разпространено.
Хубаво е, ако ходим на излет в планината или на място, за което знаем, че се обитава от змии, да сме подготвени с аптечка, за да реагираме по-бързо, докато ухапания се транспортира до най-близката болница.
aninka

Мнениеот palechka » 08 Май 2012, 14:34

aninka написа:Доколкото знам, ухапването от наша змия не може да бъде смъртоносно :roll: А и съм чела, че не е препоръчително да се прави стегната превръзка над ухапаното място, въпреки, че това е всестранно разпространено.
Хубаво е, ако ходим на излет в планината или на място, за което знаем, че се обитава от змии, да сме подготвени с аптечка, за да реагираме по-бързо, докато ухапания се транспортира до най-близката болница.

Много ме изненада с това за превръзката, защото на много места съм чела, че се прави, за да спре разпространението на отровата. Знам, че се прави и при кръвотечение... А защо не се препоръчва стегната превръзка, може ли някой да ми обясни по-подробно, ако е запознат?
Изсмукването на отровата се отрича, особено ако има развалени зъби, защото ухапаното място може да се инфектира, а съм гледала по Анимал Планет, че точно това правят. Много противоречиви твърдения и човек направо може да се обърка и да не знае как да реагира. Сега какво да правя, ако ме ухапе змия - едното или другото?
palechka

Мнениеот Dr Galina Kisyovа » 13 Май 2012, 14:29

palechka написа:
aninka написа:Доколкото знам, ухапването от наша змия не може да бъде смъртоносно :roll: А и съм чела, че не е препоръчително да се прави стегната превръзка над ухапаното място, въпреки, че това е всестранно разпространено.

Много ме изненада с това за превръзката, защото на много места съм чела, че се прави, за да спре разпространението на отровата. Знам, че се прави и при кръвотечение... А защо не се препоръчва стегната превръзка, може ли някой да ми обясни по-подробно, ако е запознат?
Изсмукването на отровата се отрича, особено ако има развалени зъби, защото ухапаното място може да се инфектира, а съм гледала по Анимал Планет, че точно това правят. Много противоречиви твърдения и човек направо може да се обърка и да не знае как да реагира. Сега какво да правя, ако ме ухапе змия - едното или другото?

Не трябва да се пристяга прекалено раната от ухапване от змия. Ако поставите турникет или прекалено стегната превръзка ще намалите достъпа на кислород до тъканта около ухапването и може да се стигне до некроза на мястото. Доказано е, че е по-добре да не се изсмуква раната – има риск от пряко вкарване на отровата в кръвообращението през микроскопични ранички в устната кухина.
Д-р Галина Кисьова
Педиатър, МБАЛ "Тракия"-ЕООД
Консултант за националния здравен портал- Framar.bg
телефони: 0882948468; 0898227819
email: dr.kisyova@abv.bg
Dr Galina Kisyovа

Мнениеот anton_i » 04 Юни 2012, 09:54

На места съм чел, че се прави разрез на ухапаното място с дълбочина 1-2 сантиметра? Правилно ли е това или е напълно излишно?
anton_i

ПредишнаСледваща

Назад към Профилактика и проблеми, свързани с начина на живот