Пламен Георгиев - въпроси в област рехабилитация, масаж, SPA

В този фору можете да прочетете здравни съвети от лекари специалисти към потребители на форума, но не можете да задавате въпроси.

Re: Пламен Георгиев - въпроси в област рехабилитация, масаж,

Мнениеот Plamen Georgiev » 11 Дек 2013, 12:26

Здравейте, аз съм на 27 години. През 2001 година претърпях контузия на коляното с диагноза (данните са от епикризи) "фрактура остеохондралис пателе", от което последва операция "екстракцио фрагменторум. Пластика". След по-малко от година претърпях втора операция по същия повод. След това имаше период без проблеми. Постепенно започнаха да се появяват болки, коляното оттичаше при по-големи натоварвания. Започнах да имам блокажи в коляното и невъзможност за движение за известно време. Така до 2009 година, когато претърпях и трета операция - "Извадка от оперативния протокол - анестезия, находка, извършена интервенция: Със спинална анестезия с Маркаин артроскопски се отстрани ставната мишка. Резекция на предния рог на латералния мениск с кос достъп се откри туб. тибие, като се направи медиализация и вентрализация. Фиксира се със спонгосен винт."
Това е от последната ми епикриза от 2009 г. От тогава няма луксации, но има едно постоянно "хрущене" в коляното ми. Преди няколко дена ходих на ортопед по повод "хрущенето" ми. Той ме посъветва да се инжектира хиаулоронова киселина в коляното, като максимално добрият вариант бил 2 пъти годишно. Това, което ме притеснява, е че при всяка инжекция се прониква в колянната става, а знам че това не е добре. Четох тази статия: http://apteka.framar.bg/фармакологични-групи/m09ax01/хиалуронова-киселина
Прегледах медикаментите (под статията), които се приемат орално и съдържат хиаулоронова киселна. Бихте ли ме посъветвали кой е най-подходящ за приложение? А дали има някаква рехибилитация, която би ми помогнала, без да се налага да приемам медикаменти?


Здравейте,

Инжектирането на хиалуронова киселина в ставите е често използван метод за облекчаване на артрозни заболявания от ортопедите. Вероятно вашият ортопед е установил артрозни изменения в колянната става и затова ви е препоръчал този вариант (Правена ли е рентгенография на коляното скоро?). Самата манипулация не носи рискове, ако е направена от специалист, а хиалуроновата киселина е естествена съставка на синовиалната течност(смазващата) в ставите и няма негативни ефекти. Ставните инжекции със стероидни препарати са тези, които имат повече странични ефекти и не трябва да се прилагат прекалено често.

Тези медикаменти, за които говорите са всъщност хранителни добавки, които се препоръчват за облекчаване на симптомите на ставни заболявания и подпомагане на ставната подвижност. При всички тях е препоръчително да се приемат минимум 2-3 месеца, за да има максимален ефект от тях. Не може да се каже кой е най-подходящ от всички продукти на тази основа, но има добри отзиви за продукти като:
http://apteka.framar.bg/30022584/артилейн-ампули-при-износване-на-ставите-15
http://apteka.framar.bg/30017199/флекс-код-сироп-500-мл-
Този тип продукти нямат странични или негативни ефекти и могат да се приемат продължителен период време.

За това дали да предпочетете приема през устата или директното приложение в ставата, трябва сам да вземете решение. Ортопедите в много от случаите препоръчват директното приложение, защото ефекта е по-бърз.

Упражненията са важна част от поддържането на ставната подвижност и забавяне на дегенеративните процеси. Добре е всеки ден да правите упражнения, защото така се подобрява смазването на самите стави и тяхната подвижност. Особено важно е това да се прави сутрин. Може да започнете са няколко прости упражнения като тези:
figure 2-exa.JPG
figure 2-exa.JPG (22.25 KiB) Прегледано 2681 пъти

Упражнения 1 и 3 се правят с по 10-15 повторения, а 2 и 4 са стречинг упражнеиня със задържане в крайна позиция за по 20 сек.
При проблеми като вашите се препоръчват подобни на тези упражнения с минимално натоварване и повече повторения. Не се препоръчва бягане, натоварващи клякания в пълен обем и скачания.

