Започвам темата с една наистина добра новина - разбрах, че наши учени (от УХТ Пловдив) са открили начин да създадат противораково лекарство от инулин, извличан от земни ябълки!
Чела съм редица лечебни рецепти с тази земна ябълка или както още се нарича - гулия. Мислех, че се прилага основно при бъбречни проблеми и болести на пикочните пътища, защото мой близък приятел се излекува от пясък в бъбреците, като по три пъти на ден ядеше сурови земни ябълки!
Сега обаче, научавам нещо интересно. Оказва се, че в гулията има страшно много инулин, който не бива да се греши с инсулин! Инулинът е изключително ценен за диабетиците, защото се разпада до фруктоза, а не до глюкоза (като скорбялата). За съжаление обаче, всички грудкови зеленчуци, като картофите например, съдържат скорбяла. Обаче в земните ябълки е инулин!
Българските учени са извлекли точно този инулин и са успели да го превърнат в средство, което ни защитава от рак на дебелото черво. Те са прикачили към него Омега-3 и Омега-6 мастни киселини, които укрепват и сърцето. Браво на тях! Дали откритието им този път ще надхвърли границите на България, как мислите?
Чудя се също как ли може да се възползваме ние от полезните качества на гулията? Дали може да я хапваме така или трябва да си я приготвяме по някакъв специален начин... Ако някой знае рецепта, моля да сподели!