Страница 1 от 1

Подкрепяте ли инициативите за безплатен обяд през зимните месеци?

МнениеПубликувано на: 17 Окт 2018, 11:52
от qwerryyy
Софийски ресторант решил безвъзмездно да осигурява обяд на бедни хора през зимните месеци, като им осигурява за обяд супа,с пециално сготвена за тях, а обядът ще бъде финансиран от доброволци, които ще осигуряват както продуктите, така и ще се грижат за раздаването на храната.
Звучи ми много добре, като идея, но си задавам въпроса, при положение, че има толкова много гладни и недохранени хора, дали един обяд от една купичка супа , би била достатъчно за някой?
Да, все е нещо ще кажете и вие, което е така, но в действителност когато не е на 100% добро, има ли смисъл от него? И защо се грижим за бедните само през зимните месеци, нима през лятото те не огладняват? Да не говорим и колко случаи сега ще има на намерени премръзнали хора под мостове и подлези. :roll:
Когато прочетох, че ресторант ще осигурява храна на бедните, казвам ви, помислих си, че те ще получават редовно остатъците, които нерядко са много голямо количество, даже може би повече и по-хранителни от супата, която ще бъде приготвенаа специално за тях. :roll: Дали не е по-добре да им дават остатъците от ястията на ресторанта, или е по-добре да получават сготвена за тях супа? Това стига ли да си изчистим съвестта за бездомните хора?

Re: Подкрепяте ли инициативите за безплатен обяд през зимните месеци?

МнениеПубликувано на: 17 Окт 2018, 13:03
от CinemaFreak
Това е хубава инициатива, но не можете да нахраните гладните. Трябва да се предоставя възможност да няма гладни, това е по-вярното решение на проблема.

Re: Подкрепяте ли инициативите за безплатен обяд през зимните месеци?

МнениеПубликувано на: 17 Окт 2018, 20:04
от rabotnata pchela
То това само не стига, по-дългосрочни промени трябват и те не трябва дас а от един ресторант, това е промяна, която трябва да се направи на държавно ниво.

Re: Подкрепяте ли инициативите за безплатен обяд през зимните месеци?

МнениеПубликувано на: 18 Окт 2018, 13:01
от Malina
Не мога да кажа конкретно, самият факт, че ресторант самостоятелно решава да го направи, то няма как да изискваш от него повече. останалото вече е наистина държавна политика, към която всеки може да има претенции.

Re: Подкрепяте ли инициативите за безплатен обяд през зимните месеци?

МнениеПубликувано на: 30 Окт 2018, 16:16
от sky_100
Хубаво е да има такива инициативи. Лошото е че те не решават нещата, а само поддържат сегашното положение.
Смятам за погрешна тази практика да подпомагаме все повече и повече социално слабите, вместо цялата тази енергия, средства и прочие да се инвестират в преквалификация и други начини тези хора да живеят достойно и да могат сами да си осигуряват насъщния. Със сигурност повечето биха били по-щастливи, ако сами можеха да се погрижат за себе си.

Re: Подкрепяте ли инициативите за безплатен обяд през зимните месеци?

МнениеПубликувано на: 31 Окт 2018, 09:56
от Петя Георгиева
Аз ги подкрепям. Има толкова самотни, възрастни хора, на които няма кой да подаде ръка. За кога да променят живота си? Тях държавата е превърнала в зависими. :sad:

Re: Подкрепяте ли инициативите за безплатен обяд през зимните месеци?

МнениеПубликувано на: 17 Дек 2018, 15:23
от Валерия М
Да, категорично. Възможно е да се възползват и не дотам нуждаещи се, но защо покрай сухото да гори и мокрото? Със сигурност за много хора това е начина да оцелеят. А това че социалната политика ги превръща в паразитиращи същества е отделен въпрос, те самите нямат вина. Кой им дава шанс да се докажат?!