Поздрави!
Plamen Georgiev
 
Мнения: 178
Регистриран на: 19 Сеп 2013, 07:51

Re: Пламен Георгиев - въпроси в област рехабилитация, масаж,

Мнениеот manmut » 12 Дек 2013, 21:56

Здравейте отново! :)

Много съм Ви благодарен за изключително професионалния отговор! Наистина ми помогнахте да реша какво да предприема. На въпроса Ви - Да, при последния преглед ми беше направена рентгенография, която затвърди мнението на ортопеда относно инжектирането на хиалуронова киселина. Все пак мисля да опитам и с хранителните добавки, които сте изтъкнали като препоръчителни в комбинация с упражненията, разбира се! Убеден съм в добрия им ефект!

Пожелавам Ви спорна работа и още веднъж благодаря! :)
manmut
 
Мнения: 22
Регистриран на: 07 Дек 2012, 11:41

Re: Пламен Георгиев - въпроси в област рехабилитация, масаж,

Мнениеот Коди Мартин » 12 Дек 2013, 23:42

Здравейте,
преди около 7 месеца ми откриха pectus carinatum, което е асиметрично, т.е гръдната ми стена от едната страна е изпъкнала повече, което си е доста неприятен козметичен дефект.
Тъй като скоро забелязахме, че тя продължава да расте отидохме на рехабилитатор, които ми предписа гимнастика в рамките на 10 дни.

Исках да се консултирам и с Вас за някакво предложения за гимнастика при подобно състояние свързана с разтварянето на гръдния кош и натрупването на мускулна маса на гърдите. Ще се радвам да ми препоръчате някаква сигурна програма.
На 16 години съм. : ) Разбира се ще продължавам да ходя и на рехабилитацията и упражненията включени в нея. :)

Благодаря Ви предварително.
Аватар
Коди Мартин
 
Мнения: 15
Регистриран на: 11 Сеп 2012, 13:25

Re: Пламен Георгиев - въпроси в област рехабилитация, масаж,

Мнениеот Plamen Georgiev » 14 Дек 2013, 12:38

Здравей,

pectus carinatum е поначало вроден проблем, който има тенденция да се задълбочава по време на израстването през тинейджърската възраст. Прав си, че е неприятен козметичен дефект, но в повечето случаи, при желание и усърдни тренировки, може да се коригира в много голяма степен. Упражненията, които кинезитерапевта ти е препоръчал трябва да се правят постоянно и ежедневно ( не знам какво имаш предвид под това - за 10 дни). Така или иначе гръдният кош е костно-хрущялна структура и неговата форма зависи от мускулите около него. Това означава, че основния акцент на упражненият е насочен към гръдните и коремните мускули.

Според мен две от нещата, които могат да имат добри резултати са фитнеса и плуването. Това ще ти даде възможност да натрупаш мускулна маса в областта на гърдите и ще засили мускулатурата, което от една стана ще направи проблема по-малко видим, а от друга ще коригира формата на гръдния кош.
Три пъти седмично фитнес и два пъти седмично плуване са добър вариант в зависимост от това с какво време и възможности разполагаш. (В началото можеш да започнеш с по малко натоварване)
Добре е във фитнеса да има добър инструктор, който да може да ти помогне в началото с основните неща. Имай предвид, че половината от фитнеса е хранене и възстановяване.
Това означава, че трябва да си направиш хранителен режим с достатъчно протеини и калории. За целта ще ти помогнат суплементите с протеини. (не си посочил колко килограма си, но предполагам, че има нужда да качиш мускулна маса)

http://sport.framar.bg/%D1%81%D1%83%D1% ... 0%B8%D0%BD

Относно фитнес програмата можеш да видиш тези упражнения, които са най-често ползваните за гърди:
http://sport.framar.bg/6-%D1%81%D0%B5%D ... 0%B4%D0%B8

Към тях трябва да се добавят и упражнения за коремната стена като тези:
http://sport.framar.bg/%D1%82%D1%80%D0% ... 1%82%D0%B0

В чужбина ползват различни ортези ( като фиксиращ обръч за гърдите), който се носи с коригираща цел, но в България не съм виждал. Можеш да се посъветваш с ортопед за такива варианти.

