pepism58 написа:Здравейте, д-р Досева исдкам да започна с това, че съм в Турция и не мога да се прибирам в бг, за това ви пиша и се надявам да ми отговорите. Певица съм тук работа, преди 2 години ми направиха операция, имах израстък на сърцето, който ми причиняваше сърцебиене,изгориха го след, което ми останаха прескачанията но за това казаха, че е нормално, че се наричат екстрасистоли, но едно ме притеснява, че като получа това прескачане имам едно стягане под лявата гърда и в областта зад гърба понякога бързо ми минава това стягане, по понякога ме мъчи с часове. Понякога имам само стягане под гърдата в областта на сърцето и плешката отзад, да имам шипове на врата ако ви интересува отзад. Правих си всички възможни изследвания на сърцето, казаха, че нищо няма, кръвни изследвания също нищо не ми показва.Виеше ми се свят до преди една година и това бях споделила тук, а те луда ме изкараха. Изморявам се като изкачвам стъпала като пуша, не пия. Моля си пишете ми, ще чакам, ако ви интересува още нещо кажете ще ви напиша.
Огромно Благодаря и ще чакам вашият отговор.
Здравейте pеpism58,Извинете ме, че се забавих с отговора!
От казаното по-горе разбирам, че и преди и след операцията имате едни и същи оплаквания - сърцебиене и стягане, така ли е? Направени ли са ви всички пълни изследвания от специалист кардиолог - пълна кръвна картина и биохимия, липиден профил, ЕКГ, Ехокардиография с доплер, запис 24ч. на сърцето ЕКГ - Холтер, изследване на щитовидните хормони? Ходите ли периодично на контролни прегледи при кардиолог и приемате ли някакви лекарства? Какви са стойностите на артериалното ви кръвно налягане и обичайната ви сърдечна честота (пулс)? Стягането и екстрасистолите кога се появяват -през деня, през нощта, при физическа активност или в покой, има ли връзка с храненето, а също и влияе ли се от емоционалното ви състояние - радост, тъга? Предполагам ежедневието ви е натоварено и сте изложени на стрес, което води до умора на организма, който отреагира със съответна реакция (вашето слабо място)- прояви от страна на сърцето.
Имате ли личен лекар или лекар, който да ви наблюдава в Турция? Консултирайте се с него и нека направи оценка на състоянието ви. Ако е необходимо, временно може да ви бъде предписан медикамент, който да повлияе тревожното ви състояние. Това не само ще ви успокои, но и ще намали проявите на сърдечни екстрасистоли (особено ако те са от психогенно естество).
Препоръчвам ви колкото се може по-скоро да си запишете час при кардиолог или поне при личния си лекар, за да се уточни състоянието ви, а вие да сте спокойна и да не се тревожите излишно!
С пожелание за здраве,
Д-р Мирослава Досева