Хирургия на дебелото и правото черво - онлайн консултация

Хирургия на дебелото и правото черво - онлайн консултация

Мнениеот Dr Rosen Tushev » 26 Мар 2014, 23:05

Колоректалната хирургия е област в медицината, включваща разнообразие от процедури, използвани за лечение на заболявания на дебелото черво, правото черво, ануса и тазовото дъно.

Проктология е медицинската специалност, която се занимава с диагностиката и лечението на нарушения, засягащи дебелото черво, ректума и ануса.

Хирургия на дебелото и правото черво обхваща лечение на заболявания като:
- Рак на дебелото черво и ректума (колоректален рак)
- Възпалителни заболявания на червата, като болест на Крон
- Хемороиди
- Анални фисури
- Чревна непроходимост
- Ректален пролапс
- Вродени дефекти, като неперфориран анус

Повече информация за хирургията на дебелото и правото черво, показанията и техниките на приложение може да намерите тук!

На Вашите въпроси ще отговаря: Д-р Росен Тушев


Повече информация за д-р Росен Тушев и практиката му може да научите от Справочник Фрамар или от сайта: http://www.rossentushev.com/
Д-р Росен Тушев
Завеждащ Хирургично отделение МБАЛ ВИТА София
Ръководител на "Вита Херния Център" София
+359 889 813 724
+359 878 813 724
http://www.rossentushev.com
Аватар
Dr Rosen Tushev
 
Мнения: 278
Регистриран на: 23 Фев 2012, 10:48
Местоположение: София

Re: Хирургия на дебелото и правото черво - онлайн консултаци

Мнениеот pretty_lady » 07 Юни 2014, 02:06

Здравейте, д-р Тушев. Преди около 3-4 години започнаха проблемите ми (тогава им обърнах внимание). Често ходех по нужда, а изпражненията бяха кашави. Бях 12 клас, предстоеше ми кандидатстване във ВУЗ и затова си обяснявах причините за проблема по следния начин - стрес и психическо натоварване. В 1 курс, не се хранех почти, бях стигнала до 1 баничка на ден, но отново забелязах този проблем и именно това ме озадачи - не се хранех,а страдах от същият проблем. Имаше период на затишие (или поне до толкова, че да позабравя проблема си). Сега съм 4 курс, но проблемът отново ме застигна. Ходих на лекари, като ми бяха изписвани лекарства без особен ефект. След още няколко консултации с гастроентеролог отново ми беше изписвано единствено Линекс. Тъй като ми беше задаван въпросът дали оплакванията са в горната част на стомаха или в долната за да се установи дали проблемът е в тънките или дебелото черво, определено чувствам дебелото си черво "разстроено" и това е причина да твърдя, че проблемът идва именно от там. Освен това забелязвам и куркане на черва, което свързвам с образуването на газове. Няколко пъти зададох въпроса относно извършването на колоноскопия за установяване на проблема, но ми беше отговаряно, че няма нужда от толкова тежка "оперативна" намеса. Бяха ми направени микробиологични изследвания като показателите бяха в нормата. След този случай започнах да си обръщам повече внимание и да забелязвам, че редките,чести изхождания са предимно сутрин, особено след сутрешно кафе. А ако закусвам, задължително след закуската следват още 1-2 изхождания. Следобед ситуацията се променя и сякаш не е имало нищо (в повечето случаи). Наскоро се поинтересувах от ползвата от приема на фибри и си купих две малки пакетчета. Смесих едното с кисело мляко, но в последствие вечерта ходих 3 пъти до тоалетна, затова след този ден не съм ги приемала. Държа също да отбележа, че живея под непрекъснат стрес. Напрежението у дома и стресът около изпити съпътства този проблем. Но определено не са основните причините на диарията или поне аз така смятам. При изключителна тревога проблемът ме застига на секундата (случва се например при притеснение от посещение при лекар). В останалите случаи е възможно да съпътства проблема, но както казах, според мен не е основен. Искам да Ви попитам уместна ли е колоноскопията в този случаи, защото забелязвам, че се избягва от лекарите-специалисти, и е по-скоро се прибягва до този метод в краен случай. Знам, че е трудно да се даде мнение по въпроса, но тук възможно ли е да се касае за рак на дебелото черво? Беше ми зададен въпросът от лекуващият ми лекар дали в родът ми е имало страдащи от рак на дебелото черво и след като попитах семейството си ми беше отговорено категорично не. Ще Ви бъда много благодарна, ако ме посъветвате каква стъпка да предприема и ако е уместно лечение с пробиотици кои са подходящи. Благодаря Ви!
pretty_lady
 