Крайният резултат зависи най-вече от това колко си упорит и постоянен !

Поздрави!
Plamen Georgiev
 
Мнения: 178
Регистриран на: 19 Сеп 2013, 07:51

Re: Пламен Георгиев - въпроси в област рехабилитация, масаж,

Мнениеот Коди Мартин » 14 Дек 2013, 12:51

Благодаря Ви докторе.
Под 10 дни имах предвид, че толкова ще трае самата рехабилитация, а това, че аз ще продължа да си ги правя вкъщи си е друго.
Имам и още няколко въпроса - мога ли да правя тренировки за разширяване на гръдния кош, т.е лицеви опори, кофички и т.н?

Страницата, която ми пратихте за примерната тренировка не може да се отвори. Изписва ми, че тя не съществува. Ако може да я пратите отново ще съм Ви благодарен.

А, килограмите - скромните 50-52.
Аватар
Коди Мартин
 
Мнения: 15
Регистриран на: 11 Сеп 2012, 13:25

Re: Пламен Георгиев - въпроси в област рехабилитация, масаж,

Мнениеот Plamen Georgiev » 14 Дек 2013, 14:01

Здравйте,
не би трябвало да имате вече проблем с линковете!

Кофичките и лицевите опори са част от упражненията за гърди и могат да се правят заедно с другите упражнения. В тази програма за гърди се използват щанги и дъмбели за да се постигне максимален ефект и мускулен растеж.

Поздрави !
Plamen Georgiev
 
Мнения: 178
Регистриран на: 19 Сеп 2013, 07:51

Re: Пламен Георгиев - въпроси в област рехабилитация, масаж,

Мнениеот Коди Мартин » 14 Дек 2013, 14:05

Благодаря Ви. В най-скоро време се захващам.
А, упражненията за коремната стена с краката съм ги правил. Имаше и една серия заедно с коремни преси + упражнението с крака и още няколко за плочки. Мисля да започна и тях, отново. Ако не е проблем.

Весели празници!
Аватар
Коди Мартин
 
Мнения: 15
Регистриран на: 11 Сеп 2012, 13:25

Re: Пламен Георгиев - въпроси в област рехабилитация, масаж,

Мнениеот NightF0x » 12 Яну 2014, 16:27

Здравейте д-р Георгиев, на 12.11.2013г. си счупих фибулата на тренировката ми по кик бокс (стана едно лошо стъпване и падане настрани). Ето как изглеждаше и визуално след снимката http://prikachi.com/images/657/6945657q.jpg (спираловидно счупване, долу в областта на глезена).Нямаше намествания, операции и т.н (тъй като докторите казаха, че това е благоприятно счупване и няма да имам проблеми) . На 12.12.2013г. ми свалиха гипса (30 дни след слагането му). Докторът не ми изписа рехабилитация, като каза че съм млад (20 год) и не ми е нужно - посъветва ме да си правя рехабилитация в къщи. Хвърлих патериците 1 седмица след свалянето на гипса и с огромни болки започнах да ходя. Глезена ми си беше двойно по голям от другия и това водеше също до голям дискомфорт. на 2рата седмица вече започнах да ходя с много по малки болки и ставаше все по добре, на 3тата седмица почти спрях да куцам, но болката си остана и до сега (4тата седмица). Самата болка не я усещам толкова на мястото където е бил счупен глезена, а я усещам в предната част на глезена (където се свива) (може би поради обездвижването) и болката продалжава и стига почти до сгъвката на пръстите. Нормално ли е да ме боли основно там а именно където се сгъват пръстите и все още си накуцвам (вече месец след свалянето на гипса) ? Отока спадна на половина но все още си е там (мажа с репарил вече 1 месец). Мога ли да започна вече леки тренировки (като бягане, скачане на въже, клекове) въпреки не леката болка, която усещам (и то главно НЕ на мястото на счупването). Ще ми се отрази ли това при понататъчна спортна дейност ? Кога да очаквам спадане напълно на отока и изчезване изцяло на болката ? Това са въпросите ми към вас и ще ви бъде много благодарен ако ми отговорите.

