Страница 1 от 1

Как да се грижа за възрастен човек с деменция? Моля за съвети.

МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2019, 14:53
от i.ivanov77
Здравейте! Баща ми е на 76 години и има признаци на старческа деменция. Лекарите го потвърдиха. Много често взе да забравя, говори за хора от миналото, много от тях починали, все едно са се видели вчера... Иска да излиза от апартамента и да си ходи на село, а къщата там я продадохме преди 10 години... Страх ме е да не излезе без да го видим. Веднъж вече го направи и един час обикаляхме да го търсим. Добре, че не беше отишъл далече.
Смених патрона на бравата и гледам външната врата винаги да е заключена. Вече излиза на разходка само с придружител, но е трудно да се говори с него и да го убедим да направи нещо, което не иска. Например да се прибираме от разходка (той иска да си ходи, но на село), да си изпие хапчетата, да яде...
Какво мога да направя, за да му помогна и да го предпазя? Ако имате опит с грижи за възрастен човек с деменция, моля да споделите! Благодаря!

Re: Как да се грижа за възрастен човек с деменция? Моля за съвети.

МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2019, 15:59
от Паулу Коелюв
Тежко е да се грижиш за човек с деменция. За съжаление болестта е нелечима. Може само да бъде забавена. Не пренебрегвайте разходките и следете да си приема лекарствата редовно. Заредете се с много търпение и не се ядосвайте, когато човекът говори или постъпва нелогично. И не го оставяйте без надзор. Все едно се грижите за малко дете.

Re: Как да се грижа за възрастен човек с деменция? Моля за съвети.

МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2019, 17:19
от marchinko73
Много е тежко. Не искам да ви плаша. Най-вече емоционално, защото човекът, който познавате и обичате, бавно се превръща в непознат. Накрая дори няма да помни кой сте. :sad:

Re: Как да се грижа за възрастен човек с деменция? Моля за съвети.

МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2019, 14:35
от i.ivanov77
Благодаря за съветите! Ще се опитам да направя всичко възможно, за да се чувства добре. Чета за болестта статии в интернет и мнения по форумите. Надявам се, че ще се справим.