Д-р Станимир Куюмджиев – стоматология и дентална медицина

В този фору можете да прочетете здравни съвети от лекари специалисти към потребители на форума, но не можете да задавате въпроси.

Д-р Станимир Куюмджиев – стоматология и дентална медицина

Мнениеот Dr. S. Koumdjiev » 07 Юни 2013, 15:01

Привет !
Аз съм д-р Станимир Куюмджиев от Пазарджик. Вие сте в този форум, за да споделите с мен, лекаря-специалист по дентална медицина, проблеми и въпроси от разните области на стоматологията. Ще се радвам да ви бъда полезен с над 35 - годишния си опит и безпристрастните си съвети, насоки или лечение. Разгледайте изредените за ваше улеснение дейности и питайте!
Устна хигиена и профилактика - почистване на зъбен камък с ултразвук,полиране на зъбите, проверка и консултации за меките околозъбни тъкани,ортодонтски насоки.
Терапевтична стоматология:
• Директни и индиректни естетични възстановявания (обтурации, пломби)
• Директни композитни фасети , инлеи (композитни и керамични).
• Кореново лечение с различни методики и системи.
• Отстраняване на счупени инструменти в кореновия канал
Хирургична стоматология:
• Екстракции (изваждане) на мъдреци и силно разрушени зъби
• Разкриване на ретинирани зъби с цел ортодонтско изтегляне
• Пародонтална хирургия - Елиминиране на пародонтални джобове, възстановяване на загубената кост чрез поставяне на костозаместващи материали
• Кистектомии (хирургично отстраняване на кисти)
• Отстраняване на малки доброкачествени образувания в устната кухина
Имплантология:
• Поставяне на вътрекостни и субпериостални импланти - разни системи и методики.
• Протезиране върху импланти с коронки и мостове
• Снемаеми протези с имплантно задържане
Парадонтология:
• Почистване на зъбен камък и зъбна плака, полиране на зъбите
• Микробиологична диагностика при пародонтит (пародонтоза)
• Шиниране на пародонтално увредени зъби
Протетична стоматология:
• Възстановяване на силно разрушени зъби с различни видове изграждания и обвивни корони – металокерамични, изцяло керамични , циркониеви
• Възстановяване на липсващи зъби с мостови конструкции
• Снемаеми частични или цели протези от акрилна пластмаса, Бредент или Валпласт ( „меки” протези)
Повече за мен и моята практика можете да научите от профила ми в Справочник Фрамар или на сайта ми: www.standent.com
Аватар
Dr. S. Koumdjiev
 
Мнения: 1
Регистриран на: 07 Юни 2013, 14:56

Re: Д-р Станимир Куюмджиев – стоматология и дентална медицин

Мнениеот DIVA_1 » 21 Юни 2013, 19:26

Здравейте д-р Куюмджиев,

Моля ви кажете кое е най-доброто съвременно лечение за пародонтоза. Член от семейството ми страда и не съм сигурна кое ще е най-доброто ,което може да се направи. Лазерните процедури помагат ли?
DIVA_1
 
