Д-р Мирослава Досева-белодробни и сърдечни заболявания

Стари, неактуални, заключени теми.

Re: Д-р Мирослава Досева-белодробни и сърдечни заболявания

Мнениеот kambanka41 » 05 Юли 2012, 20:03

Здравейте др.Досева!
Дозата ми от 100 мг еутирокс се оказа силна и ТСХ падна на 0,03 от 10,44 за един месец.Имах всички симптоми на предозиране тремор изпотяване превъзбудена,лекарката ми намали дозата на 75 но пак не се чувствах добре и сама си намалих дозата на 50 мг т.е хапчето от 100 пия по половинка.Другата ми тревога е изследванията на дъщеря ми.Има проблем с цикъла-нередовен.При кръвните се установи че има завишени антитела ТАТ 165 при стойности 115 предстои ни ехограф.Иначе Тсх е 1,76 в норма и другите хормони също само един полов хормон е извън норми името не запомних но прочетох че той служи за образуването на яйциклетките.Притеснявам се детето ми да не развие Хашимото
kambanka41

Мнениеот Dr Miroslava Doseva » 11 Юли 2012, 01:47

ina7 написа:Здравейте,Д-р Досева ! Преди няколко месеца майка ми започна лечение поради опасение за белодробен емфизем.Направиха й 2 рентгенови снимки през 10 дни на белите дробове,след което и назначиха терапия.След 1 месец беше изпратена на мамолог(профилактичен преглед,тъй като е оперирана преди 10 години).Там също и направиха мамография на 28 май.След точно един месец поради затруднения с дишането и направиха рентгеноскопия и тъй като отхвърлиха възможността да е от дробовете,я изпратиха на ортопед,който отново я снима(снимка на гръдни прешлени в същия ден с рентгеноскопията).Интересува ме до каква степен всички тези снимки биха и навредили и има ли някакъв начин да намалим вредата.Благодаря Ви!

Здравейте, "ina7"!

Благодаря за въпроса и моля, извинете ме за забавянето с отговора!!!
Рентгеновите лъчи са форми на лъчиста енергия, подобно на светлината или радио вълните. За разлика от светлината, рентгеновите лъчи могат да проникнат през тялото, което позволява на рентгенолозите да направят снимки на вътрешни структури (органи).
Рентгеновите изследвания предоставят ценна информация за вашето здраве и играят важна роля за Вашия лекар да постави точна диагноза.
Както и с други медицински процедури, така и рентгеновите лъчи са безопасни, когато се използват с повишено внимание!!! Рентгенолозите и рентгеновите лаборанти, са обучени да използват минимално количество радиация, което е необходимо, за да се получат необходимите резултати. Правилно проведеното изследване носи минимални рискове и трябва да се извършва, когато има клинични показания (както във вашия случай - затруднено дишане и т.н). Размерът на радиацията, използван в повечето изследвания е много малък и затова ползата от изследването (за пациента) надхвърля риска от увреждане. Рентгеновите лъчи се произвеждат само в момента, в който се прави снимката,т.е няма остатъчна радиация след това. Важно е да съобщавате на Вашия лекар, ако са ви правени рентгенови снимки на често и да се води регистър (история) за това.
Експериментални и епидемиологични данни (в САЩ) до настоящият момент, не подкрепят тезата, че има праг доза на радиация, под който не съществува карциногенен риск. Все пак, това е подложено на голямо съмнение!!! Смята се, че допълнителната радиация ще увеличи кумулативния риск на едно лице за получаване на рак при възраст 75г. с 0.6-1.8%. Размерът на погълната радиация зависи от вида на рентгеновото изследване и от това коя част на тялото се облъчва. За сравнение компютърната томография и флуороскопия имат по-високи дози радиация, отколкото обикновените Ро-лъчи.

Надявам се, с тази информация да сте по-спокойна и да не се тревожите!
Д-р Мирослава Досева
Dr Miroslava Doseva

Мнениеот Dr Miroslava Doseva » 12 Юли 2012, 00:45

krisibg написа:Здравейите Др.Досева,Проблема ми е следния Аз сам на 14 години Бях на састезание и там се разболях пих скрежина студена кола и т.н 2 дни след това забелязвам кашлица , прибрах се от састезанието и започнах лечения започнах със силен антибиотик азитрокс, сас сироп проспан, не ми мина отидох си при личния лекар тя ме преслуша прати ме на снимка видя я и каза че няма нищо сериозно исписа ми аугментин на хапчета и някакво противоалергично лекарство и от него не ми мина също пих авипек,Та мисълта ми е вече кашлям от 2 седмици много се притеснявам какво да направя ? :oops:

