Как установяват дали е бактериална или вирусна инфекцията?

Как установяват дали е бактериална или вирусна инфекцията?

Мнениеот dejavu » 13 Мар 2014, 13:54

До колко зная единственият начин лекарите да установят каква е инфекцията – бактериална или вирусна, то е чрез изследвания!
До сега колкото и пъти да съм отишла на лекар никога не ми е пускал изследвания, за да разбере дали е вирусна или бактериална инфекция, изписват този антибиотик и казват – пий ще се оправиш, често това не ми се случваше, според вас просто се сгрешили антибиотика или… ?

Какви всъщност са изследванията, които трябва да бъдат назначени от лекарите, за да се разбере дали е бактериална или вирусна инфекцията?
dejavu
 
Мнения: 413
Регистриран на: 09 Окт 2013, 14:06

Re: Как установяват дали е бактериална или вирусна инфекцият

Мнениеот Fancy » 13 Мар 2014, 13:59

Никога не съм се замисляла за това, понеже никога не съм ми взимали и проба за подобно изследване, но предполагам, че се взима секрет и се прави посявка :? , дали е така обачее..
Fancy
 
Мнения: 497
Регистриран на: 19 Окт 2013, 11:25

Re: Как установяват дали е бактериална или вирусна инфекцият

Мнениеот nemo » 13 Мар 2014, 14:39

По принцип лекарят би трябвало да назначи изследване на гърлен и носен секрет, за да се определи каква е заразата - вирусна или бактериална, и срещу какви антибиотици или препарати е резистентна. Това обаче не се прави най- вероятно защото направата на посявки отнема няколко дни през които би могло да има усложнения или просто не им се занимава да си дават направленията :(
Няколко пъти сама съм пожелавала да правят такива изследвания на големия ми син (никога не ми е предлагал лекаря да се направи), за да могат да го излекуват качествено и никога не се е стигало до проблеми с болестта през трита дни на изследването (просто се дават симптоматични лекарства, докато излезе резултата).
Съвсем скоро обаче на вторият ми син лекар предписа скъп антибиотик за висока температура и леко зачервено гърло. Разбира се не купих антибиотика, защото бях сигурна, че причината със сигурност е вирус и за три дни всичко отшумя с парацетамолени препарати и чай.
Според мен докторите, които изписват антибиотици без изследване, трябва да ги съдят за умишлено отравяне на пациентите им!
nemo
 
Мнения: 1
Регистриран на: 13 Мар 2014, 14:25

Re: Как установяват дали е бактериална или вирусна инфекцият

Мнениеот julianne » 14 Мар 2014, 17:36

Съгласна съм, немо! И аз се лекувам по този начин, но съм доста притеснена заради детето, когато се роди и поотрасне, заедно с детската ясла неизбежно ще дойдат и болестите, тогава ме е страх как ще се справяме!
Иначе всички, предполагам знаят как става предписването на антибиотиците за следващия сезон :arrow: с генерално решение от горе!
julianne
 
Мнения: 404
Регистриран на: 27 Ное 2013, 14:50

Re: Как установяват дали е бактериална или вирусна инфекцият

Мнениеот pepa1974 » 14 Мар 2014, 22:41

На мен ми взимаха гърлен секрет и струваше 19 лв, но пък излезе за 2-3 дни резултата и може би за да не подлагат детето на риск, лекарите се презастраховат.
pepa1974
 
Мнения: 367
Регистриран на: 02 Дек 2013, 20:20

Re: Как установяват дали е бактериална или вирусна инфекцият

Мнениеот nadiii » 15 Мар 2014, 14:40

Вирусните инфекции аз си ги разпонавам-те протичат много бързо и с остри симптоми, бактериалните почват с по-слабо изразени симптроми, които се засилват в рамките на няколко дни . Личните лекар си знаят и те едно и също антибиотици и антибиотици.
Аватар
nadiii
 
Мнения: 50
Регистриран на: 11 Мар 2014, 11:37

Re: Как установяват дали е бактериална или вирусна инфекцията?

Мнениеот yonko » 31 Авг 2014, 09:44

dejavu написа: според вас просто се сгрешили антибиотика или… ?


Не просто са намалили чувствително способността на организма да се справи с инфекцията и сте получили допълнителни отрови.
Ако бяхте се противопоставили на такова необмислено предписание, щяхте да получите кратка назидателна лекция да не слушате шарлатани. Само че против безразборното предписване на антибиотици се обявяват и специалисти на национално ниво, но все още много лекари вярват повече на търговските агенти, промотиращи поредния "пречистен" антибиотик.
Поне през последните години започнаха да се предписват и пробиотици...
Написаното по-горе е мое лично мнение и не е основание за предприемане или прекратяване на каквото и да е лечение.
Отговорността за здравето Ви и здравето на близките Ви е Ваша и на лекуващия Ви лекар.
yonko
 
Мнения: 56
Регистриран на: 29 Авг 2014, 15:22

Re: Как установяват дали е бактериална или вирусна инфекцият

Мнениеот Bambaa » 16 Дек 2016, 17:44

nemo написа:Според мен докторите, които изписват антибиотици без изследване, трябва да ги съдят за умишлено отравяне на пациентите им!


Малко силно изказване, но има случаи, когато това може да спаси живот или да предотврати много големи усложнения.
Аватар
Bambaa
 
Мнения: 590
Регистриран на: 30 Апр 2014, 16:28


Назад към Мнения и въпроси на читатели, свързани с инфекциозни и паразитни болести

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта