Д-р Мирослава Досева-белодробни и сърдечни заболявания

Стари, неактуални, заключени теми.

Re: Д-р Мирослава Досева-белодробни и сърдечни заболявания

Мнениеот Dr Miroslava Doseva » 20 Дек 2012, 14:59

Albo написа:Здравейте д-р Досева,
От няколко години, не много често, но съм имал пробождания в сърдечната област. Не съм им обръщал внимание, защото отшумяват бързо, а и съм чувал, че е много вероятно да се дължат на стрес. Но в последния месец започнаха много да зачестяват, през няколко дни, случвало се е и на ден по няколко пъти. Болката е пробождаща, като я има когато си поемам въздух, а се е случвало и обратното - когато издишам. Появава се в момента, в който поема по-дълбоко въздух (или издишам..като съответно когато спра да поемам въздух болката изчезва), остра пробождаща, в областта на сърцето. Поприцнип отшумява след 20-30 сек., но се случвало и по 1-2 мин. да не ме пуска. Появавала се и по време на покой, без физическа натовареност.Има ли място за притеснение?
Благодаря ви!

Здравейте "Albo",

Препоръчвам ви консултация с кардиолог, за да се отхвърли сърдечно заболяване. Само тогава можете да бъдете спокоен, че оплакванията се дължат на стрес или психическо напрежение, за което обаче е също трябва да вземете мерки. Медикаменти или хранителни добавки, витамини, или да промените стила си на живот (спорт, начин на хранене, правилен сън).

Д-р Досева
Dr Miroslava Doseva

Мнениеот Dr Miroslava Doseva » 20 Дек 2012, 15:11

maxaffey написа:Здравейте,

искам да попитам, относно един мой проблем:

на 28 съм и до сега това ми се е случвало 4 или 5 пъти, а именно: усещам по-силно ударите на сърцето си, усещам, че ми се загряват лявото ухо, вратът ми пак от лявата страна, лявата ръка, левият крак и лявото око. Проблема идва най-вече от това, че не мога да спя, като почна да заспивам се стряскам и събуждам и усещам някакъв дискомфорт и си усещам доста силно ударите на сърцето, ставам, разхождам се и пак като легна ми е супер дискомфортно и пак заспивам трудно и пак се събуждам стреснат със същия дискомфорт и туптене на сърцето. По принцип ми е най-гадно като съм легнал, но и като седна пак си усещам ударите на сърцето и загретите ми части на тялото от лявата страна. Забелязал съм, че може би има някаква връзка, че ми се случва все като съм малко попреял или имам газове, но не знам дали са свързани нещата.

Мисля да отида да ми направят преглед но моля ако имате някакво обяснение горе долу за какво става в моя случай, ще съм ви благодарен.

Здравейте "maxaffey",

Напълно възможно е подобни оплаквания като дискомфорт и усещане на сърдечния ритъм, да се дължат на преяждане, тъй като след нахранване пълният стомах (разположен повече вляво) "повдига/избутва сърцето малко нагоре". Ако имате и колит, газовете допълнително допълват клиничната картина, за която говорите.
И все пак, за да бъдете сигурен, направете си ЕКГ при вашият личен лекар и му споделете оплакванията си, за да не се пропусне някакво друго заболяване.

Д-р Досева
Dr Miroslava Doseva

Мнениеот delian58 » 21 Дек 2012, 22:24

Здравейте! Имам въпрос!.. От град Сливен съм, в рамките на 2 месеца получавам 2 пневмоторакса в дясно целия дроб колабира и на двата пъти бях на аспирация за по 1 седмица. Вторият път ме изписват със "стафилококи ауреус" в белия дроб попаднали и ми изписват Respivax 50mg по схема за 30 дни почивка 6 месеца.. Мисля, че няма файда от тези хапчета втора седмица ги пия редовно сутрин на гладно и сърбежа не отминава. Постоянно съм с хрема. Мога ли да взимам някакви имунно стимулиращи да ми помогнат или нещо друго да добавя. Много съм уплашен за моето здраве и паникьосан! Моля ви помогнете и Благодаря за отделеното време предварително.. :| :|
delian58

