Д-р Румен Тулев- специалист по хирургия и онкология

Стари, неактуални, заключени теми.

Re: лобуларна карцинома около 7 см

Мнениеот mizzler » 04 Апр 2013, 13:03

Dr Rumen Tulev написа:
mizzler написа:
mizzler написа:Здравейте Д-р Румен Тулев,
Имам лобуларна карцинома около 7 см, естроген и прогестерон позитивни. Откриха тумора много късно, защото на мамографа и ултразвука нищо не се виждаше. Как е възможно това? За сега ми е известно, чеимам метастази в най-близките лимфни възли, но другаде в тялото не са открити. Операция още не ми е направена. Вие какво лечение бихте ми препоръчали? От Ваш опит какъв шанс имам за излекуване в моята ситуация?
С уважение,
Иванова

Здравейте!
В онкологично заведение, се извършва стадиране на заболяването. На Онкологичен комитет се прави план на лечението. Във вашия случай се започва с предоперативна полихимиотерапия, последваща операция. Поведението след това се определя от хистологичния вариант, засегнатите лимфни възли, хормоналните рецептори и Хер- рецептори. Карциномътна гърдата е една от най-лечимите онкологични заболявания. Така, че имате голям шанс да се излекувате трайно, но е необходимо, т.н. комплексно лечение.

Здравейте Д-р Румен Тулев,

Благодаря Ви за отговора. За да намаля тумора ми бяха предложени 2 терапии: ендокринна( тамоксифен+золадекс) и химиотерапия(epirubicin and cyclophosphamide+taxol). Понеже ми е известно, че лобуларния карцином не се поддава много добре на химиотерапия избрах ендокринната терапия. След преглед ми казаха, че всъщност съм намалила тумора, но много малко и пак настояха за химиотерапия. Въпросът ми е според Вас това ли е най подходящата комбинация? Каква друга алтернатива имам? Искам да направя тест, който да покаже кои лекарства ще ми повлиаят( chemosensitivity assay ). Много държа на такъв тест. Вие какво бихте ми препоръчали? Знам, че за сега няма тест, който да дава 100% гаранция, но въпреки това предпочитам да го направя преди да започна химиотерапия.

Поздрави, Иванова
mizzler

Мнениеот mizzler » 04 Апр 2013, 14:01

Dr Rumen Tulev написа:
mizzler написа:
mizzler написа:Здравейте Д-р Румен Тулев,
Имам лобуларна карцинома около 7 см, естроген и прогестерон позитивни. Откриха тумора много късно, защото на мамографа и ултразвука нищо не се виждаше. Как е възможно това? За сега ми е известно, чеимам метастази в най-близките лимфни възли, но другаде в тялото не са открити. Операция още не ми е направена. Вие какво лечение бихте ми препоръчали? От Ваш опит какъв шанс имам за излекуване в моята ситуация?
С уважение,
Иванова

Здравейте!
В онкологично заведение, се извършва стадиране на заболяването. На Онкологичен комитет се прави план на лечението. Във вашия случай се започва с предоперативна полихимиотерапия, последваща операция. Поведението след това се определя от хистологичния вариант, засегнатите лимфни възли, хормоналните рецептори и Хер- рецептори. Карциномътна гърдата е една от най-лечимите онкологични заболявания. Така, че имате голям шанс да се излекувате трайно, но е необходимо, т.н. комплексно лечение.

Здравейте Д-р Румен Тулев,

Благодаря Ви за отговора. За да намаля тумора ми бяха предложени 2 терапии: ендокринна( тамоксифен+золадекс) и химиотерапия(epirubicin and cyclophosphamide+taxol). Понеже ми е известно, че лобуларния карцином не се поддава много добре на химиотерапия избрах ендокринната терапия. След преглед ми казаха, че всъщност съм намалила тумора, но много малко и пак настояха за химиотерапия. Въпросът ми е според Вас това ли е най подходящата комбинация? Каква друга алтернатива имам? Искам да направя тест, който да покаже кои лекарства ще ми повлиаят( chemosensitivity assay ). Много държа на такъв тест. Вие какво бихте ми препоръчали? Знам, че за сега няма тест, който да дава 100% гаранция, но въпреки това предпочитам да го направя преди да започна химиотерапия.

Поздрави, Иванова
mizzler

Мнениеот Dr Rumen Tulev » 05 Апр 2013, 17:47

Здравейте!
Хормонотерапията не е алтернатива на химиотерапията особенно във вашия случай, а допълващо лечение, част от комплексното лечение. Такъв тест за който говорите не знам да се прави в България. При тумор, който не е отстранен, наличието или липсата на ефект от дадена химиотерапевтична комбинация, се вижда от промяната на големината на тумора по време на терапията.
Погрешно ви е мнението, че лобуларния карцином не се повлиява от химиотерапия. Във вашия случай - авансирал карцином на гърдата с лимфни метастази, химиотерапията няма алтернатива.
Dr Rumen Tulev

Re: Д-р Румен Тулев- специалист по хирургия и онкология

Мнениеот ina ilieva lefterova » 10 Апр 2013, 09:28

здравеите,пиша ви направо хистологи4ниа резултат;инванзивен дуктален карцином.траен-като гефрира.ихх;ер-67-100процента-5силно оцветен3.pr-70процента-3 силно оцветен3.her2-позитивна3+.шанс за отговор при хормоналноле4ение-75 процента.от изследвани 13 броя лимфни вазли ,в 7 от тях се попадна на на масивни метастази от инванзивен дуктален карцином. биохимиата-urea-7.8 gluc-6.6 fibronogen-4.0 bri5-3ag 17,43 cea--2,49 urina sediment;15-18 levkocita pl.epit.k-ka cue-30.насо4ена е за ла4етерапиа,това са резултатите на свекарвами която е на 78 год.и направихме операциа на гардатата и я сахраниха.искам да ви попитам има ли шанс за отцеляване тя има и гонантроза и коксартроза високо кравно пие лекарстжа но с тях дори то е 160-90.ште сам ви много благодарна да ми отговорите директно защото се лутаме и незнаем какво да о4акваме,никои нищо не казва.знаем 4е положението не е розожо ваобще ,но до каква степен никои не казва.благодариа предварително.
ina ilieva lefterova

Мнениеот Dr Rumen Tulev » 11 Апр 2013, 06:25

ina ilieva lefterova написа:здравеите,пиша ви направо хистологи4ниа резултат;инванзивен дуктален карцином.траен-като гефрира.ихх;ер-67-100процента-5силно оцветен3.pr-70процента-3 силно оцветен3.her2-позитивна3+.шанс за отговор при хормоналноле4ение-75 процента.от изследвани 13 броя лимфни вазли ,в 7 от тях се попадна на на масивни метастази от инванзивен дуктален карцином. биохимиата-urea-7.8 gluc-6.6 fibronogen-4.0 bri5-3ag 17,43 cea--2,49 urina sediment;15-18 levkocita pl.epit.k-ka cue-30.насо4ена е за ла4етерапиа,това са резултатите на свекарвами която е на 78 год.и направихме операциа на гардатата и я сахраниха.искам да ви попитам има ли шанс за отцеляване тя има и гонантроза и коксартроза високо кравно пие лекарстжа но с тях дори то е 160-90.ште сам ви много благодарна да ми отговорите директно защото се лутаме и незнаем какво да о4акваме,никои нищо не казва.знаем 4е положението не е розожо ваобще ,но до каква степен никои не казва.благодариа предварително.

Здравейте!
Възможно най- лошата комбинация за това туморно заболяване. Не е трябвало да съхранявате гърдата. По принцип химиотерапия и херцептин се правят, но при по млади жени. При запазване на гърдата, задължително - лъчетерапия. Всичко зависи от общото състояние. Хормонотерапия задължително. При положителни хер рецептори, херцептина е без алтернатива, но предполагам заради възрастта, няма да го назначат. Ако можете да го издействате, от онкологичния център по район, да предпишат херцептина, това най дълго може да подобри състоянието на жената.
Dr Rumen Tulev

Мнениеот virdjinia » 16 Апр 2013, 20:17

Здравейте, д-р Тулев!
Преди 9 дни оперираха майка ми по метода Вертхайм. Имаше рак на матката. Много ще съм благодарна,ако ми кажете дали е нормално все още да вдига температура всеки ден. Знам ,че в първите дни е нормално да се вдига,но тя все още има ,като вечер стига до 38 градуса. Другото ни притеснение е че има 4 дренажа,които още немогат да се махнат,тъй като се отделят белтъци или лимфна течност,незнам точно каква е тази течност. Притеснително ли е това,че вече е 10 ден и все още се отделя не малко течност в дренажите?
Благодаря Ви предварително!
virdjinia

Мнениеот milenski777 » 18 Апр 2013, 00:56

Здравейте, д-р Тулев.

Много ще ви бъда благодарен, ако кажете мнението си за лечението и шансовете на моята майка, която на 50-годишна възраст беше диагностицирана с HER2 позитивен карцином.

Туморът беше отстранен оперативно и е 2 см. Лимфните възли бяха изрязани, но резултатите сочат, че те не са били засегнати. Туморът обаче е 3+ позитивен.

Ще напиша и каквото мога да разбера от имунохистохимичното изследване:
ЕR - до 33% от туморните ядра маркси... (за съжаление не разбирам написаното след това) слабо - 4 точки
PR - до 20% от туморните ядра, и маркси....(не разбирам какво точно пише) слабо - 3 точки
Шанс за отговор - 20%

Много ме интересува какво лечение би повлияло най-добре. Приемът на херцептин възможно най-бързо ли трябва да започне, защото си мисля, че всяка минута е ценна. Също така много моля да ми кажете това много лоша диагноза ли е или все пак има светлина в тунела?

Благодаря ви от все сърце
milenski777

Мнениеот stoianivanov » 26 Апр 2013, 18:08

Здравейте, д-р Тулев.

Леля ми, 65 годишна, бе оперирана от рак на матката преди година. След това мина 2 курса химиотерапия и всичко мина добре. На 3 - 6 месеца ходи на профилактични прегледи, като и се взима кръв от пръста и ехограф ( на стомаха мисля или надолу). Не знам обаче, до колко са надеждни тези прегледи. В смисъл на 100% ли дават отговор - има или няма разсейки\метастази или какъвто и да е рецидив? Както и да е - резултатите са много добри всеки път. Сега, последният път, онколога ѝ каза, че вместо взимане на кръв, по-надежден метод е туморен маркер. И сега, последните прегледи - на ехографа всичко било чисто\идеално, но на тумор маркерите (CA 125) резултатите не са добри - 59.58 U/ml. Доколкото знам границата е 0-35 U/ml. 59.58 U/ml много ли е лошо? Леля ми имаше операция на кракът, преди 5- 6 месеца. Сложиха и тазобедрена става. Възможно ли е от операцията на крака, да дава отражение на резултатите от тумор маркерите? Така или иначе, чакаме онколога другата седмица да види резултатите и да каже, какво ще се предприема. Но ще съм благодарна, ако може и вие да дадете мнение, че цяла седмица, леля ми ще се побърка да мисли.

Благодаря ви предварително.
stoianivanov

Мнениеот vaska kalinova » 03 Май 2013, 20:39

Здравейте. От 2-3 месеца ме болят костите и по-специално областта около дясното коляно. Незнам дали има връзка, но имам топче до колянната капачка,за 1 година свалих 10 кг без причина, от около месец имам лека температура. Каква е вероятността да е рак и какво друго може да е? Благодаря.
vaska kalinova

Мнениеот Dr Rumen Tulev » 07 Май 2013, 21:43

virdjinia написа:Здравейте, д-р Тулев!
Преди 9 дни оперираха майка ми по метода Вертхайм. Имаше рак на матката. Много ще съм благодарна,ако ми кажете дали е нормално все още да вдига температура всеки ден. Знам ,че в първите дни е нормално да се вдига,но тя все още има ,като вечер стига до 38 градуса. Другото ни притеснение е че има 4 дренажа,които още немогат да се махнат,тъй като се отделят белтъци или лимфна течност,незнам точно каква е тази течност. Притеснително ли е това,че вече е 10 ден и все още се отделя не малко течност в дренажите?
Благодаря Ви предварително!

Извинявам се за късния отговор. Причината е отсъствие от страната. Надявам се че описаният проблем, за който пишете е отдавна отшумял. Често се случват такива проблеми с лимфорея и температура, което произтича от същността на операцията включваща и лимфна дисекция.
Dr Rumen Tulev

ПредишнаСледваща

Назад към Архив