Прегряване и топлинен удар

Долекарска помощ при спешни случаи!!! Ръководства за първа помощ при спешни случаи.

Прегряване и топлинен удар

Мнениеот Dr Violina Todeva » 26 Юни 2011, 20:43

Прегряването и топлинният удар се дължат на повишаване на температурата на тялото. Топлинният удар се нарича още и слънчев удар и обикновено се предхожда от прегряване.

Топлинният удар е остро настъпващо, животозастрашаващо състояние, при което терморегулаторната система на организма не може да се справи с излагането на високи температури или повишеното образуване на топлина в организма или в комбинация и от двете. Това повишаване на температурата може да доведе до увреждане на жизнено важни органи и крие сериозен риск за здравето. Освен това може да бъде фатално и изисква спешна и незабавна помощ.


Какво може да предизвика прегряване или топлинен удар?

При висока температура тялото се освобождава от излишната топлина като се увеличава кръвоснабдяването на кожата, потоотделянето и дишането. В някои случаи тези механизми могат да се нарушат, което може да доведе до прегряване и топлинен удар.

При повишаване на температурата над нормалните нива контролният център в хипоталамуса на мозъка изпраща сигнали, които водят до разширяване на кръвоносните съдове на кожата. Това увеличава кръвотока, а от там и отделянето на топлина през кожата. Ако това не е достатъчно, за да се постигне оптимална температура, потните жлези започват да функционират и да се отделя пот, която охлажда кожата.

Ако околната температура е твърде висока, тогава не може да настъпи охлаждане само от преминаването на по-голямо количество кръв през кожата. Освен това при загубата на течности чрез потенето се намалява обема на телесните течности и телесната температура отново се покачва. Ако тялото продължи да образува повече топлина, отколкото е в състояние да отдели, тогава температурата на тялото може да достигне до критични и застрашаващи живота стойности и да предизвика топлинен удар.

Прегряване и топлинен удар обикновено възникват след излагане на високи температури – при работа при много високи температури, тежка физическа активност, най-вече през лятото. Може да възникне и при заболявания, които протичат с висока температура.

Влошаващи фактори могат да бъдат консумирането на алкохол, прехранването, прекаляване с облеклото и високата влажност на околната среда.


Кои са симптомите на прегряване и топлинен удар?

Много често симптомите могат да имитират и инфаркт, а нерядко при хора, които са с повишен риск след прегряване възниква инфаркт.

Симптомите на прегряване са:

• Гадене

• Повръщане

• Умора

• Слабост

• Главоболие

• Мускулни болки или крампи

• Виене на свят

• Диария

• Промяна в цвета на урината

• Усилено потене

При някои хора може да настъпи топлинен удар, без да е имало симптоми на прегряване.

Симптомите на топлинен удар са:

• Бързо повишаване на телесната температура – до 41 C и повече

• Ускоряване на пулса

• Затруднено дишане

• Липса на потене със зачервена и суха кожа

• Разширяване на зениците

• Странно поведение, объркване, дезориентация, халюцинации

• Припадъци, гърчове

• Загуба на съзнание

• Кома


Какви са рисковете и кой е изложен на по-висок риск от прегряване или топлинен удар?

Топлинният удар е по-тежка форма на прегряване. Обикновено прегряването протича по-леко. Топлинният удар е състояние, което изисква спешна помощ, защото крие сериозен риск за живота и здравето.

Нормално тялото в резултат от метаболизма произвежда топлина, която е в състояние да излъчи през кожата с потенето. При много висока температура, влажност на въздуха или извършване на тежка физическа дейност на открито под слънцето организма не може да се освободи от топлината и телесната температура силно се покачва – дори над 41 C. Друга причина за топлинния удар може да бъде дехидратацията, защото при дехидратация човек не може да се поти, с такава скорост, каквато е необходима, за да се отдели излишната топлина и телесната температура се покачва.

Най-податливи на топлинен удар са:

Бебетата и малките деца.

Възрастните хора.