Здравейте "krisibg",

Моля да ме извините, че се забавих с отговора!!! Дано все още мога да ви помогна със съвет.
Добре е, че сте се консултирали с личния си лекар. Прегледът от медицински специалист е препоръчителен винаги, с оглед да не се пропусне по-сериозен здравен проблем.
Антибиотиците, противокашличните и противоалергичните средства са достатъчни за подобен проблем като вашия. Но все пак, искам да попитам каква е кашлицата- суха или с отделяне на храчки (ако е с храчки какъв цвят са); през нощта кашлицата засилва ли се или е само през деня; имате ли някакви алергии, а температура???
Препоръчително е по време на лечение с антибиотици или след това да се приемат пробиотици, които да възстановят нормалната чревна флора (напр. Линекс, Лактофлор, Био Баланс и др.). Подходящо във вашия случай е и приемането на имуностимулатори и/или витамини (напр. Есберитокс Н, коластра и др.).
Ако сте приемали правилно предписаните ви медикаменти, би трябвало състоянието ви да се подобрява. И все пак, ако кашлицата не се повлияе до 3-4 седмици с медикаменти, консултирайте се отново с вашия лекар и си направете изследвания.

С пожелание за бързо оздравяване,
Д-р Мирослава Досева
Dr Miroslava Doseva

Мнениеот Dr Miroslava Doseva » 12 Юли 2012, 01:09

kambanka41 написа:Здравейте др.Досева!
Дозата ми от 100 мг еутирокс се оказа силна и ТСХ падна на 0,03 от 10,44 за един месец.Имах всички симптоми на предозиране тремор изпотяване превъзбудена,лекарката ми намали дозата на 75 но пак не се чувствах добре и сама си намалих дозата на 50 мг т.е хапчето от 100 пия по половинка.Другата ми тревога е изследванията на дъщеря ми.Има проблем с цикъла-нередовен.При кръвните се установи че има завишени антитела ТАТ 165 при стойности 115 предстои ни ехограф.Иначе Тсх е 1,76 в норма и другите хормони също само един полов хормон е извън норми името не запомних но прочетох че той служи за образуването на яйциклетките.Притеснявам се детето ми да не развие Хашимото

Здравейте kambanka41,

Правилната доза на Еутирокс е тази, която е най-подходяща за вашия конкретен случай, т.е. дозата, с която вие ще се чувствате добре. Важно е само да не забравяте да изследвате хормоните на определено време, за да се следи реакцията на организма към лекарството.
Що се отнася до дъщеря ви, мога да разбера притесненията ви като майка. И все пак не губете надежда! Напоследък, много млади момичета имат нередовна менструация. Не всички гинеколози, обаче приемат това за проблем, освен разбира се ако не се докаже противното! Ето защо хормоналните изследвания са задължителни.
Моят съвет относно дъщеря ви е консултация с гинеколог и ендокринолог и динамично проследяване на състоянието с времето.

Не губете вяра,
Д-р Мирослава Досева
Dr Miroslava Doseva

Мнениеот padrito » 24 Авг 2012, 14:19

Здравейте д-р Досева,
Аз съм на 30 год. и преди 3-4 месеца имах повишено кръвно налягане 160/100 . Направих си пълни изследвания ПКК и холестерол - всичко наред, ходих при кардиолог - всичко е наред, ехография на всички вътрешни органи и щит.жлеза - всичко наред. Изписаха ми седатив пс, взимах го около месец и се оправих. Сега нямам проблеми.
Въпросът ми е следния: мога ли да приемам КРЕАТИН монохидрат и има ли някаква опастност след този случай. Ходя на фитнес (любителски) от около 12 години тренирам и съм приемал и друг път протеин и креатин. От 3-4 години съм спрял тренировки, но мисля пак да спортувам. Сега съм около 75 кг, а като трнирах преди бях около 85 кг.
Благодаря Ви предварително за отговора.
padrito

