15 Юли 2015, 11:46
16 Юли 2015, 10:22
19 Окт 2015, 16:37
Селективни естрогенрецепторни модулатори (СЕРМ) – ралоксифенът (евиста) увеличава костната плътност и намалява риска от фрактури на прешлените. Друг СЕРМ, тамоксифен (нолвадекс), също предпазва костите, но е одобрен за употреба само при пациентки с рак на гърдата.
19 Окт 2015, 17:05
raloxifene е единственият SERM, който се прилага за лечение на постменопаузална остеопороза. Данните от проучването MORE* доказаха, че медикаментът намалява загубата на костна тъкан и риска за вертебрални фрактури с 30-50% при постменопаузални жени с ниска костна минерална плътност (КМП), със или без предходни вертебрални фрактури. Не е установено намаление на честотата на не-вертебрални фрактури, освен при жените с предходни тежки вертебрални фрактури (най-високо рисковата група).
MORE е плацебо-контролирано проучване с продължителност четири години, по време на което най-значимият нeжелан страничен ефект, свързан с приложението на raloxifen, е бил дълбоката венозна тромбоза (ДВТ).
Регистрирано е сигнификантно (с 60%) и продължително намаление на риска за инвазивен рак на гърдата, което в последствие е потвърдено и в проучването STAR – при високорискови пациентки, raloxifene е намалил риска за заболяването в същата степен като tamoxifen.
Проучването RUTH* е извършено при постменопаузални жени с висок риск за сърдечносъдови заболявания. Установено е, че raloxifene няма ефект върху сърдечносъдовата смърт, честотата на исхемичната болест на сърцето и инсулта. Ралоксифен, поради добрия си профил на ефективност и безопасност, може да се прилага за превенция и терапия на постменопаузална остеопороза.
30 Окт 2015, 18:02
30 Окт 2015, 20:45
niksschy написа:Здравейте Д-р Тулев искам да ви кажа че преди 4 месеца си правих профилактични изследвания и ей така си пуснах туморните маркери CEA и CA 19-9 и ми излезнаха в норма едното беше 4,7 при реферетна стойност 37 а другото ми беше 0.75 при референтна стойност 3 а сега пак като си направих изследвания вече 4 месеца по късно ми са леко вдигнати съответно едното става от 4,7 на 7,2 при реферетна стойност 37 а другото става от 0.75 на 1.02 при референтна стойност 3 и искам да попитам това тревожно ли е на 21 години съм (пушач) благодаря предварително.
31 Окт 2015, 01:59
01 Ное 2015, 20:40
atilina написа:Здравейте, на 46 години съм и преди 1година и шест месеца съм оперирана от рак на гърдата, проведена химиотерапия и лъчетерапия миналата година. В момента съм на хормонално лечение с Нолвадекс от около 11 месеца. Искам да попитам нормално ли е да получавам вагинално кървене при условие, че принудително съм в менопауза?
25 Яну 2016, 11:43
27 Яну 2016, 21:49
svetlaivanova1821 написа:Здравейте д-р Тулев !
И друг път съм се консултирала с Вас и сега отново искам Вашето мнение- ЗАЩОТО ВИ ВЯРВАМ ,за което предварително ви Благодаря !
Преди три години съм опереирана от хронична мастопатия с дуктална хиперплазия на места с атипичен характер - дуктален папиломн. Следя се редовно по често от 6 м. даже . Лятото ми откриха между цикатриксите киста 0.5 мм , но сега вече същата е 8.5 ,за което много съм притеснена . Още повече ме обезпокоява факта , че на хистологията( преди 3 години ) има атипични клетки. Какво е вашето мнение за тези клетки?
На другата гърда засичат малка формация ( следя се при трима лекари ) едни казват че е киста , друг ФА , а третия дилатиран дуктус .
Имам ли място за притеснение , да посетя ли още едно мнение ?
На мамографията от лятото - месец август 2015
"Симетрично изразен паренхим без групирани микрокалцификати (това значи ли че има някакви микрокалцификати ,но те не са групирани).Начална липоматозна трансформация ,кожа и подкожие интактни .Аксили свободни .
BI-RADS- 3 (четох че 3 не е най добрия резултат :( - така ли е ?)
Четейки форуми чета че има все по чести случай на които мамографа и ехографа не познали лошото ,... това допълнително ми всява смут и страх.
Много станаха въпросите но Моля ви кажете с какъв темп ръстът лошите образования ?
Моля за съвет и мнение !
БЛАГОДАРЯ