Д-р Мирослава Досева-белодробни и сърдечни заболявания

Стари, неактуални, заключени теми.

Re: Д-р Мирослава Досева-белодробни и сърдечни заболявания

Мнениеот Dr Miroslava Doseva » 19 Юли 2011, 23:50

Goran написа:Имам болка в лявата половина на градния кош под мишницата и от време на време получавам пробождане отпред, и чувствам схващане, а нощно време ми изтръпва лявата ръка? Вазможно ли е това да бъде от сърцето?

Здравейте Goran,

Благодаря ви за въпроса и моля, да ме извините за малко късния отговор.

Болката, която описвате е една от най-често срещаните, за която съобщават пациентите. Важно за поставянето на точна диагноза е да се уточни какъв е характерът на болката- остра/тъпа; кога се появява-внезапно/продължава с дни, седмици; влияе ли се от положението на тялото- прав/легнал; колко време продължава; влияе ли се от храненето; зависи ли от физическо натоварване или се появява в покой; влияе ли се от промените на времето-влажността на въздуха; повлиява ли се от лекарства?

Най-общо казано, такава болка (в гърдите) може да има при следните заболявания:
От страна на сърцето: остър коронарен синдром, аортна стеноза, остър перикардит и др.
От страна на белия дроб: пулмонална хипертония, плевритна гръдна болка, белодробен тромбоемболизъм и др.
От страна на храносмилателната система: повишеното киселинно стомашно съдържимо и парене, могат да причинят болка в гърдите.
От страна на мускулно-скелетен апарат: остеохондроза (дегенеративно заболяване на прешлените), артрозни изменения и фибромиалгии.
От страна на психиката: в резултат на психо-емоционален стрес (тревожност, неспокойствие) може да се появи гръдна болка без да има наличие на физиски проблем.

Във вашия случей е добре да се направи: ЕКГ (електрокардиограма), за да се изключи сърдечен проблем, а също и рентгенова снимка на бял дроб и сърце, както и рентгенова снимка на шийни прешлени, за да се установи дали има притискане или възпаление на нерв/нерви/, който инервира лявата ви ръка. Но според така описаните симптоми най-вероятно причината е плексит или неврит на лъчевия нерв на ръката (получава се често при притискане на ръката по време на сън, особено след употребата на алохол). Ако това се потвърди, необходима е консултация с невролог-специалист и прилагане на лечение- противовъзпалителни и обезболяващи медикаменти, витамини група В, физиотерапевтични процедури.

Надявам се да съм ви била от полза,
Д-р М. Петрова –Досева
Dr Miroslava Doseva

Мнениеот rosi1964 » 01 Авг 2011, 09:37

Здравейте! Имам следния въпрос-изписаха ми Тенокс 5 mg по половин таблета сутрин и вечер.Забелязвам, че започнаха да ми се подуват глезените откакто го пия.Трябва ли да го спра или е преходно явление?Това означава ли, че всички препарати с амлодипин ще ми действат така?Благодаря.
rosi1964

Мнениеот Dr Miroslava Doseva » 02 Авг 2011, 00:13

rosi1964 написа:Здравейте! Имам следния въпрос-изписаха ми Тенокс 5 mg по половин таблета сутрин и вечер.Забелязвам, че започнаха да ми се подуват глезените откакто го пия.Трябва ли да го спра или е преходно явление?Това означава ли, че всички препарати с амлодипин ще ми действат така?Благодаря.

Здравейте rosi1964,

Благодаря за въпроса!

Лекарството Тенокс 5мг., което ви е предписано с цел понижаване на артериалното кръвно налягане, принадлежи към групата лекарства,наречени калциеви антагонисти.

Една от най-честите нежелани лекарствени реакции е отоците по краката/глезените. Възможно е тази реакция да бъде преходна и да отшуми за няколко дни (наблюдавайте се!), но също така е възможно и да се задържи по-дълго време, което предполагам би довело до дискомфорт от ваша страна не само естетически, но и като усещане, особено сега в летния сезон.

На въпроса -дали всички препарати с амлодипин биха ви действали така, отговорът е най-вероятно ДА!

Ето защо, моят съвет към вас е да се консултирате с вашия лекуващ лекар за СМЯНА на лекарството, понижаващо вашето кръвно налягане с лекарство от друга група, целящо същия ефект.

В момента на пазара се предлагат много и добри антихипертензивни препарати с възможно най-малко странични ефекти, така че се надявам да ви бъде предписано най-подходящото за вас лекарство!

Бъдете здрава и спокойна!

Д-р М. Досева
Dr Miroslava Doseva

Мнениеот rosi1964 » 02 Авг 2011, 12:49

Благодаря Ви за отговора и съвета!
rosi1964

Мнениеот Dr Miroslava Doseva » 03 Авг 2011, 00:25

rosi1964 написа:Благодаря Ви за отговора и съвета!

Надявам се да съм ви била от полза. С удоволствие ще отговоря отново на ваши въпроси.

Д-р Досева
Dr Miroslava Doseva

Мнениеот mirko_cnc » 26 Авг 2011, 17:51

Привет д-р Досева

наскоро си направих кванто-феронов тест който ми отчете следните резултати :
TB antigen - NIL
1.32

U/ml <0,35 отрицателен;>0,35 положителен ;

Mitogen-NIL
>10

U/ml <0.5 неопределим; >0.5 валиден

заключението като цяло е : резултат - положителен , възможно ли е да ми обясните какво точно показват и означават тези стойности от изследването и какво следва да предприема ???

с уважение : Станимир Петков
mirko_cnc

Мнениеот примо » 28 Авг 2011, 15:36

Здравейте д-р Досева имам ибс триклонова коронарна болес стабилна стенокардия 3 фук функционален клас. Оклузия наLAD m.iRCAm. 85% стеноза наLCX p.m иRIM. Нормална каротидография.Въпроса ми е налага ли се спешно оперативно лечение.
примо

Мнениеот Dr Miroslava Doseva » 02 Сеп 2011, 00:11

mirko_cnc написа:Привет д-р Досева

наскоро си направих кванто-феронов тест който ми отчете следните резултати :
TB antigen - NIL
1.32

U/ml <0,35 отрицателен;>0,35 положителен ;

Mitogen-NIL
>10

U/ml <0.5 неопределим; >0.5 валиден

заключението като цяло е : резултат - положителен , възможно ли е да ми обясните какво точно показват и означават тези стойности от изследването и какво следва да предприема ???

с уважение : Станимир Петков

Здравейте,

Квантифероновият тест е нов метод за доказване на туберкулозната инфекция. В този тест се използват специфични антигени, намиращи се само в причинителя на туберкулозата. Ето защо, тестът е специфичен и с висока чувствителност.

Резултатът TB antigen - NIL
1.32
е положителен, т.е потвърждава наличието на инфекция с M. tuberculosis. Този положителен резултат не трябва да бъде единствената определяща база за доказване на инфекцията. Неправилно извършване на теста може да доведе до фалшиви положителни резултати и е необходимо да се повтори изследването. Освен това положителен резултат от Квантиферонов тест трябва да бъде последван от медицински преглед и диагностична оценка за активно туберкулозно заболяване- микробиологично изследване - директна микроскопия на намазка /храчка; посявка на съответен материал; рентгенография на бял дроб.Възможно е положителният резултат да се дължи на инфекция с други не-туберкулозни микобактерии, за които е необходимо доказване с алтернативни изследвания.
Не се изключва и възможността за автоимунна реакция на организма, ако сте боледували от вирусно заболяване, непосредствено преди да направите теста или ви е правена ваксина БЦЖ или вътрекожна проба Манту или сте провеждали лечение с кортикостероиди. Всичко това дава отражение върху имунната система, а оттам и резултатите от теста.

Надявам се да съм била полезна с отговора!

Д-р Мирослава Петрова-Досева
Dr Miroslava Doseva

Мнениеот Dr Miroslava Doseva » 02 Сеп 2011, 23:58

примо написа:Здравейте д-р Досева имам ибс триклонова коронарна болес стабилна стенокардия 3 фук функционален клас. Оклузия наLAD m.iRCAm. 85% стеноза наLCX p.m иRIM. Нормална каротидография.Въпроса ми е налага ли се спешно оперативно лечение.

Здравейте,

Състоянието, което описвате, не е за подценяване.
Необходимо е да се обърне внимание на това колко и какви са рисковите фактори при вас: възраст, други заболявания, тютюнопушене, наднормено телесно тегло, стар инфаркт на миокарда, липиден профил, стойности на артериално налягане, които поддържате; ефективно ли е лечението, което прилагате?

При изясняването на всичко, описано по-горе, вашият кардиолог/направил коронарографията/, познавайки състоянието ви, най-добре ще прецени кое е по-доброто за вас - стентиране или байпас.

Ако се притеснявате от еднозначно мнение, консултирайте с още поне един кардиолог и вземете правилното решение!

Лично моето мнение при състояния като вашите е че първо е необходимо стентиране и ако състоянието ви се влоши или се запушват често стентове, то тогава операцията е наложителна!

Не губете вяра! Желая ви здраве!

Д-р М. Петрова-Досева
Dr Miroslava Doseva

Мнениеот dimitar_ » 04 Сеп 2011, 17:26

Здравейте, Д-р Досева.Преди няколко дни сина ми който е на 17г. се оплака от сърдечно стягане и бодежи също каза ,че се изморява много бързо и има болки в сърдечната област...заведохме го при личния доктор който ни изпрати при кардиолог направиха му ехокардиография и от там стана ясно че има козметичен дефект на сърцето :?: и че не е толкова опасно!? !Но сина ми казва че болката си продължава..Та въпросът ми е какви са тези козметични дефекти и наистина ли няма да окажат по сериозно влияние върху здравето му ?Също така може ли да продължи да спортува без притеснение ?
dimitar_

ПредишнаСледваща

Назад към Архив