Проблем с дишането

Мнениеот black–mal4o » 24 Авг 2012, 18:06

Здравейте, д-р Досева!
На 22 години съм, 55кг. (скоро не съм отслабвала драстично, ваш колега ме попита и за това) и от известно време(няколко седмици вече) имам проблем с дишането. Ходих при ваш колега в спешен кабинет, според него било на психична основа всичко, но аз не виждам причина за такъв проблем.
Всичко започна преди няколко седмици. В работата ми е много задушно и колегите ми както и аз започнаха да забелязат, че имам проблем с дишането. Вдишвам и издишам въздух, но сякаш той не ми е достатъчен и през известен интервал от време (от няколко секунди до няколко минути) изпитвам нужда да поема дълбоко въздух, но това помага само за момент и след малко пак трябва да го направя. Понякога когато се опитвам да поема въздух по този начин се стига до лека болка и стягане в областта на гърдите по скоро отляво. Нощем ми се случва да не мога да заспя или да се събудя от нужда да си поема дъх. Направи ми впечатление, че когато се прозявам, сякаш ми е по-лесно да поема желаното количество въздух.
Бях на почивка десетина дни и ми забелязах, че симптомите бяха почти изчезнали, през деня се чувствах добре, само когато лягах или ставах от сън (както инощем докато спя) чувствах отново това леко задушаване. С прибирането ми обратно вкъщи преди 2 дни симптомите се появиха отново и не са изчезвали.
Когато ходих на лекар преди почивката ме преслуша хубаво и каза че не чува проблем, направи ми екг и ме прати на белодробна снимка и там се оказа че няма нищо, за това ми предписа Thioridazin 2х1т. и каза че щяло да ми помогне, но след като прочетох листовката се отказах да го пробвам дори. Опитах с мента, глог и валериан, ако е на психична основа трябваше да ме успокои предполагам- е , не стана. Дори не мисля че е на психическа основа, защото в момента нищо не ме притеснява или тормози...
Надявам се да получа скоро отговор от вас
С уважение: Христова
black–mal4o

Re: Проблем с дишането

Мнениеот Dr Miroslava Doseva » 30 Авг 2012, 02:53

black–mal4o написа:Здравейте, д-р Досева!
На 22 години съм, 55кг. (скоро не съм отслабвала драстично, ваш колега ме попита и за това) и от известно време(няколко седмици вече) имам проблем с дишането. Ходих при ваш колега в спешен кабинет, според него било на психична основа всичко, но аз не виждам причина за такъв проблем.
Всичко започна преди няколко седмици. В работата ми е много задушно и колегите ми както и аз започнаха да забелязат, че имам проблем с дишането. Вдишвам и издишам въздух, но сякаш той не ми е достатъчен и през известен интервал от време (от няколко секунди до няколко минути) изпитвам нужда да поема дълбоко въздух, но това помага само за момент и след малко пак трябва да го направя. Понякога когато се опитвам да поема въздух по този начин се стига до лека болка и стягане в областта на гърдите по скоро отляво. Нощем ми се случва да не мога да заспя или да се събудя от нужда да си поема дъх. Направи ми впечатление, че когато се прозявам, сякаш ми е по-лесно да поема желаното количество въздух.
Бях на почивка десетина дни и ми забелязах, че симптомите бяха почти изчезнали, през деня се чувствах добре, само когато лягах или ставах от сън (както инощем докато спя) чувствах отново това леко задушаване. С прибирането ми обратно вкъщи преди 2 дни симптомите се появиха отново и не са изчезвали.
Когато ходих на лекар преди почивката ме преслуша хубаво и каза че не чува проблем, направи ми екг и ме прати на белодробна снимка и там се оказа че няма нищо, за това ми предписа Thioridazin 2х1т. и каза че щяло да ми помогне, но след като прочетох листовката се отказах да го пробвам дори. Опитах с мента, глог и валериан, ако е на психична основа трябваше да ме успокои предполагам- е , не стана. Дори не мисля че е на психическа основа, защото в момента нищо не ме притеснява или тормози...
Надявам се да получа скоро отговор от вас
С уважение: Христова

Здравейте black-mal4o,

Благодаря за въпроса! Радвам се, че направените изследвания - ЕКГ и рентген на бял дроб, са нормални, с което най-вероятно причината за оплакванията ви не е органична.
Влияние върху сърдечната и дихателна честота оказват както положителните, така и отрицателните емоции. Ето защо при стрес или натоварване, семейни проблеми, хронично недоспиване, физическа и/или психическа умора, тялото ви реагира със симптомите, които описвате. Явно се нуждаете от почивка, от смяна на средата!!! Почивката ви се е отразила добре, не сте имали този проблем, което показва, че организма ви се нуждае от релакс (спокойствие).
Употребата на медикаменти като Atarax, Deanxit, Thioridazin и др. имат свое място при лечението на промяна в настроението. Кратката употреба на такова лекарство не е опасна. Не бива да се страхувате!
Моят съвет към вас е - след като ви е направен преглед, който изключва органично заболяване, да си направите почивка, да се опитате да разберете кое провокира тези симптоми, или да опитате с Deanxit 1-2т. дневно и ако няма резултат, отново да се консултирате с личния си лекар!

Желая ви здраве и повече усмивки,
Д-р Досева
Dr Miroslava Doseva

Мнениеот Надежда » 11 Сеп 2012, 18:43

Здравейте д-р Досева,

Въпроса ми е следния. По разни причини най-общо казано да ги нарека интуитивни, нещо ме накара да направя проверка какви дейности и диагнози е вписал като извършени в архива спрямо мен бившия ми личен лекар.

Открих няколко неща които се разминават с истината, но най-шокиращото за мен бе че съм имала - А15.3 Туберкулоза на белите дробове, потвърдена с неуточнени методи. от началото на 2009 година
Разбира се нямам подобно нещо(нито лекар, нито аз съм си откривала подобен проблем).....но дори и да имам личния ми лекар никога не ми е правил никакви изследвания и аз никога не съм му предоставяла нито той е искал такива направени по моя инициатива, нито пък сме събеседвали по подобен въпрос(белодробни проблеми), тъй че няма основания да вписва такава диагноза.

А дори и човек да има туберкулоза на белите дробове е нормално лекаря да го информира и съответно да протече лечение, а не да научава след 3,5 години при случайна проверка.

Та ще пиша до здравната каса да го махнат това МКБ А15.3, обаче вероятно трябва да им дам доказателства че нямам подобно нещо.
Поразрових се тук там, нямам нито време нито излишни финансови средства да правя всичките изследвания които изпрочетох заради нечие надписване на дейности или незнам точно какво......а кои са достатъчните изследвания(условия) за отхвърляне на туберкулоза на белите дробове много не ми става ясно.

Имам снимка на бели дробове от април 2012, според която всичко е в норма за възрастта. Тя достатъчна ли е и ако не е, какво ще ме посъветвате за да отхвърля такава диагноза?
Надежда

Мнениеот Dr Miroslava Doseva » 18 Сеп 2012, 14:15

padrito написа:Здравейте д-р Досева,
Аз съм на 30 год. и преди 3-4 месеца имах повишено кръвно налягане 160/100 . Направих си пълни изследвания ПКК и холестерол - всичко наред, ходих при кардиолог - всичко е наред, ехография на всички вътрешни органи и щит.жлеза - всичко наред. Изписаха ми седатив пс, взимах го около месец и се оправих. Сега нямам проблеми.
Въпросът ми е следния: мога ли да приемам КРЕАТИН монохидрат и има ли някаква опастност след този случай. Ходя на фитнес (любителски) от около 12 години тренирам и съм приемал и друг път протеин и креатин. От 3-4 години съм спрял тренировки, но мисля пак да спортувам. Сега съм около 75 кг, а като трнирах преди бях около 85 кг.
Благодаря Ви предварително за отговора.

Здравейте padrito,

Съжалявам, че се забавих с отговора, но не знам как, досега не съм видяла въпроса?!
Първо ще започна с въпрос: Повишеното кръвно налягане - еднократно ли беше или в продължение на по-дълго време? Защото ако повишените стойности на артериалното кръвно налягане са случайни (инцидентни), при нормални изследвания (каквито са при вас), то най-често причината е в психо-емоционалната сфера. Седатиф ПС е хомеопатичен препарат, който се предписва в подобни ситуации. Той е без странични ефекти, може да се приема дълго и има добър ефект.
За креатина, какво да ви кажа...няма как да няма странични ефекти, като всяко химично вещество. Най-често те са от страна на бъбреците, черния дроб и панкреаса, и разбира се след дълга употреба и в резултат на високи дози. Ако вие нямате проблеми с тези органи (хронични заболявания), не би следвало да е има проблем да приемате креатин, но в позволените дози. И все пак, следете артериалното си кръвно налягане и ако има проблем, отново потърсете лекарско мнение.

Д-р М.Досева
Dr Miroslava Doseva

Мнениеот Снежана » 08 Окт 2012, 10:23

Здравейте, д-р Досева, от известно време усещам пробождаща болка в сърдечната област. Рязко ме пробожда и така няколко секунди, след което ме отпуска и всичко е наред. Но тази вечер се събудих от силна болка два пръста под двете ключични кости. Пробожда ме силно навътре като натъртено, не съм се удряла. Има ли място за притеснения и мога ли да се съмнявам, че имам някакво сърдечно заболяване?
Снежана

ПредишнаСледваща

Назад към Архив