За полезните и вредните съставки на козметичните продукти

Разкрасителни процедури и хитрините на женската красота

За полезните и вредните съставки на козметичните продукти

Мнениеот Radost » 06 Апр 2011, 11:43

Напоследък много се говори за състава на хранителните продукти. А замисляме ли се от какво са съставени козметичните? Четете ли етикетите, особено ситните буквички? Знаете ли какво означават наименованията на веществата, изброени в състава? Кое какво представлява, как се отразява на здравето ни?
Толкова е модерно сега да се говори за био, еко и органик съставки, ECOCERT сертификати, парабени, фталати, сулфати, петрохимикали, консерванти, UV-филтри... Дали има основание за бдителност или всичко е рекламен трик, предназначен да надува цените на продуктите?
От известно време този проблем силно ме вълнува и ми се иска, ако има специалисти, да се включат и да коментират въздействието на най-често използваните съставки, какви са опасностите, които крият и дали да се стремим да ги избягваме изобщо.
Надявам се да се получи полезна дискусия. :)
Аватар
Radost
 
Мнения: 124
Регистриран на: 30 Мар 2011, 09:31

Re: За полезните и вредните съставки на козметичните продукт

Мнениеот huanita » 06 Апр 2011, 13:53

Отлична темичка!

Значи една голяма част от консервантите в козметологията са на парабенна основа. Това са консерванти, за които европейските комисии за защита на потребителите твърдят, че ако се използват в продължение на много години увеличават риска от ракови заболявания по кожата. Или речено инъче след 30 години употреба ще сме увеличили риска да се разболеем от рак на кожата :roll: . Тук е важно как човек усеща света и как иска да живее, дали по-природосъобразно.... Така или инъче консерванти не може да няма ,ако те не са парабени, то ще са алкохоли. Природните био козметики също имат сертификати , които удостоверяват, че не е използван детски труд в добива на суровините. На пазара вече има много и различни серии на бои основа, обикновено те миришат по силно, на билки и не носят ефирната копринена мекота на останалите продукти, но винаги са хипоалергенни имат анти ейдж ефект и може да се използват дори от тинейджърите. Така, че нека всеки, да определи какви са неговите лични предпочитания и да се насочи към определен вид козметика. Парабените обикновено са метилпарабен, пропилпарабен, етилпарабен и т.н. Ако ги няма в състава на крема значи е ориентиран натурално. Обикновено срока на годност е горе долу същия като всички останали.

Ако имате чувствителен околоочен контур, не си купувайте кремове за очи в чиййто състав влиза пропилен гликол:((
huanita
 
Мнения: 86
Регистриран на: 29 Мар 2011, 16:39

Re: За полезните и вредните съставки на козметичните продукт

Мнениеот huanita » 07 Апр 2011, 11:10

Много се говори напоследък за хиалуроновата киселина. Наистина, на този етап няма друга такъва хидратираща съставка. Тя е част от човешкият организъм и е изключително полезно да се използва по д всякаква форма, да се имплантира в устните, да се коригират бръчки, да се ползват кремов с хиалурон... Това е съставката, която задържа водата в клетката и така кожата задържа своята еластичност. ;)
huanita
 
Мнения: 86
Регистриран на: 29 Мар 2011, 16:39

Re: За полезните и вредните съставки на козметичните продукт

Мнениеот Radost » 07 Апр 2011, 12:04

Да, наистина е много модерно напоследък да е включена в състава на бялата козметика. Но съм срещала противоречиви мнения относно начина на нейното усвояване. Според някои, когато се прилага външно, не носи никаква полза. Затова предпочитат да си я набавят вътрешно - чрез хапчета.
Други пък твърдят, че имало начини да се модифицира молекулата така, че да може да се усвои от клетката...
Трети правят разлика между синтетичната и тази с животински произход...
На кого да вярвам, и аз не знам. :roll:
Аватар
Radost
 
