Тревожни разстройства - паническо разстройство, генерализирана тревожност, фобии

В този раздел на нашия форум можете да задавате въпроси, свързани с психология, психиатрия и сексология, да споделяте мнения и да получите съвет от медицинския екип на "Фрамар".

Тревожни разстройства - паническо разстройство, генерализирана тревожност, фобии

Мнениеот FramarLekari » 17 Яну 2019, 10:07

В тази тема на здравния форум може да откриете мнения и зададете вашите въпроси, свързани с тревожните разстройства. Тук може да получите консултация и съвет за симптоми, диагностика и лечение на този проблем. На вашите въпроси отговаря медицинския екип на "Фрамар".
Тревожността може да се наблюдава по много различни начини. Тревожните разстройства са група от психични разстройства, които се характеризират със силно усещане за безпокойство и страх. Тези усещания могат да предизвикат и физически симптоми като учестен пулс и треперене. Някои често диагностицирани тревожни разстройства са генерализирана тревожност, социално тревожно разстройство, паническо разстройство, фобии, посттравматично стресово разстройство, обсесивно-компулсивно разстройство.

Паническото разстройство
е тревожно разстройство, което се характеризира с повтарящи се неочаквани пристъпи на паника. Паник атаките се определят като внезапни пориви на интензивен страх или дискомфорт. Съпровождащите симптоми могат да бъдат: затруднено дишане, стягане в гръдната област, учестено дишане, виене на свят, объркване, бледост, повишено изпотяване, сърцебиене, прилошаване, сухота в устата, усещане за подуване и стягане в областта на гърлото, зачервяване на лицето, усещане за изтръпване или мравучкане, усещане, че нещо лошо ще се случи.

Причината за поява на паническо разстройство е неизвестна. Все по-често срещано, то засяга повече женския пол, отколкото мъжете.

Генерализираното тревожно разстройство се характеризира с прекомерно, неконтролируемо и често ирационално безпокойство за събития или дейности. Симптомите, които може да предизвика, са: умора, нервност, раздразнителност, главоболие, затруднено преглъщане, стомашно неразположение, повръщане или диария, затруднено дишане, затруднение в концентрацията, горещи вълни и повишено изпотяване, нерешителност и страх от неправилно решение, преосмисляне на планове и решения за всички възможни най-лоши резултати, проблеми със съня, усещане за изтръпване или мравучкане.

Фобията представлява прекомерна и ирационална реакция на страха. Страхът може да бъде от определено място, ситуация или обект. За разлика от генерализираното тревожно разстройство, фобията обикновено е свързана с нещо специфично. Хората с фобии често осъзнават, че страхът им е ирационален, но не могат да се справят с него. Това е най-честата форма на тревожно разстройство, като жените са два пъти по-засегнати, отколкото мъжете.

Най-често срещаните фобии са клаустрофобия (страх от ограничени пространства), аерофобия (страх от летене), арахнофобия (страх от паяци), хипохондрия (страх от заболяване), зоофобия (страх от животни), аквафобия (страх от вода), акрофобия (страх от височини). Симптомите при фобийно разстройство са сходни с тези при паник атаки.
Специалистите на www.framar.bg предоставят консултация, която не може да замени преглед при квалифициран и правоспособен лекар.
FramarLekari
 
Мнения: 1643
Регистриран на: 29 Мар 2011, 19:23
Местоположение: България

Назад към Психология, психиатрия и сексология

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта