Страница 1 от 1

Как да се грижа за болен след инсулт?

МнениеПубликувано на: 21 Яну 2020, 12:23
от Калин Сотиров
Здравейте! Отново искам да се допитам до вашето мнение относно грижата за баща ми след инсулта. Настанихме го в хоспис, след като го изписаха от болницата (Отново благодаря за информацията, която ми дадохте!). Исултът не е много тежък и лекарите казаха, че ще се възстанови. Засегнати са лявата част на лицето и лявата ръка и крака. Трудно ги движи. Сега му предстои рехабилитация в хосписа, но ние с жена ми решихме, да не го оставяме дълго там и ще го приберем веднага, щом вече не се нуждае от специални лекарски грижи и може да се обслужва сам. Най-вероятно ще намерим и човек, който да е при него, докато сме на работа.
Сигурен съм, че и лекарите ще ни дадат напътствия как да се грижим за баща ми в домашни условия, но бих искал да чуя и вашето мнение. Ако имате опит с човек, прекарал инсулт или знаете нещо по въпроса, ще ви бъда благодарен да го споделите.
Интересуват ме основните неща от сорта на каква храна е подходяща за него, какво трябва да избягва, за какво трябва да следим в здравословното му състояние, раздвижване... Най-общо казано: Какво трябва да се прави, за да се възстанови човекът по най-добрия начин?

Re: Как да се грижа за болен след инсулт?

МнениеПубликувано на: 21 Яну 2020, 16:00
от Gospodin Petrov
Похвално е, че искате да се грижите за баща си, а не да го оставите някъде сред чужди хора. Това ще е половината от лечението му - да сте близо до него, да си говорите и да му обръщате внимание. Аз също съм се грижил за човек с инсулт. След рехабилитацията раздвижването трябва да продължи. Извеждайте го на разходки. В началото на по-къси разстояния, да не се преуморява. Следете редовно да си пие лекарствата и му мерете периодично кръвното налягане.

Re: Как да се грижа за болен след инсулт?

МнениеПубликувано на: 22 Яну 2020, 12:45
от Паулу Коелюв
Спазването на строга хранителна диета също е много важно в случая. Болният не трябва да яде тежка храна, предимно риба и пилешко, повече плодове и зеленчуци и по възможност да се ограничи солта или направо да се спре употребата й.

Re: Как да се грижа за болен след инсулт?

МнениеПубликувано на: 30 Яну 2020, 17:21
от Калин Сотиров
Благодаря за съветите! Ще следим стриктно състоянието му и ще гледаме винаги да има човек до него. За мерене на кръвното налягане какъв апарат е по-подходящ - механичен или електронен? Кой отчита по-верни стойности?