Мнения: 1
Регистриран на: 21 Юни 2013, 19:22

Re: Д-р Станимир Куюмджиев – стоматология и дентална медицин

Мнениеот mirodent » 08 Авг 2013, 11:56

Пародонтоза

Зъбозадръжният апарат, наречен на латински с една дума „пародонт”, е комплекс от взаимносвързани три различни структури – зъб, кост, лигавица. Всяка от тях има свoй клетъчен състав, структура,път на формиране, реагиране и съответно боледуване, но и взаимно влияние помежду им. Като част от организма, пародонтът е подвластен на различни хормонални, наследствени, психични и външни фактори, което обуславя многопосочността и сложността на реакциите му.
От горното следва, че т.н. „пародонтоза” не е еднозначно, а генерализирано заболяване, което засяга целия многострукторен зъбозадръжен комплекс и съответно лечението му е трудно, сложно, продължително и за съжаление предимно поддържащо, забавящо процесите на оголване на къбния корен , съответно – ранната загуба на зъба.
Това поражда профилирането на част от денталните лекари в „пародонтолози” и те са запознати в детайли с овладяването на пародонталните случаи, като се проучва добре евентуалната доминираща причина за заболяването във всеки отделен случай.
Препоръчвам пациентът да се обърне към специалист-пародонтолог, който би предложил адекватно лечение.
Колкото до лазерите в денталната медицина – те не са панацея, а просто инструмент принципно за РЯЗАНЕ, т.е. „изпаряване” на меки или твърди зъбни и околозъбни структури при подходящи хирургични случаи. Друга група лазери играят тъканностимулираща роля – пак при съответни случаи. Какво ще се приложи зависи от пародонтолога и разнообразието на неговото оборудване – добре е пациентът да се информира подробно за последното.
Надявам се да съм ориентирал нуждаещите се в проблема. Оставам отворен за следващи въпроси.
Аватар
mirodent
 
Мнения: 65
Регистриран на: 02 Юни 2013, 12:54
Местоположение: Пазарджик, ул. "Св. Иван Рилски" 4, ет 4, каб3

Re: Д-р Станимир Куюмджиев – стоматология и дентална медицин

Мнениеот mirodent » 08 Авг 2013, 12:08

DIVA_1 написа:Здравейте д-р Куюмджиев,

Моля ви кажете кое е най-доброто съвременно лечение за пародонтоза. Член от семейството ми страда и не съм сигурна кое ще е най-доброто ,което може да се направи. Лазерните процедури помагат ли?


В предния си пост пропуснах да добавя, че за максимално успешно пародонтално лечение е добре пародонтологът да направи т.н. "РЕТ- тест", който локализира евентуалните бактериални причинители на проблема и насочва лечителя безпогрешно в правилната терапия. Тестът представлява взимане на секрет от венечния джоб , изпращането му в съответната лаборатория в Германия и след кратко време - разчитане на резултата, съответно назначаване на прецизирано медикаментозно лечение. Желателно е именно с такъв тест да се започне процедурата по лечението, като се знае разбира се, че това има съответната стойност - 60.00 - 568.00 лв.
Аватар
mirodent
 
Мнения: 65
Регистриран на: 02 Юни 2013, 12:54
Местоположение: Пазарджик, ул. "Св. Иван Рилски" 4, ет 4, каб3

Re: Д-р Станимир Куюмджиев – стоматология и дентална медицин

Мнениеот dilqna8989 » 08 Авг 2013, 14:04

Здравейте, д-р Куюмджиев! На 24 години съм и от няколко години насам имам долни мъдреци (показали се на половина), държа да отбележа, че никога не са ме боляли. Преди 3-4 месеца си напипах две топчета под долната челюст. Ходих на УНГ (личен лекар,) тя каза че са лимфни възли и ме изпрати на зъболекар. Зъболекарят каза, че аз проблеми със зъбите нямам и топчетата под челюстта не са от зъбите. Преди около месец ме заболя от едната страна, беше ми се сковало, едва си отварях устата, болеше ме и топчето под челюстта. Отидох при друг зъболекар, той каза че ми се е възпалил мъдреца, слага ми 2 пъти нещо на него и всичко отшумя, в момента не ме боли но топчетата си седят. Според Вас, тези топчета от зъбите ли са или е нещо друго и какво бихте ме посъветвали?
Благодаря, предварително
Хубав ден!
dilqna8989
 
Мнения: 5
Регистриран на: 09 Юли 2013, 12:40

Re: Д-р Станимир Куюмджиев – стоматология и дентална медицин

Мнениеот boncho green » 25 Сеп 2013, 16:02

Здравейте, д-р Куюмджиев!
След като ходих на профилактичен преглед при стоматолог, се установи, че имам малко количество зъбен камък (по вътрешната страна на долните предни зъби). Въпросът ми е следният: Трябва ли да предприемам процедура по отстраняването му или е по-добре да изчакам? Зъболекарят ми каза, че не е проблем и може да се изчака, докато се натрупа повече... Затова реших да питам и Вас. Другото, което не разбрах, е дали премахването му се поема от Здравната каса или трябва да се плаща отделно и колко струва?
Благодаря Ви предварително за отговора!
boncho green
 