• Хора с хронични заболявания на вътрешните органи - на сърдечносъдовата система – атеросклероза, сърдечна недостатъчност, артериална хипертония; на белите дробове; на бъбреците, захарен диабет.

Спортисти на открито – бягане, футбол, колоездене.

• Хора, извършващи физическа дейност на открито.

Алкохолици.

• Хора с някои видове кожни заболявания – вродена липса на потни жлези, склеродермия, ектодермална дисплазия.

• Хора, приемащи определени лекарства, които въздействат на терморегулацията – атропин, някои антидепресанти и антипсихотици, някои бета-блокери, диуретици и лекарства за лечение на Паркинсон.


Топлинният удар при деца

Така, както възрастните са изложени на висок риск от прегряване и топлинен удар, така и при бебетата и малките деца рискът също е много висок. Те все още нямат добре функциониращи регулаторни механизми, както и добре развити потни жлези.

Най-често пострадали деца от топлинен удар са такива, които са попаднали в отключен автомобил и в играта се заключат. Температурата в заключен автомобил може да достигне до много високи стойности, които са изключително опасни за децата.

Малките деца много по-рядко получават прегряване или топлинен удар на открито, защото обикновено родителите ги предпазват от директно излагане на слънце. В тези случаи рискът се дължи на прекаляването с дрехите или завивките.

При по-големите деца и тинейджърите риск от прегряване или топлинен удар има при тези, които спортуват летните месеци на открито – като футбол, лека атлетика, колоездене.


Какво може да направите сами при прегряване или топлинен удар?

Пострадалите от прегряване или топлинен удар трябва да получат помощ много бързо, за да се избегнат сериозни последствия и увреждания на организма.

Охлаждането е първата и най-важна стъпка за овладяване на състоянието.

Преместете пострадалият на сенчесто и прохладно място.

Свалете дрехите и напръскайте със студена вода или поставете студени компреси най-вече под мишниците и слабините. Ако е възможно може да се вземе студен душ.

• Осигурете вентилация – това може да стане дори само ако развявате вестник. Това ще улесни отделянето на топлина от тялото.

• Може леко да повдигнете краката.

• Ако е възможно или в момента, в който стане възможно трябва да се приема студена вода или други охладени напитки, несъдържащи алкохол или кофеин. Това е възможно само ако не е загубено съзнание и не е увредено психичното състояние.

Измервайте температурата и я следете непрекъснато. Не спирайте с охлаждането, докато не се достигне телесна температура 38,5 С. Рязкото спадане на температурата под 38,5 – 38 С не е желателно. Ако температурата започне да се покачва възстановете охлаждането.

Не забравяйте да се обадите на спешна помощ! Ако се забави пристигането и може да получите ценни съвети какво бихте могли да направите.


Кога да потърсите лекар?

Ако Вие или пострадал около Вас има някое от следните оплаквания незабавно потърсете лекар или се обадете на спешна помощ:

• Повишаване на телесната температура 41 C или повече.

• Затруднено дишане.

• Мускулни крампи.

• Объркване, дезориентация, халюцинации.

• Припадък.

• Кома.


Лечение на прегряване и топлинен удар

Лечението зависи от тежестта на състоянието. Топлинният удар е състояние, което изисква спешна помощ и ако имате съмнение, че някой е пострадал от топлинен удар незабавно се обадете на спешна помощ или откарайте пострадалият в спешен център. Основната цел на лечението е да се понижи телесната температура, колкото е възможно по-бързо. Ето защо докато се изчака пристигането на спешна помощ може да следвате инструкциите за оказване на първа помощ.

При силно дехидратиране или усложняване на придружаващо заболяване може да се наложи приемане в болница и прилагане на интравенозни инфузии (вливане на течности), както и активно лечение за овладяване на подлежащото заболяване. Температурата и кръвното налягане ще бъдат под непрекъснат контрол. Възможно е да Ви направят изследвания на кръв и урина.


Как да се предпазите от прегряване или топлинен удар?

За да избегнете появата на сериозни усложнения или увреждания на органи най-добре е да не се допуска, както топлинен удар, така и прегряване.

Двете най-важни стъпки, за предпазване от прегряване и топлинен удар са да:

• Избягвате дехидратиране и да

• Избягвате тежка физическа активност на открито при слънчево и влажно време.


Ако е необходимо да извършвате физическа активност на открито и горещо или просто възнамерявате да постоите на плажа или басейна, или да правите барбекю през дена, или да покарате колело може да следвате някои указания:

Приемайте достатъчно течности, без да чакате да усещате жажда.

Избягвайте напитките, които съдържат алкохол или кофеин.

• Яжте плодове – динята е особено полезна.

• Осигурявайте си чести почивки на хладно и сенчесто място.

Носете шапка с широка периферия и светли, леки дрехи.

Избягвайте да сте навън в часовете с най-високи температури.

• Дръжте децата под контрол и не допускайте да попаднат в колата.

• Ако сте край басейна или морето не пропускайте да влизате във водата.

• Ако приемате лекарства и планирате почивка на море се консултирайте с Вашия лекар дали тези лекарства повлияват терморегулацията на организма.

• Осигурете си слънцезащитен крем, за да избегнете слънчево изгаряне.


Прогноза при прегряване и топлинен удар

Прегряването не е животозастрашаващо състояние, освен, ако не доведе до топлинен удар. Ако охлаждането не доведе до резултат, рискът от прогресиращо и силно повишаване на температурата е много голям и може да настъпи смърт до половин час. При някои хора смърт може да настъпи няколко седмици след инцидента и да се дължи на възникване на сърдечна или бъбречна недостатъчност. За съжаление процента на смъртните случаи от топлинен удар е около 10 %. Не са малко и случаите на сериозни трайни увреждания на вътрешни органи – сърце, бъбреци, черен дроб.
д-р Виолина Тодева
Специалист Дерматология, Венерология и Естетична Дерматология
www.todeva.com
violina@todeva.com
+ 359 88 7 851 865
Аватар
Dr Violina Todeva
Модератор
 
Мнения: 3248
Регистриран на: 29 Мар 2011, 14:41

Re: Прегряване и топлинен удар

Мнениеот totka_lukanova » 19 Авг 2011, 16:48

А ако прегряването започне да се лекува като за настинка, вирусно заболяване или нещо подобно, защото симптомите са сходни? Тогава може ли да настъпят някакви усложнения и да се изостри състоянието на човек?
totka_lukanova
 
Мнения: 224
Регистриран на: 27 Апр 2011, 14:40

Re: Прегряване и топлинен удар

Мнениеот Dr Violina Todeva » 22 Авг 2011, 14:26

totka_lukanova написа:А ако прегряването започне да се лекува като за настинка, вирусно заболяване или нещо подобно, защото симптомите са сходни? Тогава може ли да настъпят някакви усложнения и да се изостри състоянието на човек?


Наистина голяма част от симптомите са идентични - гадене, повръщане, слабост, потене, но пострадалите сами свързват оплакванията с престой на места с висока температура, а би следвало като се потърси и лекар особено след като подробно се разпита пострадалия и/или неговите близки да се постави правилната диагноза.
д-р Виолина Тодева
Специалист Дерматология, Венерология и Естетична Дерматология
www.todeva.com
violina@todeva.com
+ 359 88 7 851 865
Аватар
Dr Violina Todeva
Модератор
 
Мнения: 3248
Регистриран на: 29 Мар 2011, 14:41

Re: Прегряване и топлинен удар

Мнениеот varlam » 29 Юни 2020, 21:03

Здравейте!
По какъв начин влияе прегряването на кръвното - сваля ли го или го вдига? Нормално ли е да има много ниско кръвно, съчетано с всички останали симптоми?
varlam
 
Мнения: 188
Регистриран на: 08 Апр 2011, 15:55


Назад към Първа помощ

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта