Стари, неактуални, заключени теми.
Правила на форума
Заключена

Re: Д-р Мирослава Досева-белодробни и сърдечни заболявания

01 Фев 2013, 18:43

Здравейте доктор Досева,

На 31 години съм, и след няколкомесечно боледуване от мононуклеоза (като острата фаза приключи, но все още не са ми напълно в норма лимфоцитите), усетих следните симптоми - лека замаяност и гадене (но не е реално световъртеж, и не губя баланс или равновесие, а по-скоро усещането е като да съм пътувал с кола по завои) и усещане за пълнота в лявото ухо, все едно съм бил до тонколона. Успоредно с това започнах да си меря пулса, и на няколко пъти усетих прескачане (екстрасистолия) - не повече от веднъж-два пъти на вечер, и не всяка вечер, като пулсът ми вечер преди лягане, измерен в легнало положение, достига 58-59 удара в минута (иначе през останалото време си е винаги над 60, че и над 70 през деня). Въпросът ми е - нормални ли са тези инцидентни прескачания, и нормално ли е пулсът да ми е под 60 вечер, и възможно ли е това да се дължи на проблем със сърцето или щитовидната жлеза (тъй като четох, че подобен пулс и прескачания са характерни при хипотироизъм и Хашимото)? Считат ли се 58-59 удара за брадикардия?

Благодаря за отговора!

02 Фев 2013, 17:54

Майка ми е на 66 години и има едеми (отоци) по глезените, прасците и малко по ръцете. Сърдечният хирург й е казал че няма склероза. Основни заболявания - хипертония в не тежка форма, мозъчно-съдово заболяване. Да се лекува ли, сериозно ли е? С какво се лекува?

04 Фев 2013, 15:08

Здравейте!Бих искала да разбера повече за чернодробна енцефалопатияи по-точно за крайния стадий на тази болест.В следствие на чернодробна цироза ли е?На болния колко му остава,след като започне да отказва мозъка(дезориентация,агресивно поведение,сънливост...).Всокия билирубин ли "натравя" мозъка?
Предварително благодаря за отговора!

09 Фев 2013, 17:03

Здравейте д-р Досева миналата година ми се появи задух.Появяваше се в определени моменти докато стоя ходя или говоря .Ходих на кардиолог казаха ми че няма проблем със сърцето .След това ходих на пулмолог правиха ми изследвания на кръвта и ми направи спирограма всичко беше в норма рентгенова снимка не са ми правили .Когато се появяваше задуха започвах много да се прозявам след 3-4 месеца задуха изчезна и преди време пак започна да се появява на моменти .От 1 месец имам кашлица в началото се отделяха храчки но сега е суха на моменти като вдишвам и се чува хъркане в гърдите .Ходих няколко пъти на личния лекар но,той ми каза че гърдите ми са чисти и кашлицата е от фарингита който имам .Задухът пак се появява на моменти освен това като си завъртя по рязко гръдния кош на страни и не мога да си поемам въздух .На 33 г съм и съм пушач притеснява ме да нямам някакво заболяване на белите дробове .Благодаря ви предварително за отделеното време.

28 Фев 2013, 10:34

Добър ден д-р Досева,
поста си ще го копирам, надявам се нямате нищо против, защото болките не са се променили общо взето!
И аз като всички останали, бих искала да попитам за моите болежки така да се каже.От много време усещам нещо като стягане, бодежи, и други, които не мога да определя точно в областта на сърцето!Дори понякога имам чувството , че просто напомня за себе си или и аз не знам как да го нарека.По някога като ме свие или стегне, не мога въздух да си поема друг път сякаш ме стяга, ако направя някакво движение, усилие и след малко минава.....Понякога по няколко пъти на ден, друг път на седмица или на две го усещам...Много е неприятно и притеснително доста понякога, пречи ми и в работата и в семейните задължения, дари започва да управлява живота ми...В смисъл съобразявам се , къде ходя с кого, пък да не пия мн. кафе или да не прекаля с нещо...на 30г. съм.Ходих разбира се на кардиолог, каза ми че няма нищо и да пия Симпатил, но от него няма никакъв ефект...Попита ме дали имам проблеми с бъбреците, но на мен такива не са ми известни, трябва ли да си направя някакви изследвания, често уринирам в интерес на истината, но....Та, дали е добре да отида на някакъв лекар, JP-то ми каза повсеместната диагноза "на нервна почва", но дори и това да е няма ли билки, чайчета или някакви лекарства с които да престанат тези свивания, стягания и др. неприятни усещания...Пречат изключително много, чудя се къде да се скрия на работа да се свия, много неприятно усещане...Ще съм благодарна на всеки, който даде съвет...Желая ви хубав ден!
Пропуснах да кажа, че няколко пъти 3 или 4 всъщност, получавам и болка м/у гърдите, отминава ми, а усещането за някаква болка в сърцето е сякаш навътре, звучи странно , но с е мъча да обясня какво чувствам.Една майка беше споделила за такива проблеми и тя ги е имал от години, и са и казвали че няма проблем.Знам че сега детето и е с проблеми дължащи се на нейни сърдечни или поне тя така разказва...да не дава Господ...Аз смятам да има и второ детенце , за това може би го казвам, получавала е микроинфаркти или нещо такова!

28 Фев 2013, 17:01

епифаний написа:Майка ми е на 66 години и има едеми (отоци) по глезените, прасците и малко по ръцете. Сърдечният хирург й е казал че няма склероза. Основни заболявания - хипертония в не тежка форма, мозъчно-съдово заболяване. Да се лекува ли, сериозно ли е? С какво се лекува?

Здравейте "епифаний",

Преди да отговоря на въпроса за отоците, искам да попитам, майка ви каква операция е претърпяла? Споменавате сърдечен хирург?
Отоците, независимо по коя част на тялото са, винаги се дължат на някаква причина. При здрав човек отоци - няма! Те могат да бъдат израз на заболяване или временно състояние, например странична лекарствена реакция или алергия, претоварване на организма с течности, нарушен лимфен дренаж и т.н. Най-честите заболявания, водещи до отоци са сърдечно-съдовите, бъбречните, чернодробните, намалената функция на щитовидната жлеза, възпаление на стави и др.
Според мен е задължително да се уточни причината за отоците! Например, една нова консултация с кардиолог би потвърдила или изключила сърдечен произход на отоците, а това се лекува с медикаменти от групата на диуретиците.

Д-р Досева

28 Фев 2013, 17:37

ssganev написа:Здравейте доктор Досева,

На 31 години съм, и след няколкомесечно боледуване от мононуклеоза (като острата фаза приключи, но все още не са ми напълно в норма лимфоцитите), усетих следните симптоми - лека замаяност и гадене (но не е реално световъртеж, и не губя баланс или равновесие, а по-скоро усещането е като да съм пътувал с кола по завои) и усещане за пълнота в лявото ухо, все едно съм бил до тонколона. Успоредно с това започнах да си меря пулса, и на няколко пъти усетих прескачане (екстрасистолия) - не повече от веднъж-два пъти на вечер, и не всяка вечер, като пулсът ми вечер преди лягане, измерен в легнало положение, достига 58-59 удара в минута (иначе през останалото време си е винаги над 60, че и над 70 през деня). Въпросът ми е - нормални ли са тези инцидентни прескачания, и нормално ли е пулсът да ми е под 60 вечер, и възможно ли е това да се дължи на проблем със сърцето или щитовидната жлеза (тъй като четох, че подобен пулс и прескачания са характерни при хипотироизъм и Хашимото)? Считат ли се 58-59 удара за брадикардия?

Благодаря за отговора!

Здравейте "ssganev",

Екстрасистолата преставлява нарушение на сърдечния ритъм, което се дължи на преждевременно съкращение на предсърдието или камерите, което често се усеща от пациента като "прескачане". Среща се иключително често и не е свързано с някаква сериозна патология, когато липсват други сериозни оплаквания. Емоционалният и физически стрес, както и употребата на психостимуланти, напитки, съдържащи кофеин, злоупотребата с алкохол и др., са причини за това състояние.
Във вашия случай, трябва да бъдете спокоен, тези прескачания са твърде малко, за да се говори за сърдечен проблем. И все пак, ако във вас остава съмнение или притеснение, може да се консултирате с кардиолог, който да ви назначи холтер- ЕКГ мониториране за 24ч. или да направи оценка на състоянието ви със стрес тест натоварване (велоергометрия или бягаща пътека).
А що се отнася до пулса, за брадикардия се говори при сърдечна честота под 60/мин., която все пак трябва да е продължителна и съпроводена с оплаквания като умора, отпадналост, замаяност и др.
При вас стойности 58-59/мин и то вечер в легнало положение е напълно нормално.

Д-р Досева

28 Фев 2013, 17:48

kamelia.ru написа:Здравейте д-р Досева миналата година ми се появи задух.Появяваше се в определени моменти докато стоя ходя или говоря .Ходих на кардиолог казаха ми че няма проблем със сърцето .След това ходих на пулмолог правиха ми изследвания на кръвта и ми направи спирограма всичко беше в норма рентгенова снимка не са ми правили .Когато се появяваше задуха започвах много да се прозявам след 3-4 месеца задуха изчезна и преди време пак започна да се появява на моменти .От 1 месец имам кашлица в началото се отделяха храчки но сега е суха на моменти като вдишвам и се чува хъркане в гърдите .Ходих няколко пъти на личния лекар но,той ми каза че гърдите ми са чисти и кашлицата е от фарингита който имам .Задухът пак се появява на моменти освен това като си завъртя по рязко гръдния кош на страни и не мога да си поемам въздух .На 33 г съм и съм пушач притеснява ме да нямам някакво заболяване на белите дробове .Благодаря ви предварително за отделеното време.

