Страница 1 от 1

Онкоболна осъди Здравното министерство за 80 000 евро

МнениеПубликувано на: 05 Фев 2013, 15:43
от victory
Онкоболна осъди Здравното министерство да й изплати 80 000 евро. Причината е незаконосъобразен отказ да бъде финансирано лечението й в Гърция. След като разбрала, че е болна от тежка форма на левкемия, жената подала молба за трансплантация на костен мозък в чужбина.

По принцип, решението за подобно лечение се издава от комисията по трансплантология, която дава становище, че заболяването не може да се лекува в страната. Затова трябва да се даде разрешение трансплантацията на костен мозък, да се направи в чужбина. Това становище обаче било забутано в някаква папка. На заседанието на комисията за лечение в чужбина е поканен нов външен експерт, който уж дал становище, че заболяването може да се лекува в България. Отказът за лечение в чужбина бил издаден от министъра на здравеопазването именно на базата на издаденото становище.

Така жената била принудена да прибегне към теглене на кредит, с които сама да поеме разходите за трансплантацията си. От решение на Върховния административен съд станало ясно, че отказът, който пациентката е получила е незаконосъобразен и противоречи на процедурата по отпускане на средства. От това следва, че Здравното министерство трябва да изплати разходите на жената, които възлизат на 80 000 евро.

Re: Онкоболна осъди Здравното министерство за 80 000 евро

МнениеПубликувано на: 03 Фев 2014, 14:21
от plamit000
След като не се грижат за болните хора, по-добре да са осъдени. Така или иначе тези пари няма да отидат за болници и т.н., а в джоба на някой :!: :evil:

Re: Онкоболна осъди Здравното министерство за 80 000 евро

МнениеПубликувано на: 10 Фев 2014, 12:51
от SatanicMalfunctions
За съжаление, това няма да и върне здравето. Разрушено от безхаберието на лекари и институции.