Мнения: 67
Регистриран на: 09 Май 2012, 17:24

Re: Д-р Станимир Куюмджиев – стоматология и дентална медицин

Мнениеот denyo » 09 Окт 2013, 21:09

Една молба за разчитане на снимка. Десния зъб е мъдрец с лекарство, левия до него е с пломба. Според вас налага ли се умъртвяване на някой от тези зъби? Питам, понеже стоматолога при който бях се колебае. А и не мога да определя от кой зъб идва болката. Благодаря.
>>СНИМКАТА<<
denyo
 
Мнения: 9
Регистриран на: 09 Окт 2013, 00:00

Re: Д-р Станимир Куюмджиев – стоматология и дентална медицин

Мнениеот mirodent » 31 Окт 2013, 19:38

dilqna8989 написа:Здравейте, д-р Куюмджиев! На 24 години съм и от няколко години насам имам долни мъдреци (показали се на половина), държа да отбележа, че никога не са ме боляли. Преди 3-4 месеца си напипах две топчета под долната челюст. Ходих на УНГ (личен лекар,) тя каза че са лимфни възли и ме изпрати на зъболекар. Зъболекарят каза, че аз проблеми със зъбите нямам и топчетата под челюстта не са от зъбите. Преди около месец ме заболя от едната страна, беше ми се сковало, едва си отварях устата, болеше ме и топчето под челюстта. Отидох при друг зъболекар, той каза че ми се е възпалил мъдреца, слага ми 2 пъти нещо на него и всичко отшумя, в момента не ме боли но топчетата си седят. Според Вас, тези топчета от зъбите ли са или е нещо друго и какво бихте ме посъветвали?
Благодаря, предварително
Хубав ден!


Здравейте Диляна,
За съжаление не съм с възможностите на Ванга и без панорамна снимка и личен оглед на мъдреците Ви, не бих могъл да дам мнение по въпроса. Ако мъдреците са изцяло и нормално прорастнали, не би трябвало да създават проблеми , т.е. "лимфаденит" = топчетата. Ако отгоре им има неизбутана напълно лигавица, под нея се натрупват хранителни остатъци, които я възпаляват и това може да е причина за лимфаденита. Доверете се на местен стоматолог, ако не сте близко до Пазарджик и кабинета ми, той ще даде по-конкретно мнение.
Желая Ви безпроблемни дни !
С уважение: д-р Куюмджиев
Аватар
mirodent
 
Мнения: 65
Регистриран на: 02 Юни 2013, 12:54
Местоположение: Пазарджик, ул. "Св. Иван Рилски" 4, ет 4, каб3

Re: Д-р Станимир Куюмджиев – стоматология и дентална медицин

Мнениеот mirodent » 31 Окт 2013, 19:43

denyo написа:Една молба за разчитане на снимка. Десния зъб е мъдрец с лекарство, левия до него е с пломба. Според вас налага ли се умъртвяване на някой от тези зъби? Питам, понеже стоматолога при който бях се колебае. А и не мога да определя от кой зъб идва болката. Благодаря.
>>СНИМКАТА<<По мое мнение пломбата на седмия зъб трябва да се смени, и зъбът прелекува - болката може да е и от двата зъба, но седмия (мъдрецът е 8-ми зъб) е с по-опасно разрушение. Все пак колегата е лекуващия стоматолог и по-добре вижда нещата реално в устата. Ако сте мой пациент, бих отворил и седмия зъб.
Желая Ви безпроблемни дни!
Д-р Куюмджиев
Аватар
mirodent
 
Мнения: 65
Регистриран на: 02 Юни 2013, 12:54
Местоположение: Пазарджик, ул. "Св. Иван Рилски" 4, ет 4, каб3

Re: Д-р Станимир Куюмджиев – стоматология и дентална медицин

Мнениеот mirodent » 31 Окт 2013, 19:52

boncho green написа:Здравейте, д-р Куюмджиев!
След като ходих на профилактичен преглед при стоматолог, се установи, че имам малко количество зъбен камък (по вътрешната страна на долните предни зъби). Въпросът ми е следният: Трябва ли да предприемам процедура по отстраняването му или е по-добре да изчакам? Зъболекарят ми каза, че не е проблем и може да се изчака, докато се натрупа повече... Затова реших да питам и Вас. Другото, което не разбрах, е дали премахването му се поема от Здравната каса или трябва да се плаща отделно и колко струва?
Благодаря Ви предварително за отговора!


