Супер храни, здравословно пазаруване, качествени и полезни продукти, начин на хранене
24 Окт 2013, 15:31
Започвам темата с една наистина добра новина - разбрах, че наши учени (от УХТ Пловдив) са открили начин да създадат противораково лекарство от инулин, извличан от земни ябълки!
Чела съм редица лечебни рецепти с тази земна ябълка или както още се нарича - гулия. Мислех, че се прилага основно при бъбречни проблеми и болести на пикочните пътища, защото мой близък приятел се излекува от пясък в бъбреците, като по три пъти на ден ядеше сурови земни ябълки!
Сега обаче, научавам нещо интересно. Оказва се, че в гулията има страшно много инулин, който не бива да се греши с инсулин! Инулинът е изключително ценен за диабетиците, защото се разпада до фруктоза, а не до глюкоза (като скорбялата). За съжаление обаче, всички грудкови зеленчуци, като картофите например, съдържат скорбяла. Обаче в земните ябълки е инулин!
Българските учени са извлекли точно този инулин и са успели да го превърнат в средство, което ни защитава от рак на дебелото черво. Те са прикачили към него Омега-3 и Омега-6 мастни киселини, които укрепват и сърцето. Браво на тях! Дали откритието им този път ще надхвърли границите на България, как мислите?
Чудя се също как ли може да се възползваме ние от полезните качества на гулията? Дали може да я хапваме така или трябва да си я приготвяме по някакъв специален начин... Ако някой знае рецепта, моля да сподели!
24 Окт 2013, 15:41
Информацията е много полезна, а всякакви рецепти съществуват. Има кюфтенца, супи, всякакви щуротии.
Моята любима е с настъргана земна ябълка, зелена ябълка (може и червена) + настърган морков, много добре би се получило, ако се добавят и орехи.
Успех със събирането на рецепти!
28 Окт 2013, 11:39
Браво за откритието, ще бъде прекрасно, ако излезе и извън рамките на страната, ще бъде в помощ на много хора!
Иначе за приема на инулин, според мен е най-добре да се приема директно чрез земната ябълка, както при повечето плодове и зеленчуци - не чрез капсули, а директно!
10 Ное 2013, 00:00
В цвеклото и цикорията (синята жлъчка) го има също и то в големи количества!
20 Сеп 2016, 12:44
Аз само на салата съм си я правила и е много вкусна. Може леко дъх да има на пръст, затова хубаво трябва да се почисти. В първия момент се обърках, защото в моя край гулия казваме на ряпата

.