Мнения: 5
Регистриран на: 18 Яну 2014, 03:33

Re: Хирургия на дебелото и правото черво - онлайн консултаци

Мнениеот Dr Rosen Tushev » 07 Юни 2014, 14:31

pretty_lady написа:Здравейте, д-р Тушев. Преди около 3-4 години започнаха проблемите ми (тогава им обърнах внимание). Често ходех по нужда, а изпражненията бяха кашави. Бях 12 клас, предстоеше ми кандидатстване във ВУЗ и затова си обяснявах причините за проблема по следния начин - стрес и психическо натоварване. В 1 курс, не се хранех почти, бях стигнала до 1 баничка на ден, но отново забелязах този проблем и именно това ме озадачи - не се хранех,а страдах от същият проблем. Имаше период на затишие (или поне до толкова, че да позабравя проблема си). Сега съм 4 курс, но проблемът отново ме застигна. Ходих на лекари, като ми бяха изписвани лекарства без особен ефект. След още няколко консултации с гастроентеролог отново ми беше изписвано единствено Линекс. Тъй като ми беше задаван въпросът дали оплакванията са в горната част на стомаха или в долната за да се установи дали проблемът е в тънките или дебелото черво, определено чувствам дебелото си черво "разстроено" и това е причина да твърдя, че проблемът идва именно от там. Освен това забелязвам и куркане на черва, което свързвам с образуването на газове. Няколко пъти зададох въпроса относно извършването на колоноскопия за установяване на проблема, но ми беше отговаряно, че няма нужда от толкова тежка "оперативна" намеса. Бяха ми направени микробиологични изследвания като показателите бяха в нормата. След този случай започнах да си обръщам повече внимание и да забелязвам, че редките,чести изхождания са предимно сутрин, особено след сутрешно кафе. А ако закусвам, задължително след закуската следват още 1-2 изхождания. Следобед ситуацията се променя и сякаш не е имало нищо (в повечето случаи). Наскоро се поинтересувах от ползвата от приема на фибри и си купих две малки пакетчета. Смесих едното с кисело мляко, но в последствие вечерта ходих 3 пъти до тоалетна, затова след този ден не съм ги приемала. Държа също да отбележа, че живея под непрекъснат стрес. Напрежението у дома и стресът около изпити съпътства този проблем. Но определено не са основните причините на диарията или поне аз така смятам. При изключителна тревога проблемът ме застига на секундата (случва се например при притеснение от посещение при лекар). В останалите случаи е възможно да съпътства проблема, но както казах, според мен не е основен. Искам да Ви попитам уместна ли е колоноскопията в този случаи, защото забелязвам, че се избягва от лекарите-специалисти, и е по-скоро се прибягва до този метод в краен случай. Знам, че е трудно да се даде мнение по въпроса, но тук възможно ли е да се касае за рак на дебелото черво? Беше ми зададен въпросът от лекуващият ми лекар дали в родът ми е имало страдащи от рак на дебелото черво и след като попитах семейството си ми беше отговорено категорично не. Ще Ви бъда много благодарна, ако ме посъветвате каква стъпка да предприема и ако е уместно лечение с пробиотици кои са подходящи. Благодаря Ви!


Здравейте,
вашите проблеми са от компетентността на гастроентеролог. Не сте за този раздел на форума. Моя съвет е направете колоноскопия!
Поздрави и успех!
Д-р Росен Тушев
Завеждащ Хирургично отделение МБАЛ ВИТА София
Ръководител на "Вита Херния Център" София
+359 889 813 724
+359 878 813 724
http://www.rossentushev.com
Аватар
Dr Rosen Tushev
 
