07 Май 2013, 22:07
milenski777 написа:Здравейте, д-р Тулев.
Много ще ви бъда благодарен, ако кажете мнението си за лечението и шансовете на моята майка, която на 50-годишна възраст беше диагностицирана с HER2 позитивен карцином.
Туморът беше отстранен оперативно и е 2 см. Лимфните възли бяха изрязани, но резултатите сочат, че те не са били засегнати. Туморът обаче е 3+ позитивен.
Ще напиша и каквото мога да разбера от имунохистохимичното изследване:
ЕR - до 33% от туморните ядра маркси... (за съжаление не разбирам написаното след това) слабо - 4 точки
PR - до 20% от туморните ядра, и маркси....(не разбирам какво точно пише) слабо - 3 точки
Шанс за отговор - 20%
Много ме интересува какво лечение би повлияло най-добре. Приемът на херцептин възможно най-бързо ли трябва да започне, защото си мисля, че всяка минута е ценна. Също така много моля да ми кажете това много лоша диагноза ли е или все пак има светлина в тунела?
Благодаря ви от все сърце
07 Май 2013, 22:18
stoianivanov написа:Здравейте, д-р Тулев.
Леля ми, 65 годишна, бе оперирана от рак на матката преди година. След това мина 2 курса химиотерапия и всичко мина добре. На 3 - 6 месеца ходи на профилактични прегледи, като и се взима кръв от пръста и ехограф ( на стомаха мисля или надолу). Не знам обаче, до колко са надеждни тези прегледи. В смисъл на 100% ли дават отговор - има или няма разсейки\метастази или какъвто и да е рецидив? Както и да е - резултатите са много добри всеки път. Сега, последният път, онколога ѝ каза, че вместо взимане на кръв, по-надежден метод е туморен маркер. И сега, последните прегледи - на ехографа всичко било чисто\идеално, но на тумор маркерите (CA 125) резултатите не са добри - 59.58 U/ml. Доколкото знам границата е 0-35 U/ml. 59.58 U/ml много ли е лошо? Леля ми имаше операция на кракът, преди 5- 6 месеца. Сложиха и тазобедрена става. Възможно ли е от операцията на крака, да дава отражение на резултатите от тумор маркерите? Така или иначе, чакаме онколога другата седмица да види резултатите и да каже, какво ще се предприема. Но ще съм благодарна, ако може и вие да дадете мнение, че цяла седмица, леля ми ще се побърка да мисли.
Благодаря ви предварително.
07 Май 2013, 22:32
vaska kalinova написа:Здравейте. От 2-3 месеца ме болят костите и по-специално областта около дясното коляно. Незнам дали има връзка, но имам топче до колянната капачка,за 1 година свалих 10 кг без причина, от около месец имам лека температура. Каква е вероятността да е рак и какво друго може да е? Благодаря.
16 Май 2013, 18:42
Dr Rumen Tulev написа:stoianivanov написа:Здравейте, д-р Тулев.
Леля ми, 65 годишна, бе оперирана от рак на матката преди година. След това мина 2 курса химиотерапия и всичко мина добре. На 3 - 6 месеца ходи на профилактични прегледи, като и се взима кръв от пръста и ехограф ( на стомаха мисля или надолу). Не знам обаче, до колко са надеждни тези прегледи. В смисъл на 100% ли дават отговор - има или няма разсейки\метастази или какъвто и да е рецидив? Както и да е - резултатите са много добри всеки път. Сега, последният път, онколога ѝ каза, че вместо взимане на кръв, по-надежден метод е туморен маркер. И сега, последните прегледи - на ехографа всичко било чисто\идеално, но на тумор маркерите (CA 125) резултатите не са добри - 59.58 U/ml. Доколкото знам границата е 0-35 U/ml. 59.58 U/ml много ли е лошо? Леля ми имаше операция на кракът, преди 5- 6 месеца. Сложиха и тазобедрена става. Възможно ли е от операцията на крака, да дава отражение на резултатите от тумор маркерите? Така или иначе, чакаме онколога другата седмица да види резултатите и да каже, какво ще се предприема. Но ще съм благодарна, ако може и вие да дадете мнение, че цяла седмица, леля ми ще се побърка да мисли.
Здравейте!
Съжалявам за късния отговор. Причината е отсъствието ми от страната. Не става ясно от какво заболяване е оперирана леля ви. Туморния маркер CA 125 е маркер за рак на яйчника, а не за рак на матката. Операцията на тазобедрената става, не може да повлияе резултата на тум. маркер. Изследването на малкия таз и черния дроб с компютърна томография е по показателно за откриване на метастази в коремната кухина, от ехографията, но не може да се прилага често защото има облъчване.
16 Май 2013, 20:53
stoianivanov написа:Dr Rumen Tulev написа:stoianivanov написа:Здравейте, д-р Тулев.
Здравейте!
Съжалявам за късния отговор. Причината е отсъствието ми от страната. Не става ясно от какво заболяване е оперирана леля ви. Туморния маркер CA 125 е маркер за рак на яйчника, а не за рак на матката. Операцията на тазобедрената става, не може да повлияе резултата на тум. маркер. Изследването на малкия таз и черния дроб с компютърна томография е по показателно за откриване на метастази в коремната кухина, от ехографията, но не може да се прилага често защото има облъчване.
Рак на матката, като за всеки случай са ѝ махнали всичко - яйчници, матка, маточна шийка. Това ми каза леля. Последният път я гледаха на ехограф, предполагам долу, където са половите органи. Лекарят ѝ казал ''няма увеличение на лимфни възли и няма разсейки на малкия таз''. Обаче тумор маркерите CA 125, показват 59.58 U/ml. Началото на юни ще ѝ правят нови тестове с тумор маркери, за да видят, дали ще има нарастване на резултата. Радостин Дичев, шефът на онкото в Бургас и е казал, че повишените тумор маркери може да се дължат на всяко едно възпаление, било то дори и на зъб. Вие твърдите че не може. Сега какво да правим?
16 Май 2013, 21:51
16 Май 2013, 22:03
diana8712 написа:Здравейте д-р Тулев! Преди няколко дни ми откриха киста до лявата сливица, но доктора ми каза, че ако си остане толкова малка(колкото бобово зрънце) нямало да има нужда от премахването й! Въпроса ми към вас нормално ли е това и не трябва ли да се премахне и да се направи биопсия! Няма ли вероятност да е злокачествено образование? Благодаря Ви за отговора предварително!
17 Май 2013, 11:21
17 Май 2013, 17:16
raial написа:Здравейте, д-р Тулев!
Спешно се нуждая от съвет. Отнася се за майка ми, на която беше извършена тотална гастректомия преди 6 месеца, тъй като й откриха рак на стомаха. Нямаше ракови клетки в отстраните лимфни възли, но въпреки това й направиха 5 курса химиотерапия, сега предстои шести. По време на лечението й направиха два пъти изследване със скенер и не откриха никакви метастази поне на този етап.
Проблемът е, че много много рязко отслабна след операцията и продължава да слабее /след всеки курс химиотерапия/, тъй като много трудно се храни - не всички храни понася, чувства тежест и дискомфорт почти след всяко ядене.
Бихте ли ми дали съвет каква храна или хранителна добавка може да й се дава, за да повиши теглото си?
Благодаря предварително!
17 Май 2013, 21:02