Здравейте "kamelia.ru",

Добре е, че сте направили консултации с кардиолог и пулмолог и че всичко е наред, според тях.
Често сухата кашлица, клоняща към задух или бронхоспазъм (хъркането в гърдите, което чувате), може да бъде израз на алергия или ако сте по-емоционална и чувствителна, вашият организъм да реагира така при стресови ситуации. Затова е необходимо да приемате медикамент от групата на антихистамините, както и витамин Ц във високи дози. Наблюдавайте се!!! Вие най-добре познавате вашето тяло! Кога получавате тези оплаквания? Кое ги провокира? От какво се подобряват?

Д-р Досева

28 Фев 2013, 18:23

Silvito написа:Добър ден д-р Досева,
поста си ще го копирам, надявам се нямате нищо против, защото болките не са се променили общо взето!
И аз като всички останали, бих искала да попитам за моите болежки така да се каже.От много време усещам нещо като стягане, бодежи, и други, които не мога да определя точно в областта на сърцето!Дори понякога имам чувството , че просто напомня за себе си или и аз не знам как да го нарека.По някога като ме свие или стегне, не мога въздух да си поема друг път сякаш ме стяга, ако направя някакво движение, усилие и след малко минава.....Понякога по няколко пъти на ден, друг път на седмица или на две го усещам...Много е неприятно и притеснително доста понякога, пречи ми и в работата и в семейните задължения, дари започва да управлява живота ми...В смисъл съобразявам се , къде ходя с кого, пък да не пия мн. кафе или да не прекаля с нещо...на 30г. съм.Ходих разбира се на кардиолог, каза ми че няма нищо и да пия Симпатил, но от него няма никакъв ефект...Попита ме дали имам проблеми с бъбреците, но на мен такива не са ми известни, трябва ли да си направя някакви изследвания, често уринирам в интерес на истината, но....Та, дали е добре да отида на някакъв лекар, JP-то ми каза повсеместната диагноза "на нервна почва", но дори и това да е няма ли билки, чайчета или някакви лекарства с които да престанат тези свивания, стягания и др. неприятни усещания...Пречат изключително много, чудя се къде да се скрия на работа да се свия, много неприятно усещане...Ще съм благодарна на всеки, който даде съвет...Желая ви хубав ден!
Пропуснах да кажа, че няколко пъти 3 или 4 всъщност, получавам и болка м/у гърдите, отминава ми, а усещането за някаква болка в сърцето е сякаш навътре, звучи странно , но с е мъча да обясня какво чувствам.Една майка беше споделила за такива проблеми и тя ги е имал от години, и са и казвали че няма проблем.Знам че сега детето и е с проблеми дължащи се на нейни сърдечни или поне тя така разказва...да не дава Господ...Аз смятам да има и второ детенце , за това може би го казвам, получавала е микроинфаркти или нещо такова!

Здравейте "Silvito",

Разбирам притеснението ви. Всеки ден имам пациенти с оплаквания, подобни на вашите. Вие сте млад човек и е добре, че се отнасяте с отговорност към здравето си. Радвам се, че сте посетили кардиолог и че проблемът не е сърдечен. Съветвам ви да се консултирате и с невролог, за да изключите невралгия. Ако и това не е, то тогава оплакванията ви явно се дължат на психо-емоционален стрес, натоварване или преумора на работното място или в семейството. Може да пиете билкови чайове, съдържащи лайка и др. билки, да използвате хомеопатични медикаменти, например Седатиф ПС 3х2т. за смучене или други моно препарати като Staphysagria 15CH i Jodum 9CH 2-3 пъти дневно.

Д-р Досева

03 Мар 2013, 16:42

Zdraveite D-r Doseva.Iskam da vi spodelq moq problem.Momi4e sam na 20.Stradam ot strahova nevroza ve4e 5 godini.Piq si hap4etata tu se opravqm tu padam pak v tazi dupka koqto me kara da se 4uvstvam mnogo zle.Tuk ot 2 meseca imam strahotno predka4ane na sarceto zadu6ava me preska4a tupti mnogo barzo i neznam kakvo da si mislq ve4e !Hodih na EKG 2 pati i po vreme na vtorata EKG imah to4no v tozi monet ekstrasistoli!Otkriha mi sinusova aritniq i mi kazaha 4e bila nevrogenna i mi kazaha da biq menta valerian glog i menta!Az sam mnogo 4ustvitelna.Ako polu4a nqkakv simptom mislq 4e e bolest.Hipohondri4ka sam i sega se strahuvam da ne mi spe sarceto ot tova preska4ane i zadu6avane po vreme na preska4aneto !Mnogo se strahuvam moje li da mi spe tova bolest li e bihte li mi dali nqkakv savet?Blagodarq vi predvaritelno!Pozdravi-Burgas ;)
Заключена
Отиди на страница: 1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 26