Извинете ме за забавения отговор Бончо,
Зъбният камък не се "покрива" от Здравната каса и се заплаща отделно, според тарифата на стоматолога - обикновено между 30-60-70 лв. в зависимост от броя зъби и количеството му. А на въпроса ДАЛИ е необходимо да се почиства, ще отговоря с моя статия - сам преценете, какво да правите, след прочитането и...:)

ЗЪБИТЕ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ МИЯТ !

По въпроса за устната хигиена мненията на стоматолозите и еколозите коренно се различават. Последните винаги са смятали агресивната човешка намеса в която и да е екосистема за опасна и вредна.
Например да се мият зъбите след ядене си е направо кощунство, обида за готвача. Цялото кулинарно удоволствие, ароматът на подправки и пикантерии се заменя с острия мирис на ментол и стипчиво пощипване по езика. Космите на четката грубо и безцеремонно отстраняват хранителните остатъци и налепи по зъбите, които дентистите презрително наричат "ПЛАКА".
А какво представлява тя? Това е много интересна отворена екосистема, съставена от биологични отпадъци и микроорганизми, които водят интензивен обменен живот. В един милиграм току-що натрупани налепи се развъждат бързо около пет милиарда микроорганизми. Рагледани под микроскоп те са много красиви - златисти, зеленикави,непрекъснато мърдащи насам-натам. Между безобидните се разхождат и доста болестотворни бактерии и бацили, за които топлата и влажна среда в устата си е направо рай, където те очакват своя час.
Топчести,спирални и камшичести микробчета се вихрят в лудешки купон, докато плаката е млада, но животът е кратък - смъртта им идва след дни. Малките телца започват да се разлагат и да отделят токсини,киселини,отпадъци и умирайки бавно, се утаяват във вид на "зъбен камък". Той , като миниатюрен жълто-кафяв коралов риф с хиляди отворчета, канали и галерии, запълва здраво зъбните подмоли , а от гниенето започва да се отделят сернисти изпарения, характерни за отходните ями, но една ароматна дъвка обикновено маскира този ефект. Лактобацилите , едни измежду многото хранещи се със захар микробчета, преработват лакомствата си в млечна киселина, която прояжда красиви,къдрави дупчици в зъбните структури, а стоматолозите си позволяват да ги наричат с грозната дума "КАРИЕСИ".
Вече стабилизираната плака е експанзивна и ревнива, като жена на средна възраст. Иска зъба само за себе си и се стреми да го обгърне отвсякъде. Срещайки по пътя си венеца,тя започва да го дразни с киселините си, да го боде със зъбния си камък, докато той стане виненочервен от обида и възмутено кървящ отстъпи територията си. Оголва се коренът зъбен, но на това място веднага в радостен танц се настаняват нови, млади и буйни микробчета, а историята се повтаря, докато зъбите изпадат. Такъв е законът на естеството.
След като научихте всичко това и разбрахте, какъв красив живот кипи във вашата уста, нима ще посегнете да го унищожите? Ще размажете с четката тази микровселена от милиарди беззащитни създания?! Та вие сте просто убийци!
Всъщност кой кого убива?

Желая Ви безкамъчни дни и белоснежна усмивка!
Д-р Куюмджиев
0888 890301
Аватар
mirodent
 
Мнения: 65
Регистриран на: 02 Юни 2013, 12:54
Местоположение: Пазарджик, ул. "Св. Иван Рилски" 4, ет 4, каб3

Следваща

Назад към Архив

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron