Dr Rumen Tulev написа:mizzler написа:mizzler написа:Здравейте Д-р Румен Тулев,
Имам лобуларна карцинома около 7 см, естроген и прогестерон позитивни. Откриха тумора много късно, защото на мамографа и ултразвука нищо не се виждаше. Как е възможно това? За сега ми е известно, чеимам метастази в най-близките лимфни възли, но другаде в тялото не са открити. Операция още не ми е направена. Вие какво лечение бихте ми препоръчали? От Ваш опит какъв шанс имам за излекуване в моята ситуация?
С уважение,
Иванова
Здравейте!
В онкологично заведение, се извършва стадиране на заболяването. На Онкологичен комитет се прави план на лечението. Във вашия случай се започва с предоперативна полихимиотерапия, последваща операция. Поведението след това се определя от хистологичния вариант, засегнатите лимфни възли, хормоналните рецептори и Хер- рецептори. Карциномътна гърдата е една от най-лечимите онкологични заболявания. Така, че имате голям шанс да се излекувате трайно, но е необходимо, т.н. комплексно лечение.
Здравейте Д-р Румен Тулев,
Благодаря Ви за отговора. За да намаля тумора ми бяха предложени 2 терапии: ендокринна( тамоксифен+золадекс) и химиотерапия(epirubicin and cyclophosphamide+taxol). Понеже ми е известно, че лобуларния карцином не се поддава много добре на химиотерапия избрах ендокринната терапия. След преглед ми казаха, че всъщност съм намалила тумора, но много малко и пак настояха за химиотерапия. Въпросът ми е според Вас това ли е най подходящата комбинация? Каква друга алтернатива имам? Искам да направя тест, който да покаже кои лекарства ще ми повлиаят( chemosensitivity assay ). Много държа на такъв тест. Вие какво бихте ми препоръчали? Знам, че за сега няма тест, който да дава 100% гаранция, но въпреки това предпочитам да го направя преди да започна химиотерапия.
Поздрави, Иванова