Ухапване насекоми, въшки, краста - въпроси и отговори от кожен лекар

Тук може да зададете въпроси и да споделите мнения за проблеми с Вашата кожа.

Re: Ухапване насекоми, въшки, краста консултация с кожен лекар

Мнениеот Dr Violina Todeva » 19 Сеп 2019, 12:15

Fade2Black написа:Здравейте,

1. Каква е вероятността за заразяване с краста в масажно студио при използване на предоставени на място кърпи за обтриване на тялото след процедурата (в рамките на 2-3мин за премахване на масажното олио)?
2. Кога най-рано може да се очакват първите симптоми?(навсякъде в интернет има различни инкубационни периоди)
3. Къде първоначално се локализират симптомите или се появяват едновременно навсякъде? (имам предвид дали първо се появяват около първоначалното място на инфектиране с акара/ите)
4. Може ли да се види къде е входната точка на акара/ите или това е видимо едва след инкубационния период?
5. Може ли да направя консултация с дерматолог преди първите признаци? До колко вярна и достоверна може да е тя ако няма още клинични прояви (ако съмнението ми такъв контакт е от преди 5дни, а не са минали поне 3 седмици както се посочва за мин. период на инкубация)?

Здравейте!

Ще се опитам да отговоря на въпросите ви.
Заразяване с краста може да се случи на много и различни места, включително хотел и болница, ако бельо не се изпира на много висока температура и/или не е за еднократно ползване.
Инкубационният период не е точно фиксиран и зависи и от индивидуалната чувствителност, но при първа проява не по-малко от две седмици.
Крастата може да засегне цялото тяло, като най-изразено е оплакването от нощен сърбеж, може да започне от определена област, но не е задължително.
С подходящо увеличение могат да се видят ходовете на акарите, но след заразяване и след като се оформи клинична симптоматика.
Докато не се появят оплаквания не е необходимо да се консултирате със специалист, защото всичко е хипотетично.

С уважение,
д-р Тодева
д-р Виолина Тодева
Специалист Дерматология, Венерология и Естетична Дерматология
www.todeva.com
violina@todeva.com
0899 933 377
Аватар
Dr Violina Todeva
Модератор

Лечение на краста

Мнениеот morka » 04 Май 2025, 16:52

Здравейте имам нужда от помощ!! Взех Акарол 25% против краста. Мога ли да го ползвам за лицето? Моля за отговор. Благодаря предварително
morka

Re: Лечение на краста

Мнениеот Kabakliev » 04 Май 2025, 17:55

morka написа:Здравейте имам нужда от помощ!! Взех Акарол 25% против краста. Мога ли да го ползвам за лицето? Моля за отговор. Благодаря предварително

Здравейте,
съдейки по моя личен опит - недейте. Докарах си още по-голям проблем със сърбеж по лигавицата и около очите. Нека лекарят да прецени, аз се самолекувах.
Kabakliev

Предишна

Назад към Kожни и венерически болести