Мнения: 124
Регистриран на: 30 Мар 2011, 09:31

Re: За полезните и вредните съставки на козметичните продукт

Мнениеот huanita » 07 Апр 2011, 15:52

Ами молекулата на хиалурона е малка и влиза лесно през кожата и много ефективна при локално приложение.
huanita
 
Мнения: 86
Регистриран на: 29 Мар 2011, 16:39

Re: За полезните и вредните съставки на козметичните продукт

Мнениеот huanita » 08 Апр 2011, 21:40

Някои марки хиалуронови филъри смесват хиалуроновата киселина с телешки колаген, който дава алегрични реакции при някои хора. Освен това за усвояването има значение как е свързана молекулата на хиалуроновата киселина. Колкото по- пречистена толкова по-бавно се разгражда и ако не е смесена с животински примеси няма как да даде реакция. Във всяка опаковка е задължително да пише състава.
huanita
 
Мнения: 86
Регистриран на: 29 Мар 2011, 16:39

Re: За полезните и вредните съставки на козметичните продукт

Мнениеот Radost » 14 Апр 2011, 13:06

Топ 10 на най-опасните съставки в козметиката

1. Methyl, Propyl, Butyl and Ethyl Paraben - Това са група химикали с качествата на консерванти. Те пречат на развитието на микроорганизми и удължават срока на годност на козметиката. Със същия успех обаче могат да предизвикат кожни раздразнения и обриви. Чрез кожата те могат да се абсорбират от организма. В тялото те съществуват във вид, подобен на хормона естроген и имат способността да разрушат ендокринната система, предизвиквайки рак на гърдата, както и рак на женските репродуктивни органи.
2. Diethanolamine (DEA), Triethanolamine (TEA) - Приложението им в козметичните продукти обикновено се свързва с това да направят консистенцията им подобна на емулсия и да могат да правят пяна. Те обаче могат да причинят алергични реакции, очни раздразнения и прекомерна сухота на кожата и косата. Тези химикали са амини и при влизането си в контакт с нитрати могат да способстват за формирането на рако - причиняващи нитрозамини. Токсични са, ако бъдат поемани от тялото в продължение на дълъг период от време.
3. Diazolidinyl Urea, Imidazolidinyl Urea - Това са широко използвани консерванти. Според изследвания на Американската академия по дерматология, те са сред главните виновници за контактния дерматит. Търговските имена на тези химикали са Germall II и Germall115. Токсичната опасност на двата химикала се състои в това, че те освобождават формалдехид.
4. Sodium Lauryl/Laureth Sulfate - Евтин химикал, който най-често намира приложение в производството на шампоани заради дълбоко почистващите си и пенообразуващи свойства. Те са производни на петролните продукти, но в псевдо-натуралната козметика се представят като продукти на кокосовото масло. Нежеланите реакции, които може да последват, най-често са обриви, прекомерна сухота, пърхот, ето защо хората с чувствителна кожа трябва да бъдат много внимателни при избора на козметика.
5. Petrolatum - В козметиката се предпочита заради омекотяващите си качества. Тази съставка няма подхранващи свойства за кожата, но за сметка на това може да влезе в нежелана реакция с естествените овлажняващи механизми на кожата, като причини сухота и напукване. Производителите предпочитат Petrolatum защото е неимоверно евтин, но в същото време той успешно може да предизвика оплакванията, които твърдят, че облекчава.
6. Propylene Glycol - Представлява безцветна течност без мирис, производна на природния газ. Широко се използва както в козметиката, така и в много други препарати, които ползваме у дома. Известно е обаче, че предизвиква алергии, обриви и даже екземи. Ако на някой етикет прочетете Пропилен гликол или Полипропилен гликол, то бъдете сигурни, че този продукт е базиран на синтетични съставки.
7. PVP/VA Copolymer - Химикал, производен на петропродуктите, който най-често намира приложение в стилизиращите продукти за коса /които често са във вид на спрей/. Дразненията на дихателните пътища, които причинява, са вследствие на вдишването му.
8. Stearalkonium Chloride - Разработен от текстилната промишленост като текстилен омекотител, той се използва при производството на балсами за коса и кремове за блясък. Предпочитан е по простата причина, че е по-евтин от протеините и билковите масла. Проблемът е, че за разлика от тях, често предизвиква алергични реакции.
9. Синтетични оцветители - Целта на производителите е чрез тях да направят своите продукти по-привлекателни за купувачите. В списъка на съставките могат да бъдат изписани по следния начин: FD&C Red No. 6 / D&C Green No. 6. Но синтетичните оцветители трябва на всяка цена да бъдат избягвани, тъй като могат да са канцерогенни.
10. Синтетични аромати - Те могат да съдържат повече от 200 съставки. А същевременно на етикета кратко е написано "аромати". Но синтетичните аромати "успешно" могат да предизвикат главоболие, световъртеж, обрив, хиперпигментация, кашлица, дори повръщане. Ето защо дерматолозите често препоръчват да избираме козметични продукти без аромати.

Източник
(Корекцията на текста е моя, съжалявам, ако съм изпуснала някоя грешка. :P )
Аватар
Radost
 
Мнения: 124
Регистриран на: 30 Мар 2011, 09:31

Re: За полезните и вредните съставки на козметичните продукт

Мнениеот southern_sun » 14 Апр 2011, 13:11

huanita написа:Отлична темичка!

Значи една голяма част от консервантите в козметологията са на парабенна основа. Това са консерванти, за които европейските комисии за защита на потребителите твърдят, че ако се използват в продължение на много години увеличават риска от ракови заболявания по кожата. Или речено инъче след 30 години употреба ще сме увеличили риска да се разболеем от рак на кожата :roll: . Тук е важно как човек усеща света и как иска да живее, дали по-природосъобразно.... Така или инъче консерванти не може да няма ,ако те не са парабени, то ще са алкохоли. Природните био козметики също имат сертификати , които удостоверяват, че не е използван детски труд в добива на суровините. На пазара вече има много и различни серии на бои основа, обикновено те миришат по силно, на билки и не носят ефирната копринена мекота на останалите продукти, но винаги са хипоалергенни имат анти ейдж ефект и може да се използват дори от тинейджърите. Така, че нека всеки, да определи какви са неговите лични предпочитания и да се насочи към определен вид козметика. Парабените обикновено са метилпарабен, пропилпарабен, етилпарабен и т.н. Ако ги няма в състава на крема значи е ориентиран натурално. Обикновено срока на годност е горе долу същия като всички останали.

Ако имате чувствителен околоочен контур, не си купувайте кремове за очи в чиййто състав влиза пропилен гликол:((

Знаеш ли какво е пропилен гликола? Чисто и просто - антифриз :)
southern_sun
 
Мнения: 1182
Регистриран на: 31 Мар 2011, 21:36

Re: За полезните и вредните съставки на козметичните продукт

Мнениеот FramarModEli » 15 Апр 2011, 13:33

Значи ще си търсим козметика без такива съставки или поне с минимално съдържание :? Скоро по ТВ гледах едно предаване за тайната на вечната младост,ставаше въпрос за серум от охлюви, демонстрираха как действа. После разгледах козметични продукти с такова съдържание и наистина имаше много положителни мнения. Те са си и доста скъпички де, но ако наистина имат такова действие си заслужават :)
Някой ако е ползвал може да изрази мнение.
FramarMod2
FramarModEli
 
Мнения: 81
Регистриран на: 15 Апр 2011, 09:30

Re: За полезните и вредните съставки на козметичните продукт

Мнениеот Radost » 15 Апр 2011, 14:00

Не съм ползвала, но съм чувала за ефекта на охлювената слуз и чудесата, които постига върху женското лице. :lol:
Аватар
Radost
 
Мнения: 124
Регистриран на: 30 Мар 2011, 09:31

Следваща

Назад към Козметика и грим

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron