Страница 1 от 1

Декупаж - лесна и интересна техника за декорация

МнениеПубликувано на: 16 Май 2019, 11:51
от *Пролет*
Някой занимава ли се с декупаж? Аз отскоро страшно се зарибих и ми действа успокояващо. Сега, всеки път като вляза в магазин или арт ателие, се залепям първо да разгледам салфетките :mrgreen: С декупажната техника вможе да се украси всичко - кутия, буркан, ваза, яйца за Великден, албуми и т.н.
Ето един пример:

Re: Декупаж - лесна и интересна техника за декорация

МнениеПубликувано на: 16 Май 2019, 12:09
от IvanovA_Stef
Аз съм чувала за тази техника, но с две леви ръце и нищо не съм правила.
Издържливи ли са творенията във времето, по-точно картините? И какво лепило са използва?

Re: Декупаж - лесна и интересна техника за декорация

МнениеПубликувано на: 16 Май 2019, 12:13
от *Пролет*
Лепилото може да е универсално, или пък такова за стъкло/ порцелан, ако предметът после ще се подлага на термична обработка или ще се мие. Може да е иза текстил. Общо взето зависи от това, върху което ще се прави декупажа. Купува се от магазини за художнически материали. Това е основното. Трябват ти четки, салфетки и вдъхновение. Можеш да ползваш и бои за довършване - за стъкло или пък акрилни за други повърхности, например да си боядисаш саксията в светъл цвят (ако е керамика), защото салфетката изпъква най добре на светъл фон. :thumbup:

Re: Декупаж - лесна и интересна техника за декорация

МнениеПубликувано на: 16 Май 2019, 12:19
от Good girl
Използвала съм техниката най-вече за украсяване на Великденски яйца.
Сега съм решила да възродя една дървена табла. Харесах си салфетки с подходящи мотиви. Най-просто и лесно е да се ползва С200. Може да се разреди малко и да се ползва и за лак върху самия декупаж. Има, обаче, и специални прозрачни акрилни лакове, които са точно за запечатване на произведението.

Re: Декупаж - лесна и интересна техника за декорация

МнениеПубликувано на: 16 Май 2019, 12:45
от Блясък
Декупаж се прави почти върху всичко, даже и върху сламени неща съм виждала. Обаче като че ли на дървени е най-лесно. Може и върху плат, но с друго лепило се лепят.Една приятелка така си направи стенния часовник още по-готин, и със сигурност е оригинален.
Виждала съм и направени чашки за кафе с декупаж, много винтидж. :wink:

Re: Декупаж - лесна и интересна техника за декорация

МнениеПубликувано на: 16 Май 2019, 12:58
от Кери
Аз съм използвала много малко - за декорация на картички, един кукленски гардероб и едно кукленско скринче. :lol: За племенницата се бях развихрила.
Не бих посмяла с чинии, ако ще се ползват.

Открих обаче, че много ми се късат салфетките, ако се опитам да ги намажа с лепило.
Затова намазвам основата (ако искате, очертайте леко предварително), залепям горния пласт и като поизсъхне, намазвам с втори слой лепило. Иначе се къса.
Като се лепи салфетката, трябва да стане бързо и с едно движение. Не може да се мести и намества, къса се.
Друго предупреждение - да знаете, че ако използвате салфетки, белите части са прозрачни. Тоест, ако лепите бяла кокошка на зелена основа, кокошката ви ще бъде зелена :mrgreen:
За да избегнете това, или трябва да си купите специална хартия за декупаж (има в магазини "Слънчоглед"), или трябва да боядисате основата предварително в бяло или някакъв блед цвят.
С200 наистина върши работа, но става лъскаво. Ако искате да е матирано, ще трябва да си вземете специалния медиум. Той се продава лъскав или матиран по избор.

Re: Декупаж - лесна и интересна техника за декорация

МнениеПубликувано на: 16 Май 2019, 13:46
от Роуз
Аз мажа с лепило основата, върху която ще лепя, а не самите елементи. Първо мажа с С200, после слагам това, което ще лепя и притискам хубаво. Отгоре нанасям клея за декупаж. Накрая пека във фурната, тъй като моят е за стъкло и порцелан. За тест, измивам и в съдомиялната. Нищо не се развали.