Мнениеот karaqnev » 02 Яну 2013, 19:47

Имам прескачания на сърцето, камерни екстрасистоли по средно около 4000-5000 за денонощие. Писал съм и други теми, просто се надявам някой да ми помогне. Получавам прескачанията от както бях на 15-16 години, но тогава бяха несравнимо малко и не им обръщах никакво внимание и така до 18, когато след цяло лято дискотеки, работа недоспиване и итн. започнаха с пълна сила. Прегледаха ме в 3-та градска и се оказа, че имам съвсем дискретен пролапс. Назначиха ми беталок зок който пих половин година с почти нулев ефект и не знайно защо, започнах да получавам панически кризи... страхувах се да излизам от нас, страхувах се да пия всчкакъв вид лекарства и итн... без всякакво лечение успях що годе да изляза от това положение до колкото е възможно. Доста време останах без лечение, след това пих конкор от който получавах страшно много прескачания... пих го 2-3 пъти защото мислех, че е съвпадение, но не ... пия ли го нещата ставаха по зле. Пих 6 месеца сотахексал, като ефект имаше някакъв през първите 3... след това същото кат с конкора. През това време са ми правени 4-5 холтера, заключението от които е, синусов ритъм без други нарушения, само 4000-5000 камерни монотопни екстрасистоли Правиха ми вело-тест на който след пулс 120 нямам нито, ама нито една екстрасистола... докато тичам или плувам е същото, просто изчезват и след това пак започват. Прегледах всички възможни причини - щитовидна жлеза, зъби, стомах... нищо. Имам по слаба съединителна тъкан, висок съм и съм слаб... оказва се, че това също има значение за хора с подобен проблем. От както това се случи избягвам тежките физически натоварвания, което съответно не ми позволява да се развивам правилно според мен... на 25 години съм тежа 65 кг и съм висок 183. Пил съм кордарон 2 пъти за по 4 месеца, докато го пия нещата се оправят след това обаче всичко започва на ново и не знам как да резрешим този проблем. Доста кардиолози обиколих, и мнението им е единодушно - здраво сърце! Сега пия от 2 месеца по половин табетка кордарон с два дни почивка в седмицата. Има ли решение на проблема като цяло... нямам допълнителни връзки, нямам хемодинамични нарушения предизвикващи проблеми, на практика не ме застарашават тези прескачания, но не знам как да се науча да живея с тях ?!
karaqnev

Мнениеот Иванина » 04 Яну 2013, 18:43

Здравейте д-р Досева
Имам въпрос който не знам точно за пулмолог ли е или за друг специалист, но Вие ми се виждате най близо до него.
Има ли вероятност да има човек туберкулоза някаква си не съм много наясно, на бял дроб, на гърло, на стави и където другаде е възможно, при условие че температурата не се е покачвала над 37 градуса. Е за 1-2 дни годишно може и да стигне около 37,2 но това е инцидентно и еднократно.
И При условие че април 2012 и ноември/декември 2012 снимка на бял дроб и прослушвания показват че няма проблем.
И основните кръвни показатели са в норма, с изключение на хемоглобина и зависимите от него, но пък никога не е падал под 100. Единствената патология открита в кръвните изследвания е ниско желязо 3,77, 2.89 при двукратно изследване.

Разбира се имам болкови симптоми, но те са дълга история, и могат да си паснат на десетки болести. Просто мисълта ми е дали при гореспоменатото може да се мисли за туберкулоза някаква си.
Иванина

Мнениеот Juja » 08 Яну 2013, 15:17

Здравейте др.Досева благодаря за отделеното време предварително.От около 6 месеца всяка вечер вдигам 37.3 температура,това започна от едно настиване при което бях с по висока температура и плюех големи храчки,може ли това да е от дробовете?правих си изследвания на кръвта нормални са.Докторката ми каза да изчакам че ще мине ,но не минава.На какъв доктор трябва да отида? :roll:
Juja

Мнениеот Dr Miroslava Doseva » 27 Яну 2013, 22:41

delian58 написа:Здравейте! Имам въпрос!.. От град Сливен съм, в рамките на 2 месеца получавам 2 пневмоторакса в дясно целия дроб колабира и на двата пъти бях на аспирация за по 1 седмица. Вторият път ме изписват със "стафилококи ауреус" в белия дроб попаднали и ми изписват Respivax 50mg по схема за 30 дни почивка 6 месеца.. Мисля, че няма файда от тези хапчета втора седмица ги пия редовно сутрин на гладно и сърбежа не отминава. Постоянно съм с хрема. Мога ли да взимам някакви имунно стимулиращи да ми помогнат или нещо друго да добавя. Много съм уплашен за моето здраве и паникьосан! Моля ви помогнете и Благодаря за отделеното време предварително.. :| :|

Здравейте "delian58"!

Извинявам се за късния отговор!!!
Пневмотораксът е състояние, което представлява опасност за живота и във вашия случай е добре, че навреме са ви оказали медицинска помощ. Надявам се, че състоянието ви е стабилизирано и сте вън от опасност?!
Що се отнася до "стафилококус ауреус", предполагам са ви информирали или сте прочели, че това е бактерия, която се лекува с антибиотици, макар че понякога има резистентни щамове (такива, които са силно устойчиви и се нуждаят от правилно подбран - точен за съответния щам- антибиотик).
Респивакс е добър медикамент за профилактика и укрепване на имунитета при често боледуващи пациенти (подобно е на ваксина). Той се приема, когато сте здрав, т.е след проведено лечение. Така че, няма как да очаквате хремата ви да се повлияе от Респивакс.
Съветвам ви да лекувате хремата си, защото често секретите от горните дихателни пътища се стичат надолу към белите дробове и могат да предизвикат кашлица, а във вашият случай това е опасно. Кашлицата може да бъде причина за нов пневмоторакс.
Споменавате думата сърбеж...но къде...в носа ли? Ако е така, причината може да е алергия (сърбеж в носа, хрема, кихане, сълзене или парене в очите - алергичен ринит). Това състояние се лекува с антихистамини - таблетки за пиене и спрейове или капки за нос. За имунната система може да приемате например Имунобор Бронхо (естествен продукт без странични ефекти).
Не трябва да се безпокоите!!! Без паника! Вярвам, че състоянието ви е стабилно и сега просто трябва да се пазите.
Ако има други въпроси, ще отговоря с удоволствие!

Д-р Досева
Dr Miroslava Doseva

Мнениеот Dr Miroslava Doseva » 27 Яну 2013, 23:06

karaqnev написа:Имам прескачания на сърцето, камерни екстрасистоли по средно около 4000-5000 за денонощие. Писал съм и други теми, просто се надявам някой да ми помогне. Получавам прескачанията от както бях на 15-16 години, но тогава бяха несравнимо малко и не им обръщах никакво внимание и така до 18, когато след цяло лято дискотеки, работа недоспиване и итн. започнаха с пълна сила. Прегледаха ме в 3-та градска и се оказа, че имам съвсем дискретен пролапс. Назначиха ми беталок зок който пих половин година с почти нулев ефект и не знайно защо, започнах да получавам панически кризи... страхувах се да излизам от нас, страхувах се да пия всчкакъв вид лекарства и итн... без всякакво лечение успях що годе да изляза от това положение до колкото е възможно. Доста време останах без лечение, след това пих конкор от който получавах страшно много прескачания... пих го 2-3 пъти защото мислех, че е съвпадение, но не ... пия ли го нещата ставаха по зле. Пих 6 месеца сотахексал, като ефект имаше някакъв през първите 3... след това същото кат с конкора. През това време са ми правени 4-5 холтера, заключението от които е, синусов ритъм без други нарушения, само 4000-5000 камерни монотопни екстрасистоли Правиха ми вело-тест на който след пулс 120 нямам нито, ама нито една екстрасистола... докато тичам или плувам е същото, просто изчезват и след това пак започват. Прегледах всички възможни причини - щитовидна жлеза, зъби, стомах... нищо. Имам по слаба съединителна тъкан, висок съм и съм слаб... оказва се, че това също има значение за хора с подобен проблем. От както това се случи избягвам тежките физически натоварвания, което съответно не ми позволява да се развивам правилно според мен... на 25 години съм тежа 65 кг и съм висок 183. Пил съм кордарон 2 пъти за по 4 месеца, докато го пия нещата се оправят след това обаче всичко започва на ново и не знам как да резрешим този проблем. Доста кардиолози обиколих, и мнението им е единодушно - здраво сърце! Сега пия от 2 месеца по половин табетка кордарон с два дни почивка в седмицата. Има ли решение на проблема като цяло... нямам допълнителни връзки, нямам хемодинамични нарушения предизвикващи проблеми, на практика не ме застарашават тези прескачания, но не знам как да се науча да живея с тях ?!

Здравейте "karaqnev"!

От всичко, което прочетох по горе, разбирам че основният ви проблем е, че не може да приемете диагнозата "здраво сърце", което от своя страна ви кара да бъдете напрегнат и неспокоен. Отрицателните емоции (страх, неспокойствие, напрегнатост, тревожност, безпокойство) карат организма да освобождава хормони. Най-често това е адреналин, наричан още хормон на стреса. Действието на адреналина се проявява със следните симптоми: изпотяване, сърцебиене, бледост, гръдни спазми, пристъпи на тревожност, повишаване на кръвно налягане и др.
Ето защо, моят съвет към вас е да приемете факта, че сте здрав, да се успокоите и да продължите напред. Вие сте млад човек и животът е пред вас.
Добре би било да спортувате, да работите или учите, да се занимавате с нещо приятно. Може временно да приемате медикаменти с успокоителен ефект, за да контролирате състоянието си или да се консултирате с личния си лекар за подходящото лекарство. В аптечната мрежа има много нови изчистени препарати, които не предизвикват зависимост. Също има и хомеопатични такива, които са без странични ефекти, например Седатиф ПС.

Желая ви един по-спокоен и изпълнен с оптимизъм ден!
Д-р Досева
Dr Miroslava Doseva

Мнениеот Dr Miroslava Doseva » 27 Яну 2013, 23:23

Иванина написа:Здравейте д-р Досева
Имам въпрос който не знам точно за пулмолог ли е или за друг специалист, но Вие ми се виждате най близо до него.
Има ли вероятност да има човек туберкулоза някаква си не съм много наясно, на бял дроб, на гърло, на стави и където другаде е възможно, при условие че температурата не се е покачвала над 37 градуса. Е за 1-2 дни годишно може и да стигне около 37,2 но това е инцидентно и еднократно.
И При условие че април 2012 и ноември/декември 2012 снимка на бял дроб и прослушвания показват че няма проблем.
И основните кръвни показатели са в норма, с изключение на хемоглобина и зависимите от него, но пък никога не е падал под 100. Единствената патология открита в кръвните изследвания е ниско желязо 3,77, 2.89 при двукратно изследване.

Разбира се имам болкови симптоми, но те са дълга история, и могат да си паснат на десетки болести. Просто мисълта ми е дали при гореспоменатото може да се мисли за туберкулоза някаква си.

Здравейте "Иванина"!

От така описаното ви състояние (оскъдна информация), изпитвам затруднение относно отговора си! И все пак поддържането на температура в тези граници + други симптоми, за които не споменавате, имат причина и тя трябва да се търси. За диагнозата туберкулоза е необходимо поне проба за Манту или квантиферонов тест или микробиологично изследване на храчка или друг биологичен материал (зависи какви са ви оплакванията).
Ниското желязо не е "сериозен проблем", тъй като може да пиете таблетки, с които да коригирате това състояние ( желязо-дефицитна анемия), например Малтофер фол.

Ако имате други въпроси, готова съм да ви отговоря!
Д-р Досева
Dr Miroslava Doseva

Мнениеот Dr Miroslava Doseva » 27 Яну 2013, 23:28

Juja написа:Здравейте др.Досева благодаря за отделеното време предварително.От около 6 месеца всяка вечер вдигам 37.3 температура,това започна от едно настиване при което бях с по висока температура и плюех големи храчки,може ли това да е от дробовете?правих си изследвания на кръвта нормални са.Докторката ми каза да изчакам че ще мине ,но не минава.На какъв доктор трябва да отида? :roll:

Здравейте "Juja"!

А в момента имате ли храчки или само температура???
Добре е да си направите микробиологично изследване на урина, за да изключите латентно протичаща уроинфекция.

Д-р Досева
Dr Miroslava Doseva

ПредишнаСледваща

Назад към Архив