Мнения: 278
Регистриран на: 23 Фев 2012, 10:48
Местоположение: София

Re: Хирургия на дебелото и правото черво - онлайн консултация

Мнениеот Galina86 » 14 Юли 2014, 21:57

Здравейте д-р Тушев! Пиша Ви за един здравословен проблем, който има майка ми. Не съм сигурна дали точно към Вас трябва да се обърна, дали проблемът е от Вашата област. От месец Март майка ми (на 64г.) има болка в областта на пъпа и по-нагоре, в дълбочина към гърба. Има я и през нощта. Поносима, понякога по-силна. Понякога се появява след хранене, понякога като че ли се облекчава след лек прием на храна. До сега не се е подобрило състоянието й, въпреки медикаментите, които е пила (Иберогаст, Дуспатолин капс., Спазмомен, Ентеросан АВВ 2000, Линекс, Лактофлор, Шуслерова сол 3 - от която болката понамаля след 1 опаковка - 70табл). Правена й е абдоминална ехография с диагноза - Синдром на раздразненото черво. От направено микробиологично изследване резултатът е Хеликобактер - отрицателен. Изпражненията са по-тъмни от обикновено, кашави (няма диария и запек). Моля Ви ако е възможно да дадете мнение и препоръки за изследвания и лечение, или консултация. Благодаря Ви предварително за отделеното време, Поздрави.
Galina86
 
Мнения: 3
Регистриран на: 07 Апр 2014, 15:48

Re: Хирургия на дебелото и правото черво - онлайн консултация

Мнениеот Dr Rosen Tushev » 16 Юли 2014, 20:21

Galina86 написа:Здравейте д-р Тушев! Пиша Ви за един здравословен проблем, който има майка ми. Не съм сигурна дали точно към Вас трябва да се обърна, дали проблемът е от Вашата област. От месец Март майка ми (на 64г.) има болка в областта на пъпа и по-нагоре, в дълбочина към гърба. Има я и през нощта. Поносима, понякога по-силна. Понякога се появява след хранене, понякога като че ли се облекчава след лек прием на храна. До сега не се е подобрило състоянието й, въпреки медикаментите, които е пила (Иберогаст, Дуспатолин капс., Спазмомен, Ентеросан АВВ 2000, Линекс, Лактофлор, Шуслерова сол 3 - от която болката понамаля след 1 опаковка - 70табл). Правена й е абдоминална ехография с диагноза - Синдром на раздразненото черво. От направено микробиологично изследване резултатът е Хеликобактер - отрицателен. Изпражненията са по-тъмни от обикновено, кашави (няма диария и запек). Моля Ви ако е възможно да дадете мнение и препоръки за изследвания и лечение, или консултация. Благодаря Ви предварително за отделеното време, Поздрави.

Здравейте,
препоръчвам изследвания: гастроскопия и фиброколоноскопия.
Поздрави!
Д-р Росен Тушев
Завеждащ Хирургично отделение МБАЛ ВИТА София
Ръководител на "Вита Херния Център" София
+359 889 813 724
+359 878 813 724
http://www.rossentushev.com
Аватар
Dr Rosen Tushev
 
Мнения: 278
Регистриран на: 23 Фев 2012, 10:48
Местоположение: София

Re: Хирургия на дебелото и правото черво - онлайн консултация

Мнениеот nincheto_95 » 27 Юли 2014, 17:28

Здравейте момиче на 19 г. съм.Преди 2 години правих анален секс с едно момче,от тогава анусът ми не е същия мисля че се получи разкъсване..сега правих вагинален със същото момче,и докато го правехме нещо прещракваше,на какво може да се дължи,и по този начин може ли да ми е направил нещо?Имам чувството че ми е станало нещо,може и да си внушавам,имам чувството че няма да мога да се сдържам.Че отново нещо с анусът ми се е случило..сякаш по трудно се и въздържам ..
nincheto_95
 
Мнения: 11
Регистриран на: 08 Яну 2014, 16:15

Re: Хирургия на дебелото и правото черво - онлайн консултация

Мнениеот Dr Rosen Tushev » 28 Юли 2014, 17:34

nincheto_95 написа:Здравейте момиче на 19 г. съм.Преди 2 години правих анален секс с едно момче,от тогава анусът ми не е същия мисля че се получи разкъсване..сега правих вагинален със същото момче,и докато го правехме нещо прещракваше,на какво може да се дължи,и по този начин може ли да ми е направил нещо?Имам чувството че ми е станало нещо,може и да си внушавам,имам чувството че няма да мога да се сдържам.Че отново нещо с анусът ми се е случило..сякаш по трудно се и въздържам ..

Отидете на преглед при хирург и споделете проблема.
Поздрави и успех!
Д-р Росен Тушев
Завеждащ Хирургично отделение МБАЛ ВИТА София
Ръководител на "Вита Херния Център" София
+359 889 813 724
+359 878 813 724
http://www.rossentushev.com
Аватар
Dr Rosen Tushev
 
Мнения: 278
Регистриран на: 23 Фев 2012, 10:48
Местоположение: София

Re: Хирургия на дебелото и правото черво - онлайн консултация

Мнениеот Polina265 » 04 Сеп 2014, 18:55

Здравейте,съпругът ми е шофьор на камион от 3год.и започна да страда от хемороиди,изпратих му хапчета Детралекс,които пи около 5-6 дена.След употребата на първата опаковка той загуби газовете си и започна да го боли ниско долу корема над слабините,болката е постоянна .Спря да пие хапчетата и след 2-3 дена болката се измести в лявата страна и газовете постепенно започнаха да се възвръщат.може ли да ми дадете съвет,тъй като в момента няма достъп до мед.лице.Опасно ли е ,тъй като има още два месеца докато се прибере.Благодаря .
Polina265
 
Мнения: 1
Регистриран на: 04 Сеп 2014, 18:26

Re: Хирургия на дебелото и правото черво - онлайн консултация

Мнениеот Dr Rosen Tushev » 09 Сеп 2014, 15:53

Polina265 написа:Здравейте,съпругът ми е шофьор на камион от 3год.и започна да страда от хемороиди,изпратих му хапчета Детралекс,които пи около 5-6 дена.След употребата на първата опаковка той загуби газовете си и започна да го боли ниско долу корема над слабините,болката е постоянна .Спря да пие хапчетата и след 2-3 дена болката се измести в лявата страна и газовете постепенно започнаха да се възвръщат.може ли да ми дадете съвет,тъй като в момента няма достъп до мед.лице.Опасно ли е ,тъй като има още два месеца докато се прибере.Благодаря .

Здравейте,
трудно е да коментирам, без да знам какво точно му е на съпругът Ви, това мога да кажа единствено след преглед.
Връзка между газовете, тяхното отделяне и Детралекса, няма!
Поздрави!
Д-р Росен Тушев
Завеждащ Хирургично отделение МБАЛ ВИТА София
Ръководител на "Вита Херния Център" София
+359 889 813 724
+359 878 813 724
http://www.rossentushev.com
Аватар
Dr Rosen Tushev
 
Мнения: 278
Регистриран на: 23 Фев 2012, 10:48
Местоположение: София

Re: Хирургия на дебелото и правото черво - онлайн консултация

Мнениеот olya.os » 13 Сеп 2014, 15:43

Здравейте, доктор Тушев!
Аз съм на 43 г. През май*2013 бях оперирана от карцином на сигмата с метастази по лимфни възли. Минах химиотерапия 6 курса с Оксалиплатин и Кселода. Имах и изменения по матка и яйчници - наблюдаваха ме. При контрола този м.май се оказа, че имам и лимфоаденомегалия и метастази в черен дроб. Направиха ми тотална хистеректомия - нямаше ракови клетки от хистологията, други промени само.
Но се започна "ходене по мъките" с черния дроб. От болницата, в която ходя на прегледи и съм оперирана ми дадоха протокол за химиотерапия. Проследяват ме с КТ - лезии с размери 0,8 см. и 1,4-1,8 см . в 8-ми сегмент до вена Кава. В Онкодиспансера рентгенологът каза, че за него това са доброкачествени образования. Отидох в друга болница на цветен ехограф за друго мнение. Там на снимките се виждат лезии с размери 0,8 см. и 2 см . в 7-ми сегмент до вена Кава, но без вариант за биопсия. Не успяха да ги видят добре - между ребрата високо и не била добра видимостта, както и невъзможна биопсията. След 1,5 мес. пак на контрола. От първата болница са категорични, че трябва и то сериозна химиотерапия, втората - ще ме наблюдават периодично, смятайки, че вероятно са доброкачествени, но понеже не са сигурни - чести контроли. Ходих до ПЕТ скенера - препоръчаха контроли с КТ. КТ по-добър ли е от цветния ехограф?
Моля Ви за мнение и отговор на въпроса: Няма ли друг метод за изследване, с който да се установи какво точно си "отглеждам"?
Благодаря за отделеното време и внимание!
olya.os
 
Мнения: 2
Регистриран на: 13 Сеп 2014, 15:22

Следваща

Назад към Хемороиди - болести на ануса

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта