Страница 1 от 1

Задължителна имунизация

МнениеПубликувано на: 24 Авг 2012, 22:38
от bisertaskov
Сдружението на общопрактикуващите лекари ще иска промени в Закона за здравето според които трябва да си имунизиран преди да започнеш работа или висше образование.Да се издава документ в който да е посочено всички имунизации и реимунизации на съответния човек.Както се изисква такъв документ за започване на детска ясла.Редно ли е да се прибягва до такива мерки не е ли право на избор ваксинацията ?

Re: Задължителна имунизация

МнениеПубликувано на: 24 Авг 2012, 22:41
от vaksina
Не мисля че трябва да ме задължават по такъв начин да се имунизирам,по този начин нарушават правото ми на избор.Явно са закъсали с пласирането на ваксините и производителите нямат печалби.Дано не го приемат този закон защото съм твърдо против.

Re: Задължителна имунизация

МнениеПубликувано на: 04 Сеп 2012, 14:51
от Камелия
bisertaskov написа:Сдружението на общопрактикуващите лекари ще иска промени в Закона за здравето според които трябва да си имунизиран преди да започнеш работа или висше образование.Да се издава документ в който да е посочено всички имунизации и реимунизации на съответния човек.Както се изисква такъв документ за започване на детска ясла.Редно ли е да се прибягва до такива мерки не е ли право на избор ваксинацията ?

Аз съм еднакво за и против това. От една страна е добре общопрактикуващите лекари да започнат да си вършат работата и да следят за здравното състояние на пациентите си, от друга страна смятам, че не трябва да се изисква такъв документ от работодателите. Всеки е отговорен сам за здравето си.

Re: Задължителна имунизация

МнениеПубликувано на: 05 Сеп 2012, 16:19
от Снежана
След като българинът няма самосъзнанието да се имунизира по препоръка на личния лекар, нека това става задължително. Все пак една трета от българите са от ромски произход, а те са най-честите разпространители на заразни болести и най-немарливите от към здравна култура.

Re: Задължителна имунизация

МнениеПубликувано на: 30 Апр 2013, 08:56
от nadin_bs
Здравейте!Явно по случай европейската имунизационна седмица,джипито иска да имунизира детето ми,което е набор 2007 и според РЗИ-Пловдив, подлежи на задължителна имунизация Тетраксим (ДТКаПи) през 2013г. Тъй като навсякъде прочетох,че имунизацията се прави в първи клас, т.е. между 6 и 7 год. възраст, а моето дете сега е на 5год. и 5 месеца тъй като сме родени в края на годината, въпросът ми е: Мога ли да откажа имунизацията в настоящия момент и да заведа дъщеря си в края на 2013г.? И може ли някой да ми разясни... Манту пробата задължителна ли е и кога се прави? Да изисквам ли от лекаря да я направят,в случай ,че решат да я пропуснат.И след колко време се проверява Мантуто...до сега не помня да и е правено.
Благодаря!

Re: Задължителна имунизация

МнениеПубликувано на: 30 Апр 2013, 22:23
от Dr Galina Kisyovа
nadin_bs написа:Здравейте!Явно по случай европейската имунизационна седмица,джипито иска да имунизира детето ми,което е набор 2007 и според РЗИ-Пловдив, подлежи на задължителна имунизация Тетраксим (ДТКаПи) през 2013г. Тъй като навсякъде прочетох,че имунизацията се прави в първи клас, т.е. между 6 и 7 год. възраст, а моето дете сега е на 5год. и 5 месеца тъй като сме родени в края на годината, въпросът ми е: Мога ли да откажа имунизацията в настоящия момент и да заведа дъщеря си в края на 2013г.? И може ли някой да ми разясни... Манту пробата задължителна ли е и кога се прави? Да изисквам ли от лекаря да я направят,в случай ,че решат да я пропуснат.И след колко време се проверява Мантуто...до сега не помня да и е правено.
Благодаря!


Здравейте,
ваксината Тетраксим се прави по имунизационния календар на 6 годишна възраст, но не е проблем по преценка на вашия лекар да се направи и няколко месеца по-рано. Ако това ви притеснява разговаряйте с вашия лекар и отложете имунизацията за края на годината. Пробата Манту се прави преди да се направи реимунизация с БЦЖ ваксина, което при вашето дете ще е следващата година.