Поздрави !
NightF0x
 
Мнения: 2
Регистриран на: 12 Яну 2014, 16:23

Re: Пламен Георгиев - въпроси в област рехабилитация, масаж,

Мнениеот Plamen Georgiev » 13 Яну 2014, 15:53

Здравейте NightF0x, този тип фрактура се получава често при спорт и по-принцип е по-благоприятна от други фрактури в глезена. Правилната рехабилитацията е много важна за бързото възстановяване, дори на хора на 20 години, особено когато се касае за спортуващи. Хубавото в случая е, че ти си се заел сериозно с нещата и според мен всичко е в рамките на нормалното. Не може да се каже кога напълно ще изчезне болката и отока, но по-важно е постепенно с времето да намаляват. В случая е добре да направиш контролен преглед при ортопед, за да се направи оценка на състоянието и да се определи от къде произтича болката. В много от случаите на такава фрактура се увреждат и лигаменти в областта на външния глезен (като предния тибио-фибуларен лигамент).
ligamenti_fibula.JPG
ligamenti_fibula.JPG (12.12 KiB) Прегледано 2616 пъти


Най-общо, може каже че рехабилитцаията следва следния ред :

Първата фаза в рехабилитацията, още в началото след сваляне на гипса, е възстановяването на нормалните движения в глезена и поддържане на мускулатурата.

Втората фаза при значително намаляване на болката и отока е свързана с добавянето на стречинг упражнения, ходене, упражнения за баланс и мускулна сила.

Третата е фаза е свързана с почти пълното изчезване на болката и отока. Тогава могат да се включат упражнения като бягане, специфични за спорта упражнения и лечебни тренировки.

На базата на това, което споделяш, може да се каже, че ти се възстановяваш добре, но все още имаш болка и оток при движение. Те показват, че глезенът не е още готов за сериозни натоварвания и трябва да се съобразиш с това. На този етап можеш да правиш упражнения като клякания, повдигания на пръсти и пети, но те не трябва причиняват силна болка. С течение на времето, като болката и отока започнат да намаляват, може да увеличиш натоварването, но със скачането изчакай.
Ако всичко е наред, няма причина да не се възстановиш напълно и да продължиш с тренировките, но за това се изисква да изчезнат напълно болките и отока.

За връщането ти към спорт е нужно:
- да няма оток
- да няма болка
- да има пълен обем на движение в глезена

В домашни условия при фрактури с цел намаляване на болката и отока се прави лесно масаж с ледено блокче. За масажа с ледено блокче се използва предварително замразено ледено блокче в чаша (като сладолед на клечка) и с него се прави масаж директно на мястото на травмата с кръгообразни или надлъжни движения от 30-45 сек. до 1-2 мин., прекъсва се за 1 мин., след което се повтаря 3 до 5 пъти. По същия начин може да се използва и найлонова торбичка с лед.

Поздрави!
Plamen Georgiev
 
Мнения: 178
Регистриран на: 19 Сеп 2013, 07:51

Re: Пламен Георгиев - въпроси в област рехабилитация, масаж,

Мнениеот NightF0x » 13 Яну 2014, 20:08

Благодаря ви за изчерпателния отговор и полезната информация.
NightF0x
 
Мнения: 2
Регистриран на: 12 Яну 2014, 16:23

ПредишнаСледваща

Назад към Архив

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта