Страница 1 от 1

Тийнейджър на работа - дали не е твърде рано?

МнениеПубликувано на: 07 Мар 2019, 12:42
от maia the bee
Детето ми иска да работи, а според мен сега е важно само да заляга над уроците. Все си мисля, че след като цял живот това ще прави, не му е необходимо да започва от сега. Не е въпросът до финансите, живеем нормално, като едно средностатистическо семейство. Просто иска да има някаква финансова независимост, поне пари за джобни и разни глезотии, които няма как да купуваме всеки път. Просто смятам, че не е редно, обаче той настоява. Вие бихте ли позволили на детето си, какво мислите по въпроса?

Re: Тийнейджър на работа - дали не е твърде рано?

МнениеПубликувано на: 07 Мар 2019, 12:50
от Клер
Личното ми мнение е че наистина на този етап е по-добре да си учи, да чете книги, да се усъвършенства. Не знам за каква работа точно иде реч, ама предвид възрастта му, ще е нещо в обслужващата сфера. Тоест, не е като да изпуска велик шанс в живота си.
А работата, ако съм права, е такава, която почти всеки може да върши и не са нужни специални умения.
Аз също бих била против. Работила съм като ученичка, помня че се скапвах и все ми се спеше. Защо от толкова рано трябва да си го причиняват?!

Re: Тийнейджър на работа - дали не е твърде рано?

МнениеПубликувано на: 07 Мар 2019, 12:56
от Ванила
Защо се притеснявате толкова? И аз съм работила като ученичка, не е било всеки ден, но кампанийно. Харесваше ми - изкарвах си мои си пари и си спомням първата си покупка с парите -много скъпи, маркови дънки, за които спестявах цяло лято. :cool:
Научих се на дисциплина, отговорност, даде ми известна свобода, самочувствие - чувството, че се справям, че съм независима. Все хубави неща. Не става дума за капване от работа все пак.

Re: Тийнейджър на работа - дали не е твърде рано?

МнениеПубликувано на: 07 Мар 2019, 13:05
от Тита
Аз бих работила, тийнейджър съм и ще се кефя да си изкарвам сама парите, дори и да е само през лятната ваканция. Може би бих раздавала брошури или друга работа през деня, вечерта и на мен не биха позволили нашите.

Re: Тийнейджър на работа - дали не е твърде рано?

МнениеПубликувано на: 07 Мар 2019, 13:11
от _Лилия_
За парите аз се притеснявам, че ако заработи рано синът ми, може и да се научи, че пари се изкарват лесно и да пренебрегне образованието и дългото инвестиране в учение.

Обаче се опасявам, че би пренебрегнал тогава "трудното " изкарване на пари, което се състои в дълги години инвестиране във време, учене, купуване не само на учебници, но и на професионална литература, инвестиране в квалификационни курсове, семинари и т.н. и то без да получаваш една стотинка, а само да даваш. Ако това умение се усвои - изчакването на парите и дългата инвестиция в образованието, за мен е е много по-ценно.

Re: Тийнейджър на работа - дали не е твърде рано?

МнениеПубликувано на: 07 Мар 2019, 13:13
от sky_100
То в България не е позволено да работят на тази възраст, освен в някои случаи като семеен бизнес, цирково изкуство и разни такива.
Също така е трудно да се намери подходяща работа. Говоря за легална такава, разбира се. Изискванията към работодателите са толкова много и толкова строги, че не си струва трудът да се подготвят всички документи за някакви си 2-3 месеца работа.
Повечето деца на тази възраст работят нелегално или полулегално – в сивата или направо черната икономика. Сблъсъкът с грозната действителност на пазара на труда може да подейства доста отрезвяващо на амбициозните млади хора. За тези, които са принудени да работят по икономически причини обаче, положението съвсем не е розово. Скъсват ги от бачкане, по 10-12 часа, и нямат време даже да си похарчат изкараните пари. Това ми е лично наблюдение.