Д-р Мирослава Досева-белодробни и сърдечни заболявания

Стари, неактуални, заключени теми.

Re: Д-р Мирослава Досева-белодробни и сърдечни заболявания

Мнениеот Dr Miroslava Doseva » 12 Дек 2011, 17:27

kleo написа:Бих искал да попитам кога се налага оперативно лечение при сърдечен порок - аортна недостатъчност? Кои болници бихте ми препоръчали, където може да се извърши качествено операцията?

Здравейте kleo,

Оперативно лечение при аортна недостатъчност се налага при:
хроничност на заболяването с безрезултатност от провежданото медикаментозно лечение; изразена клапна дисфункция, водеща до тежка сърдечна недостатъчност и/или изява на белодробен оток; данни от Ехокардиографията (размери на лява камера- систолен, диастолен размер, фракция на изтласкване, степен на регургитация, аортна клапа, аортен корен и др.), която е изключително важно изследване; Доплер-ехокардиография и/или коронарна ангиография, които да потвърдят нуждата от оперативно лечение.

Разбира се, оперативното лечение трявба да бъде препоръчано само след преглед и консултация от опитен специалист кардиолог и провеждането на необходимите изследвания, доказващи нуждата от клапно протезиране!!!

Болници, извършващи сърдечни операции, за които имам добри отзиви от пациенти, са
Св. Екатерина и болница Токуда в гр. София.

Д-р М. Петрова-Досева
Dr Miroslava Doseva

Мнениеот ирина » 18 Дек 2011, 16:03

Здравейте майка ми е с диагноза ХОББ. Какво можете да ми кажете за тази болест . Пие новфилин. Какви други лекарства тр да пие тя е на 70 г и има проблеми с сърцето
ирина

Мнениеот Dr Miroslava Doseva » 20 Дек 2011, 00:43

ирина написа:Здравейте майка ми е с диагноза ХОББ. Какво можете да ми кажете за тази болест . Пие новфилин. Какви други лекарства тр да пие тя е на 70 г и има проблеми с сърцето

Здравейте ирина,

ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест) е заболяване на белите дробове. Характеризира се с бавна, но прогресираща обструкция (запушване) на дихателните пътища. Клиничната изява на заболяването е свързана със следните патологични процеси: хроничен бронхит, белодробен емфизем и запушване на малките въздухоносни пътища.
При хроничния бронхит е налице възпаление на дихателните пътища, изявата на което са кашлица с обилно отделяне на храчки за период от поне 3 месеца в рамките на 2 години (това определя бронхита като хроничен). На белодробния емфизем се дължи трайното разширение на въздушните пространства, придружено с разрушаване на стените на алвеолите (белодробни мехурчета) - тук клиничната изява е задух. По този начин се нарушава функцията на белите дробове.
Правилното лечение на заболяването е от изключителна важност. Целта е да се забави прогресивния ход на заболяването, да се намалят периодите (честотата) на обостряне, да се лекуват придружаващите заболявания, да се намалят рисковите фактори (тютюнопушене, чести инфекции, замърсен въздух и др.) и най-вече да се подобри качеството на живот на пациента.
Лечението с препарата новфилин е недостатъчно. Необходимо е да се добавят и други лекарства като бронходилататори; лекарства, подобряващи тъканната оксигенация; противовъзпалителни средства; муколитици - за втечняване на жилавия бронхиален секрет; подходяща диета и други, ако е необходимо. Ето защо е необходим преглед от специалист пулмолог или фтизиатър, който да направи необходимите изследвания и да назначи подходящата терапия за майка ви, съобразена с придружаващите й заболявания.

Д-р Мирослава Досева
Dr Miroslava Doseva

Мнениеот ирина » 20 Дек 2011, 18:22

Много ви благодаря за изчерпателни отдговор бихте ли ми казали какви лекарства трябва да пие на лични съобщения не мога да я заведа на специалист защото най близката болница е на 150 км а тя не може да пътува тя освен ХОББ смесен тип има и хипертонична сърдечна болест и мозъчно съдова болест благодаря ви предварително
ирина

Мнениеот Dr Miroslava Doseva » 21 Дек 2011, 00:07

ирина написа:Много ви благодаря за изчерпателни отдговор бихте ли ми казали какви лекарства трябва да пие на лични съобщения не мога да я заведа на специалист защото най близката болница е на 150 км а тя не може да пътува тя освен ХОББ смесен тип има и хипертонична сърдечна болест и мозъчно съдова болест благодаря ви предварително

Здравейте ирина,
Разбирам положението, в което се намирате, но все пак препоръчвам преглед от специалист, а ако това не е възможно поне от общопрактикуващия лекар на майка ви, който може да я посети у дома (да дойде на визита). За да се изпишат правилните лекарства, е необходимо да се види какво е състоянието й в момента. Ако е във фаза на обострен хроничен бронхит, се нуждае от антибиотик и дори кислородолечение. Важно е да се взимат лекарства и за хипертоничната болест. Медикаментите се отпускат срещу рецепта, изписана от лекар.
Ще ви изпратя още малко информация на лично съобщение.

Д-р Мирослава Досева
Dr Miroslava Doseva

Мнениеот Радосвета Досева » 28 Дек 2011, 17:43

здравейте Д-р Досева
Искам да попитам какви са прогнозите за оперираните от сърце пациенти
На съпруга ми предстои клапно протезиране тази година и незнам какво да очаквам.Много съм притеснена от следоперативния период.Благодаря

конкретният въпрос ми е всъщност колко време издържа тази изкуствена клапа
Радосвета Досева

Мнениеот Dr Miroslava Doseva » 01 Яну 2012, 15:43

Радосвета Досева написа:здравейте Д-р Досева
Искам да попитам какви са прогнозите за оперираните от сърце пациенти
На съпруга ми предстои клапно протезиране тази година и незнам какво да очаквам.Много съм притеснена от следоперативния период.Благодаря

конкретният въпрос ми е всъщност колко време издържа тази изкуствена клапа

Здравейте Радосвета Досева,

Първо искам да ви се извиня, че се забавих с отговора и да ви честитя Новата 2012г. Желая ви преди всичко здраве, вяра и надежда, и много радостни моменти!

Клапното протезиране е сърдечна операция, която се налага при променена, в резултат от заболяване- клапа на сърцето, и бива заменена с протеза - изкуствена клапа.
Издръжливостта на клапната протеза е различна в зависимост от вида. Съвременните изкуствени клапи са направени от добри и издръжливи материали, поносими от организма. От изключителна важност след операцията са: редовният прием на лекарства, предотвратяващи образуването на тромби (съсиреци), които ще ви бъдат предписани от кардиохирурга по схема; рехабилитация; контролни прегледи; промяна в начина на живот на пациента - правилно и здравословно хранене, двигателен режим, намаление на телесното тегло (при наднормено такова), спиране на вредни навици - тютюнопушене и алкохол и др.

Моят съвет към вас е да говорите с кардиохирурга относно операцията - какъв вид ще е клапата, на какъв период се нуждае от подмяна, какви са рисковите и всичко, което ви интересува по-подробно, за да бъдете вие и семейството ви спокойни.
Пожелавам ви успех и имайте вяра! Надявам се операцията да бъде успешна и без усложнения!

Д-р М. Досева
Dr Miroslava Doseva

Мнениеот nikolov_hristo » 17 Яну 2012, 22:42

Здравейте,

аз съм на 20 години. Като се храних онзи ден имах чувството, че вдишах троха, която обаче трябва да е много малка, за да не усетя почти нищо (освен че нещо се докосна съвсем леко до ларинкса). Но оттогава имам странно усещане, все едно имам нещо в гърдите, отдясно и от време навреме като че ли ме пробожда (или гъделичка - почти неусетно е) съвсем леко пак вдясно.
Иначе нямам затруднения с дишането, свирене, нито кашляне. Нещо повече, тъкмо затова говоря в условно наклонение, тъй като нито съм се задавил, нито съм се разкашлял, нито нещо ме е раздразнило. Просто впоследствие усещам леко гъделичкане в точно една определена точка в гърдите, вдясно.

Въпросът ми във връзка с това е - необходимо ли е да търся квалифицирана помощ сега?
Не трябва ли да има кашляне при попадане на чуждо тяло в дроба (или поне задавяне)?
Ако е попаднало все пак нещо, макар и много малко, може ли да предизвика аспирационна пневмония?
Трябва ли да се прави бронхоскопия в такъв случай или това е необходимо в по-сериозни ситуации?
Може ли самият бял дроб да изхвърли попданалото чуждо тяло, щом е малко?

Благодаря за съдействието!
nikolov_hristo

Мнениеот Dr Miroslava Doseva » 19 Яну 2012, 23:02

nikolov_hristo написа:Здравейте,

аз съм на 20 години. Като се храних онзи ден имах чувството, че вдишах троха, която обаче трябва да е много малка, за да не усетя почти нищо (освен че нещо се докосна съвсем леко до ларинкса). Но оттогава имам странно усещане, все едно имам нещо в гърдите, отдясно и от време навреме като че ли ме пробожда (или гъделичка - почти неусетно е) съвсем леко пак вдясно.
Иначе нямам затруднения с дишането, свирене, нито кашляне. Нещо повече, тъкмо затова говоря в условно наклонение, тъй като нито съм се задавил, нито съм се разкашлял, нито нещо ме е раздразнило. Просто впоследствие усещам леко гъделичкане в точно една определена точка в гърдите, вдясно.

Въпросът ми във връзка с това е - необходимо ли е да търся квалифицирана помощ сега?
Не трябва ли да има кашляне при попадане на чуждо тяло в дроба (или поне задавяне)?
Ако е попаднало все пак нещо, макар и много малко, може ли да предизвика аспирационна пневмония?
Трябва ли да се прави бронхоскопия в такъв случай или това е необходимо в по-сериозни ситуации?
Може ли самият бял дроб да изхвърли попданалото чуждо тяло, щом е малко?

Благодаря за съдействието!

Здравейте nikolov_hristo,

Попадането на чуждо тяло в дихателните пътища е сериозен проблем, но е свързан и с проявата на оплаквания като например: кихане, кашлица, затруднено дишане, по-късно хрема, пневмония, тревожност и др.
Чуждото тяло може да бъде с различен произход - растителен (ядки- орехи, фъстъци, лешници, бадеми; семена на плодове, листа, треви и др.), животински (части от кости, черупки от яйца и др.), предмети (копчета, пластмасови топчета и др.). Дразненето, което предизвиква чуждото тяло действа не само механично, но и химично, на което се дължат и клиничните оплаквания.
Ето защо, мисля че в твоя случай, не би трябвало да се притесняваш. Ако се появят оплаквания или това усещане за пробождане продължава с дни и това те притеснява, потърси лекарска помощ!

Д-р Мирослава Петрова-Досева
Dr Miroslava Doseva

Мнениеот krisi.krusteva » 23 Яну 2012, 19:28

Здравейте!
От няколко дни вдигам кръвно и ми става много лошо!На 20 години съм и до сега кръвното ми е било нормално,но от 1 седмица варира между 150/160 на 85/90 в следствие на което се чувствам доста зле!Личният ми лекар ми каза да пия мента,глог и валериан и че ми няма нищо,но според мен не е така! На какъв лекар трябва да отида за да разбера от какво е ?
krisi.krusteva

ПредишнаСледваща

Назад към Архив